Мистичната и очарователна Румъния

Румъния – същинска приказка на Балканите

Сигурно сте чували много неща за Румъния. Вероятно сте я посещавали неведнъж. Доскоро, единствените ми пътувания до тази магическа страна бяха свързани с трансфер до летището, с непосредствено прекосяване на лудият Букурещ. Нямах особени впечатления от Румъния, макар че е съвсем близо до родния ми град – Русе. Буквално, за 60 км минаваш границата и в сърцето на една изключително интересна и красива страна, която ще те омагьоса с историята си, с природата, с хората, с туризма и всичко останало.

Румънската приказка

От дете вярвах, че Румъния е приказна страна. Може би покрай историите на дядо, който има румънски корени, или пък от срещите с неговите сестри в Белене, където често се говореше румънски. Аз слушах в захлас витиеватия език (да, неслучайно казах витиеват – не прилича на никой друг) и си представях зелени поля и гори, мистични крепости, рицари, принцеси… После, прочетох книгата на Брам Стокър за Дракула и съвсем се влюбих в Румъния. Следва, пътуването ми до САЩ, където живях с 2 румънки. Не им признах, че не съм посещавала красивата им страна, но най-сетне дойде и този миг. И така, за Румъния с любов… с много любов!

 

Синая, Румъния
снимка: личен архив

Празниците по 6-ти май бяха подходящо време да се разходя до съседката ни. Пътуването с кола от родния ми град, отне не повече от 3 ч., а крайната дестинация бе Синая. Забавянето беше на границата, защото доста хора бяха тръгнали на път заради серията почивни дни. След преминаването ѝ минахме през Букурещ, което също не е за препоръчване, тъй като движението в центъра винаги е много натоварено и може да те побърка. След това пътувахме спокойно до Синая – китно планинско румънско градче, което много напомня на Банско като мащаб, но все пак е по-магическо.
Синая, Румъния – най-чистият въздух, най-красивите замъци, най-спокойното място

Синая е популярна дестинация през зимата, тъй като има лифт и предлага множество забавления за запалените по ски. През пролетта и лятото е за такива като мен, които обичат да се шляят безцелно и да гледат сградите и хората, представяйки си какво е в главата им. Центърът е права улица с малко площадче, а след него се намира парк, в който дори има безжичен интернет, красив фонтан и множество пейки. Времето беше слънчево и топло, но доста хладно за май. Все пак е планина, имайте го предвид, ако решите да се разходите до Синая в Румъния. Въздухът е чист, а сградите са в алпийски стил – очарователни и подредени.

Синая, Румъния
снимка: личен архив

 

центъра на Синая, Румъния
снимка: личен архив

Основната причина да дойда тук, са замъците „Пелеш“ и „Пелишор“. Забравих да спомена, че обожавам за замъци, а за тези бях чела доста и нямах търпение да ги посетя. Освен тях, бях си наумила и да посетя „Замъкът на Дракула“ в Бран, но него ще обсъдя в друг пост, за да успея да включа всичко за Синая тук.

Забележителностите в Синая, Румъния

Освен замъците, сред забележителностите в Синая са Казиното и Църквата. До тях ще стигнете лесно пеша. Важно уточнение е, че в Синая паркингът се заплаща на час или за цял ден.

Замъците са огромни и опашки никога не липсват. Заредете се с търпение и смело напред. Обиколката ще ви отнеме няколко часа, като е препоръчително да не ги посещавате в един ден, защото ще се объркате.

Полезна информация за дни на посещение, часове и цени, може да видите тук.

Ето и малко снимки от градините на замъците. Вътре снимките са забранени, а и е доста тъмно.

замъкът Пелеш, Синая, Румъния
снимка: личен архив

 

замък и фонтан
снимка: личен архив

 

Синая, Румъния
снимка: личен архив

 

замъци в Синая
снимка: личен архив

Усещането да се намираш на такова място е неописуемо! Почувствах се като истинска принцеса, а това бе само част от обиколката из прекрасна Румъния!

Синая е едно магическо място, което си заслужава да се види. И да се върнеш! Дано и аз се върна някой ден точно тук!

 

Очаквайте скоро посещението на Бран и Брашов…

 

Прочети още:

До Рим и назад… Разходка по уличките на Вечния град

10 страни, които са евтина дестинация

7-те най-добри места за вашата ваканция по света

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *