„Живите мъртви“ финал – Почивайте в мир – ревю и коментари

Големият финал на постапокалиптичната поредица дойде на 20.11.2022 г.  Над 10 години от началото на сериала „Живите мъртви“ се случиха толкова много неща. Безброй герои, истории, обрати, много сълзи и много въпроси, останали без отговор. Дали ще получим отговорите на всички тях с последния епизод – предстои да разберем.

Предупреждение: Ако не сте гледали втората част от сезон 11 на „Живите мъртви“, или последния епизод, по-добре не четете следващите редове, защото съдържат спойлери за съдържанието. В тях ще разкажа накратко за финала на „Живите мъртви“.

„Живите мъртви“ – една цяла нова вселена

„Живите мъртви“ е първият сериал, в който се влюбих силно още от първия епизод. Още помня събуждането на Рик Граймс в болницата и запознаването му с онзи нов свят, изпълнен със зомбита. Почти усещах копнежа му по това да намери семейството си, да сглоби липсващите парчета от пъзела.

С годините все повече симпатизирах на Рик, усещах болката му, когато изгубеха човек от групата, силното му разочарование и гнева, когато нещата излизаха от контрол, щастието и удовлетворението, когато спасяваше някога и най-вече любовта му към живота на останалите. Защото преди всичко той беше герой, който въплъщаваше всички ценности – на истински закрилник на живота. Ето защо, когато той изчезна безследно в сезон 9  мисля, че беше, нещата в сериала се промениха много. Имаше и хубави моменти, но някак си не бяха като в ранните сезони на продукцията. Въпреки това, финалът на историята, макар че е отворен, напълни душата ми с нужните емоции, толкова дълго чакани. Какво всъщност се случи в последния епизод?

Кратко ревю на финала на „Живите мъртви“

Епизодът е със заглавие „Почивайте в мир“ (Rest in Peace). Честно казано, предвид това заглавие, очаквах, че нещата се свършат зле за всички, но финалът е доста приятен и дава възможност за наместване на историите с така наречените предстоящи сериали, които включват пътешествието на Дарил и Карол, Нигън и Маги и разбира се Рик и Мишон. Всичко това ще гледаме през 2023 г. обещават от продукцията. С други думи, светът на „Живите мъртви“ ще се разшири още. Вселената тепърва ще се открие пред нас. Така че „Почивайте в мир“ не е сбогом, а просто едно кратко „довиждане“. Сигурна съм, че това, което предстои, също ще бъде толкова грандизоно и интересно. И така, какво се случи в последния епизод на кратко.

След като избиха зомбитата, които бяха влезли в Общността, героите започнаха да изграждат мястото, също както правеха с Александрия, Хребета и Крайбрежието. За пръв път виждаме всички заедно, щастливи и усмихнати, както преди Апокалипсиса. За съжаление, щастието не трае дълго. Росита е ухапана и това помрачава краткото щастие на групата. Нейната смърт е някак трогателна, защото до нея бди Юджийн. Няма да крия, че пуснах една сълза. Още по-мило ми стана, когато видях, че бебето на Юджйин и Макс е кръстено на Росита.

Виждайки героите след 1 година и колко много са постигнали, получваме усещане за удовлетвореност, че всичко до момента си е струвало. Че всеки един изгубен живот, е овъзмезден. Но остават доста въпроси като например „Какво ще се случи с Памела, която е в затвора?“, не стана ясно къде отива Дарил. За Мишон и Рик няма да коментирам, защото и те ще имат сериал и се надявам да стане по-ясно. Друго, което не беше помислено, според мен, е връзката с другия сериал „Страхувайте се от живите мъртви“, където има герои, които са били в основния сериал като например Морган, Дуайт и други. Те някога ще настигнат ли действието в основния сериал и как така не се засичат отново.

Защо финалният епизод се казва „Почивайте в мир“?

Моето мнението е, че заглавието е насочено към паметта на онези, които дадоха живота си за това оцелелите да живеят в един по-нормален свят. доказателство за това са последните сцени, където има препратки към починали герои, видя се и стената с имената на загиналите в Александрия. Общността, която се формира на финала, е още жива, благодарение на саможертвите на всички останали преди тях. Да почиват в мир. Не ще бъдат забравени.

