5 причини да не излизаме без слънчеви очила това лято

Защо е важно да носим слънчеви очила навън през лятото?

Често се питаме какви са ползите от слънчевите очила, но не си даваме сметка за реалността.

Макар да покриваме кожата си с кремове със SPF 50, то какво става с очите? Нима те не страдат от силното слънце през лятото? Ето защо е важно да ги предпазваме, а това става с помощта на слънчевите очила, които са не само моден аксесоар и диадема, но и важно средство за защита от слънцето.

Разбира се, тук не става въпрос за слънчеви очила за 5 лева от някоя сергия, а за такива, които имат истинска UV защита. Купете си веднъж очила, но нека са хубави – не визуално, а да ви защитават от слънцето.

Важно е да носите очилата не само на плажа, но и в градски условия. Не забравяйте, че и в града има слънце и то също е не по-малко вна редно от това в планината или на морето.

Ултравиолетовите лъчи са много опасни, особено за очите. Нека видим какво причиняват те на човека, ако не вземаме мерки:

1. Рак на кожата
До 10% от всички видове рак на кожата са по клепачите. Страшничко, нали? Нека си дадем сметка за тези неща и да внимаваме повече.

защо да носим слънчеви очила
снимка: Pinterest.com

2. Катаракта (перде на очите)
Световната здравна организация съобщава, че в световен мащаб приблизително 900 000 души са увредили зрението си толкова много заради катаракта. Това е облачност в обектива на окото, предизвикана от излагане на ултравиолетови лъчи.

3.Мускулна дегенерация

С течение на времето UV лъчите могат да влияят на тази област в окото, която отговаря за това да виждаме ясно детайлите. Това нарушение води до замъгляване и загуба на зрението в дългосрочен план.

4. Pterygium (очна паяжина)
Тази неестествена паяжообразна розова тъкан може да расте в бялата част на окото. Нарича се още „очите на сърфа“ и води до нарушаване на зрението и множество възпаления.

5. Фотокератит

Слънчевото изгаряне на окото е в рамките на 48 часа. То преминава след изтичането на този период, но е болезнено и причинява замъглено зрение, чувствителност към светлина и дискомфорт в окото сякаш имате пясък.

Успяхме ли да ви накараме да се замислите? Супер, защото слънчевите очила са не само аксесоар. Те са вашето оръжие срещу слънцето. Пазете очите си, защото те са не просто прозорец към света, а и поглед към душата.

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.