„Будка за целувки“ – любовта, която устоява на всичко!

Ех, в гимназията са най-хубавите години! Дали обаче наистина е така?

Понякога се упреквам, че толкова се вълнувам от тийнейджърски филми, сериали, книги. Значи ли това, че не съм надживяла гимназиалните си години? Не, просто във времето, когато аз бях тийн, нямаше толкова интересни и разнообразни продукции. Това важи с пълна сила и за поредицата „След“. Мога само да се радвам, че днес имам шанса да избирам какво да гледам и чета, защото разнообразието е огромно.

„Будка за целувки“ (2018) е чудесен филм за истинската любов, за границите на приятелството, безгрижните тийн години и времето, в което всичко може да се обърка само с една премълчана истина.

будка за целувки постер филм 1
снимка: imdb.com

На пръв поглед – нищо особено ще кажете. Филм като филм, който дори е по книга – The Kissing Booth by Beth Reekles. За жалост, книгите (защото са цели 3) не са преведени на български и ще се наложи да почакаме. Дотогава обаче може да се потопим в света на историята, в красивия Лос Анджелис и да се порадваме на мечтите на двама приятели.

Запознаваме се с Ел (в ролята Джой Кинг) и Лий (в ролята Джоел Кортни) – най-добри приятели от рождението си, които споделят всичко, докато един ден Ел не се влюбва в големия брат на Лий – очарователният и атлетичен Ноа (Джейкъб Елорди).

Ел и Лий танцуват
снимка: imdb.com

Всичко изглежда чудесно, само че… според приятелския кодекс, който Лий и Ел са създали на 6, отношения с братя и сестри не са позволени. За да е още по-драматично, братът на Лий е груб, с репутация на женкар, който постоянно се шегува с Ел.  За капак, Лий и Ноа не се обичат особено и това поражда допълнително напрежение между тримата главни герои в историята.

Вижте официалния трейлър на „Будка за целувки“ тук:

Оттук започва и емоционалната въртележка, междуличностните драми и хумора, които в определени моменти будят смях, но на много места  и съжаление. Историята се развива динамично, образите са плътни, а развръзката е представена във филм номер 2, който излезе съвсем скоро (24 юли) по Нетфликс.

Трейлърът на продължението на „Будка за целувки“

„Будка за целувки“ 3?

Добрата новина е, че има и трета част, която екипът е заснел паралелно с втората, но са пазили в дълбока тайна. „Будка за целувки“ 3 ще излезе през 2021 г. Лично аз много се развълнувах, защото историята във втората част остана някак недовършена. Макар да присъстват нови образи и сюжетни линии, това не променя усещането и надграждането над първия филм. За мен лично до края на втория филм „Будка за целувки“ не успях да позная какво ще се случи. Тази непредвидимост ме държеше в напрежение и ми допадна много.

Какво да очакваме във филм 3? Бързо отговарям с официален тийзър трейлър.

Защо „Будка за целувки“?

Ако не сте чували нищо за филма, камо ли за книгата, вероятно се питате какво общо има заглавието със сюжета. Ще разясня накратко, без да се налага да разкривам голяма част от сюжета, за да остане изненада за вас.

Ел и Лий участват в училищен благотворител клуб, където всяка година се набират средства за различни каузи. Те дават предложения на ежегодния карнавал през есента да събират средства с помощта на будка за целувки. Предложението им се харесва от останалите и будката за целувки събира голям интерес. В нея участват различни известни ученици, които всеки може да целуне, ако заплати символична сума.

Будка за целувки 1
снимка: Imdb.com

Въпросите, които поражда филма

Винаги след като гледам някой филм или сериал, който много ми допада, отделям време да се замисля над сюжета, над проблемите и конфликтите. Представям си, ако аз бях героя, така ли бих реагирала. Да, знам, че ще кажете, че сигурно имам много свободно време, но може би това е заради писателския глад, който напоследък изпитвам. „Седни и вземи пиши, момиче!“ – казвам си го всяка сутрин, но дневните задължения ме завъртат и времето за писане бива изтласкано към мързеливия уикенд.

Будка за целувки, част 2
снимка: imdb.com

И така, след „Будка за целувки“ се замислих над няколко неща, които ще споделя с вас, защото вярвам, че ако са ви интересни, ще гледате филма (и двата филма ги има след регистрация в Нетфликс):

  • Доколко позволяваме на другите да вземат решения вместо нас?
  • Длъжни ли сме да се съобразяваме с мнението на близки и роднини за това кого и как обичаме?
  • Съществува ли истинско приятелство без користни цели?
  • Кога се отдалечаваме от тези, които обичаме, защото сме поели по нов път?
  • Може ли любовта да устои на дистанцията?
  • Мерят ли се компромисите, които правим за другите, на кило?
  • Истинска любов ли е тази, заради която трябва изцяло да промени представата си за бъдещето?

Както често се случва в света на киното след подобни романтични филми, двама от главните герои се събират. Кои са те и дали още са заедно? – разберете сами и споделете в коментар 🙂

Е, оставих ви доста храна за размисъл. Надявам се да запалих искрата на любопитството с тези „трохи“ от „Будка за целувки“ 1 и 2.

Пожелавам приятно гледаме и усмихнат уикенд! 🙂

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.