Моето мнение за финала на „Живите мъртви“

Като цяло финалът на „Живите мъртви“ беше приятен. Емоционален и силен за мен, тъй като съм фен на подукцията от самото ѝ начало. А и видях, че всички усилия, които героите положиха с времето, бяха възнаградени. Появята на Рик накрая ме накара да настръхна. Усмихнах се и в същото време усетих празнота, че ще трябва да чакаме още дълго, докато разберем какво се случило с него през годините.

Силни моменти от финалния епизод на „Живите мъртви“ бяха диалозите между Нигън и Маги за прошката, която тя се опита да му даде по неин си начин; разговорът между Карл и Дарил преди той да замине; думите на Джудит към Дарил, че и той заслужава щастие. А най-много ме трогната общите сцени, в който всички скандират „Ние сме Живите!“. Припомнихме си цялата история на поредицата, която промени стандартите за апокалиптичен сериал. Определено героите ще ми липсват, но те заживяха своето така мечтано бъдеще. Какво предстои да видим през 2023 г.?

Спин оф Дарил Диксън в Париж

Макар Дарил да не присъства в комикса, той е почти толкова обичан герой в сериала, колкото Рик. По последната информация, сериалът, който щеше да включва приключението на Карол и Дарил, се оказва, че ще е само с Дарил. Актрисата Мелиса Макбрайт, която играе Карол, се е оттеглила. Явно Дарил сам ще пътешества из Франция, но какво ще търси там, не е много ясно. Може би Рик, може би други колонии с оцелели, а може би просто иска да попътува. Е, през 2023 г. ще разберем. До тогава остава само да чакаме, да гледам трейлъри и информация в интернет.

Тук предлагам няколко снимки от поредицата за Дарил, по които се съди, че действието се развива във Франция.

Дарил спин оф
снимка: Nerdist.com
Дарил Диксън спин оф 2023
снимка: Nerdist.com
зомби от живите мъртви
снимка: Nerdist.com

„Мъртвият град“ – спин оф с Маги и Нигън в Ню Йорк

За мен лично като фен на „Живите мъртви“ и особено след като гледах финала, е много странно как така ще има поредица с Маги и Нигън. На финала тя му заяви в прав текст, че не може да му прости, че е убил Глен. Нигън от своя странна напусна общността или поне така предполагаме, съдейки по писмото, което изпрати на Джудит накрая и сбогуването, което си взе с Дарил. Как по-точно Нигън и Маги ще се срещнат отново и то в Ню Йорк, можем само да гадаем. Ето и краткия трейлър, който излезе в мрежата.

 Сериал за Рик и Мишон

След като беше потвърдено, че ще има сериал за Рик и Мишон, остава само да гадаем какво точно ще видим в него. След финала на „Живите мъртви“, където видяхме Мишон, която е с нова екипировка и се впуска в битка с мъртвите, и Рик, който бяга от някого, е редно да се запитаме кога и как ще се срещнат. Дали сериалът за тях ще проследи пропуските от основния сериал „Живите мъртви“, или ще продължи напред. Много ни вълнува и темата дали Данай Гурира и Андрю Линкълн ще си партнират. Причината Рик да изчезне в основния сериал беше по настояване на Линкълн. Дали той ще иска да продължи да е част от вселената на Живите мъртви, предстои да разберем. А и 2023 г. е съвсем близо, дано не отложат сериала.

Рик и Мишон на финала на "Живите мъртви", сезон 11
снимка: Nerdist.com

Ако сте пропуснали сезон 11, гледайте го. Ако пък сте заклет фен като мен (гледала съм проедицата 3 пъти), може да прегледате историята от самото начало. Има и два други сериала „Страхувайте се от живите мъртви“, „Светът отвъд“ и „Истории за Живите мъртви“. За последния не съм сигурна, че го има в България. Тук може да си припомните някои моменти от началото на сезон 11. Приятно четене и приятно гледане 🙂

Вижте още:

Последните оцелели – дългоочаквана премиера

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *