(Въз)Растта като цифра

На колко си и на колко се чувстваш са две корено различни неща

С приключването на годината няма как да не се запитаме какво ни е донесла и отнесла след себе си. Какво сме постигнали, какво не сме, накъде вървим. И макар списъкът с това, което „Не сме“ да е по-дълъг от този на „Сме“, то със сигурност имаме поне една причина да се радваме, че това е така. Каква е тя ли? Предстоят ни много дни, в които ще се изправим пред всички неосъществени предизвикателства. Ще бъдем себе си по най-уникалния и незабравим начин. Така, че няма защо да страдате, че не сте успели нещо си тази година. След няколко седмици ще имате шанса да запълните наново своите 365 празни страници със събития и емоции, които ще имат значение.

ВъзРастта
снимка: Pixabay.com

И така – за (въз)растта, която също е част от нашата равносметка, а именно….

Кореспондирайки  между постиженията и възрастта, на която се намираме, правим нелогични изводи за това какво е трябвало да постигнем. Оглеждаме се и виждаме, че голяма част от хората вече са задомени, а ние? Все още си кретаме там, някъде, в търсене на нещо си. Всеки ни подпитва – а ти кога нали, ще се омъжиш, кога ще имаш деца, докога ще си на тази работа? Няма време…

Че какво е времето – нещо неопределено, индивидуално за всеки от нас.

В отговор на въпросите само клатим глава, надявайки се скоро да се отървем от този нетактичен досадник, бил той дори от семейството ни.
Истината е, че ВъзРастта е просто цифра, някакво си просто число, което не кореспондира с това как се чувстваш. За един на 20 може да е добро време за деца и семейство, но за друг – това е възможността да се усъвършенства, да открива красотата на живота, да пътува и да опознава себе си. Защото, какво семейство и деца, ако не си открил себе си? Ако не знаеш какво можеш да дадеш на света? Какво оставяш след себе си в такъв случай?

От край време ВъзРастта винаги е била проблем за какво ли не. Не можеш да се обличаш така, не си на еди-колко си. Не се гримирай така, още ти е рано. Недей да излизаш с по-големи/по-малки. Как може да спиш до обяд, нали вече си …. Хайде, докога ще работиш почасово и така нататък. Всички сме срещали подобни изказвания в една или друга форма.

ВъзРастта
снимка: Pixabay.com

Истината е, че животът си е наш, и само ние имаме право да избираме как да си го подредим. Напук на глупавите традиции и еснафски разбирания, всеки прави своя избор какво да прави през крехките 20+ от живота си, с 30-те си и така нататък. Трябва да стоим зад избора си и да го уважаваме. В крайна сметка сме хора, индивидуални личности, различни, все пак хора, но с разнообразни мечти, фантазии и капацитет.

И така, на следващия си рожден ден няма от какво да се срамуваме. След като осъзнаем, че ВъзРастта е просто цифра, вече няма да ни е проблем да я поставим на тортата, нали?

торта рожден ден възраст
снимка: Pixabay.comсме

Не се страхувайте, че сте достигнали ВъзРастта за сватби, деца и така нататък. Такава няма. ВъзРастта за всичко това зависи от вас самите. Не може да се оставим едно число да определя живота ни, нали?

 

 

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.