До Рим и назад… Разходка по уличките на Вечния град

Разходка до Вечния Град и потапяне в миналото…

Рим – Вечният град, най-посещаваното място в Италия, а може би и в света. Огрян от прожекторите на множество холивудски продукции, описван в книги, град, пълен с история, емоции, спомени, аромати и какво ли още не… Рим просто е! Не може да се опише с думи, а трябва да се преживее…

Кое е първото нещо, което се сещате, когато чуете Рим?

Папата, сладолед? Паста, а може би Колизеумът? Е, всеки прави различни асоциации. За мен Рим е аромат. На история, на събития, на любов и жажда за власт. Толкова величествен и красив, толкова стар и същевременно модерен. Рим е най-красивият град, който някога съм посещавала!

малките китни улички на Рим
личен архив

Съвети за едно незабравимо преживяване в Рим

И аз, като всеки типичен турист, исках с едно ходене да видя всичко в Рим. Само че затова е Вечният град – за да те прикани да отидеш отново. Дори е задължително. Затова пред фонтана „Ди Треви“ има такива опашки – защото всеки иска да се върне в Рим. А защо не и през всеки сезон? Колко ли е красиво през ранната пролет? Ами зимата – все пак няма сняг, но това не пречи на Коледния дух… Рим е невероятен през всички сезони. Тесните улички, ароматът на прясно изпечени кроасани и италианско кафе ни води през магията на  сенките, преплитащи минало, настояще и бъдеще…

Поглед от замъка "Сан Анджело", Рим
личен архив

 

И така, какво да видим за скромния си първи престои в града. Всичко зависи от това доколко сте готови да обикаляте, търпеливо да изчаквате на километричните опашки. Ако сте пълни с търпение и ентусиазъм, тогава смело напред.

 

 

 

 
Историята, скрита в Рим

Ако искате да се потопите в миналото, да си представите историческите събития, хората, живота им, то тогава трябва да посетите следните места:

  • Колизеумът
  • Римският форум
  • Пантеонът
  • Ватикана
  • Фонтана „Ди Треви“

Няма какво да се задълбочаваме с тези забележителности. Те са ясни на всеки, защото са най-посещаваните места в Рим. Съвет: За да не чакате много по-опашки, резервирайте си билети за местата онлайн предварително. Ако нямате тази възможност, отидете много рано, за да запазите своето място на опашката. В противен случай ще загубите доста време в чакане, а ако посещавате Рим през лятото, жегата няма да ви прости – ще изгорите под парещото слънце.

Колизеумът в Рим
личен архив

За любителите на замъци, дворецът „Сан Анджело“ е прекрасно място за отдих, тъй като не е изцяло изложен на слънце. Разходката в него ще ви върне назад в миналото, а гледките, които се откриват, са неописуеми.

Наслада и прохлада в паркове, градинки и градски оазиси

Най-любимото ми място в Рим е пиаца „Навона“. Не само заради филмът „Яж, моли се и обичай“, но и заради романтичния стил на сградите, европейския дух, красивите фонтани, макар и да няма много места за сядане около тях. Пиаца „Навона“ е място за размисъл, за преоткриване на себе си. Заведенията в района са скъпи, но това не пречи да си направим няколко красиви снимки на местата около тях. Всичко е толкова автентично и запленяващо!

„Вила Боргезе“ е градски парк, където можеш да си отдъхнеш от жегите (В Рим това са летните месеци – от средата на юни до септември термометрите показват високи температури през деня). Посетете „Вила Боргезе“, разходете се по сенчестите пътеки, починете на някоя пейка или в тревата и останете насаме със себе си. Рим може и да е огромен град, с множество туристи, атракции, нощен живот и какво ли не, но това не пречи да има места за презареждане.

Испанските стълби и Испанският площад са прекрасно място за наблюдение. Ако искате да се потопите в атмосферата на Италия, духът на Рим, постойте на стълбите и погледайте тълпата. Ще забележите, че тя е доста разнородна. Италианците знаят как да живеят, това е сигурно. Никой не бърза по начина, по който бързаме ние, българите. Те се наслаждават на живота, а това е нещо, което е хубаво и ние да научим.

Портокаловата горичка. Това място е разположено близо до една църква („Света Мария“ някоя си), на един от 7-те хълма на Рим – Авентино. Гледката, която се открива, е зашеметяваща. Но по-интересното са красивите портокалови дръвчета и свежата градина, която ви приканва да поседите и да помечтаете.

Артистичните квартали (Трастевере и Тестачо). Трастевере се намира на другия бряг на река Тибър, оттам идва и името на квартала. Трастевере е сред най-старите квартали на Рим. В миналото е бил доста беден, а днес е пъстър и артистичен: множество занаяти са намерили място за изява именно тук, прането на обитателите на пъстрите сгради може да бъде забелязано с просто око, а животът наоколо не спира да кипи. Ретро олющените сгради привличат погледа, а отвътре са изцяло реновирани, за да обслужват обитателите на 21-век.

Рим в цветове
личен архив

И да не ви стигне времето, не се тревожете. Рим трябва да бъде видян Отново. Както се казва „Рим не е построен за един ден“, така и всичко хубаво не може да бъде видяно само веднъж!

Не забравяйте: да опитате сладолед (джелато), италианската кухня, да хвърлите монета във фонтана „Ди Треви“ и да сте щастливи!

Търсите място за настаняване в Рим?

Проверете тук за атрактивни предложения – само на един клик разстояние.

Прочети още:

Най-красивото от Италия – в снимки

За dolce vita и сладостта на живота

Поглед към най-романтичните градчета в Европа

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.