Два сериала за женската сила по HBO, които да гледате

Август беше сред месеците, в които не правих нищо съществено. Отдадена на почивка и релакс, изгледах няколко сериала. Днес ще споделя мнението си за два от тях – „Ще изчезна в мрака“ (документален) и „Велика“ – и двата гледах по HBO (има ги в HBO Go и ON Demand). На пръв поглед и двата сериала са много различни – както жанрово, така и сюжетно. Но посланията, които носят, поне за мен са близки – за силата на жените, които отстояват това, в което вярват – своите права за справедливост.

„Велика“ – за борбата със статуквото и отстояването на равни права на половете

„Велика“ представя по художествен начин историята на Екатерина Велика, която едва на 19 години се омъжва (уреден брак) за руския император Петър. Романтично настроена Екатерина не е готова за това, което среща в руския двор – поквара, своенравното отношение на съпруга ѝ, което граничи на моменти с лудост, дворните интриги и суровите руски нрави. Твърдо решена да промени това, императрицата среща трудности на всеки ъгъл, но успява да ги преодолее с помощта на хитрост, верни съюзници и силна любов към страна, която до скоро ѝ е била чужда.

Велика сериал HBO
снимка: Imdb.com

Вижте официалния трейлър на „Велика“ тук:

Ще успее ли Екатерина да си извоюва право на глас при управлението на страната, или е нужно да прибегне до по-сурови мерки, за да бъде равна на мъжа си? Няма да ви разкривам повече за сюжета, за да гледате сериала „Велика“ по HBO.

Екатерина Велика сериал
снимка: https://www.facebook.com/TheGreatHulu/

Сюжетът не е исторически достоверен на 100 процента, но е изключително интересен, забавен, на моменти дори драматичен. Изгледах го на един дъх и сега трепетно очаквам сезон 2, който ще се появи може би през 2021 г.

„Ще изчезна в мрака“ – за закъснялата справедливост, която носи утеха

„Ще изчезна в мрака“ е документален сериал, отново достъпен в HBO GO и ON Demand. Той е по книгата на известната американска журналистка Мишел Макнамара, която се увлича по неразрешен случай на изнасилвач и убиец от 70-те години в Калифорния, САЩ. Тя започва да води собствено проучване, което води до успех и разкриване на дълготърсения престъпник. Сериалът проследява живота на Макнамара и нейното разследване.

Вижте официалния трейлър на „Ще изчезна в мрака“ тук:

Известният като „Убиеца от златния щат“ е отговорен за нд 50 влизания с взлом и изнасилвания и няколко убийства. Цели 30 години няма никакви резултати и случаите остават да висят в небитието. Заглавието на книгата и сериала всъщност е реплика на убиеца към една от жертвите. Думите му свидетелстват за сигурност, че ще му се размине поредното деяние, което пък дава следа на Мишел да смята, че този човек е част от закона по някакъв начин и затова се чувства толкова неуязвим.

Най-силно впечатление ми направи не толкова описанието на престъпленията, а фактът, че през 70-те години в САЩ (а може би и не сам0 там) изнасилванията на жени не са били приемани за криминални деяния. Едва години по-късно на това се гледа като на сериозно престъпления. Тъжно и тежко е да си помислиш как са се чувствали всички тези жени, изнасилени пред мъжете си, треперещи за живота си, без ясна представа дали утре ще могат да се събудят и да продължат напред. Травмата, която им остава от събитията, не отшумява и след залавянето на Убиеца от златния щат“, благодарение на разкритията на Макнамара, която за съжаление не доживява да види развръзката.

И двата сериала си струват. На мен лично „Ще изчезна в мрака“ ми дойде малко тежко, но си струваше. Темата за силата на жените, които търсят отговори, борят се за правата си, искат равно място в света, равно третиране, е актуална и до днес. Макар да живеем в модерен свят, на много места все още жените биват третирани като по-слаб пол, неравностойни на мъжете. Ще изчезне ли в мрака комплексът да мерим успехите си по пол, или по-скоро ще го надраснем – това няма как да разберем скоро.

Ако желаете да гледате „Ще изчезна в мрака“ и „Велика“, може да го направите на HBO GO. Гледайте още хитови филми и сериали като пробвате 7 дни безплатно.

Приятно гледане!

 

Прочети още:

„Будка за целувки“ – любовта, която устоява на всичко

„Диви и щастливи“ – за свободата да живееш по собствени правила

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *