Защо всяко дете трябва да прочете книгите за Хари Потър?

Спомням си съвсем ясно първата ми среща с „Хари Потър и Философският камък“. Беше през далечната 2001 г. на пазара за книга на площад „Славейков“. Тогава не живеех в София, но бяхме дошли на гости на баща ми, който учеше във Военната академия. Дотогава не обичах да чета. Всички книги, с които се бях сблъсквала, ми бяха досадни, скучни и най-вече задължителни. Не бях чела за удоволствие, макар израснала в семейство на активно четящи. И тогава, в този хладен есенен следобед тази лъскава книжка грабна вниманието ми. Прииска ми се да я разгърна и да разбера какви тайни крие.

Мама ми я купи и си спомням с какво благоговение гледах лъскавата корица и картинките по нея. Миришех страниците, които бяха бели и нови, а буквите ме омайваха. Нямах търпение да започна да я чета. След като се прибрахме от разходката впих жаден поглед в красиво напечатаните букви. С изваяните изречения се потопих в историята на едно момче, което много приличаше на мен. Но всъщност беше много специално…

Хари Потър и философският камък книга
снимка: Egmont.bg

Така и започна моята любов към четенето – с „Хари Потър и Философският камък“, а след него и всички останали книги от поредицата. За една нощ прочетох 2/3 от книгата, а след 2 дни потърсих и продължението, което тъкмо беше излязло. „Стаята на тайните“ прочетох за 3 дни и нямах търпение да продължа. Магьосническият свят ме завладя, накара ме да обичам книгите и светът, които предлагат, до степен, в която след години избрах какво да следвам и какво да правя с живота си.

Може би звучи наивно, но ако не бях посегнала към тази книга в този момент, едва ли щях да съм това, което съм днес. И със сигурност нямаше да пиша в този блог, защото писането идва с четенето, а който не обича да чете, не пише 🙂

Защо ви разказвам всичко това? Защото си дадох сметка, че в Градски дами пиша за всичко, което ме вълнува, но съм пропуснала да споделя за книгите на Хари Потър – моето първо вдъхновение и страст, която съществува и до днес. От тези книги тръгна любовта ми към четенето, към писането, към фантастиката като жанр. Оттук дойде и любовта ми към литературата като изкуство, интересът към магическото, към света на Великобритания и дори към английския език, който така исках да науча, за да разбирам по-добре света на Хари. Красиво е когато детството е толкова пъстро, а моето беше точно такова!

И до днес си спомням със страст как четях книга след книга, как се вълнувах, когато излизаха филмите, как роптаех, че не са включили всички части от книгите, как някои образи са видоизменени и прочие.

Но и до днес изпитвам трепетна емоция, когато видя, че по HBO дават филмите. Когато в книжарницата случайно попадна на новите издания на поредицата, ме залива благодарност към Дж. К. Роулинг.

Благодаря ти, че в онзи момент си пътувала в дадения влак и в просъници ти се е явил образът на Хари, който по-късно се превръща в една от най-добрите световни поредици не само за деца, но и за възрастни.

Благодаря ти, Дж. К. Роулинг за това, че имах прекрасно детство с незабравими образи, и чудесни книги, които ме научиха на много важни неща. Именно затова смятам, че всяко дете трябва да прочете поредицата за Хари Потър. Отварям скоба – и моите родители ги прочета още навремето. Баща ми и до днес гледа филмите със сестра ми.
Ако искате да разберете защо книгите за Хари Потър заслужават вниманието на всеки, продължете да четете 🙂

книгите за Хари Потър нови издания
снимка: Egmont.bg

5 причини защо книгите за Хари Потър са за всеки

Като вечен фен на Хари Потър не мога да си представя, че има някой, който не е чел книгите. Или не е чувал за филмите по тях. Ако има такъв, блажено му завиждам, че все още не се е докоснал до магията, заключена в свят между белите страници на Роулинг. За мен тези книги трябва да бъдат прочетени от всеки, най-добре в ранна възраст. Причините за това са следните:

Поучителни истории, морални избори, теми  за приятелството, любовта, семейството

Макар битката между доброто и злото да е в центъра на сюжета, четейки поредицата за Хари, ставаме свидетели на много други житейски ситуации, разбираме цената на истинското приятелство, на любовта, за силата на семейството, на това да се пожертваш за някого, да търсиш смисъла и да се бориш за доброто. Безспорно всяка от книгите има множество морални уроци, които лесно се усвояват в детска възраст.

Развиват въображението и креативността

Магията на книгите се крие в умело представените образи. Талантът на Роулинг ни потапя в един изцяло измислен свят, който изглежда толкова реален. Съпреживяваме всеки миг от живота на малкия Хари, несправедливо третиран от своите леля и чичо, останал отрано сирак, но с тайна, която ще го преследва още дълго. Образите на героите на Роулинг са толкова запленяващи, че дълго след като прочетох книгите, ги търсех измежду хората.

Заобикваш четенето, което ти става ново хоби

Каквото и да си говорим, хората, които четат, никога не се оплакват, че им е скучно, нито че нямат какво да правят. Четящите хора гледат на света по-иначе. Затова е хубаво да възпитаваме децата си да четат от съвсем малки. Така им отваряме един нов свят, в който сами ще изберат своето място. Вдъхновете вашите деца да обикнат четенето като ги запознаете със света на Хари Потър. Четете заедно книгите, обсъждайте ги и се потопете в света на магията, където всичко е възможно. Освен това с четенето на книгите (а те са написани изключително добре като език, превод и всичко останало), вашите деца ще израснат грамотни и с усет към езика си.

Забавни и добре написани истории

Разказът за живота на Хари, за приятелите, които стават негово семейство, за ученето в „Хогуортс“ и за изправянето пред мрака – всичко това е написано интересно и завладяващо, със забавни сцени, с такива, които ще те накарат да се натъжиш, както и други, от които сърцето ти ще прескача от щастие. Това е талантът на писателя – умело да вплита емоции между редовете.

Скъсяват дистанцията между родител и дете

Когато дете и родител харесват едно и също нещо, това им дава възможност да общуват на тази тема. Неусетно се сближават все повече, изгражда се силна връзка на доверие и това помага за по-нататъшното развитие на детето, за формирането на характера му в тийнейджърските години и прочие.

Да гледаме филмите за Хари Потър

Надявам се да съм ви запалила по идеята да (пре)прочетете поредицата книги за Хари Потър с вашите деца и да им покажете, че четенето е магически процес. Аз ви оставям, защото в момента по HBO дават първия филм от книгите. Нищо, че съм го гледала милион пъти, знам всяка реплика и сцена наизуст, все още се вълнувам, както онзи първи път, когато го гледах.

А книгите? Чела съм ги сигурно поне 3 пъти. Бих ги препрочела отново, защото човек открива нови и различни неща всеки път. но те вече са собственост на друг член на семейството. Тя е само на 14, но вече е прочела всички книги, изгледал е всички филми по тях, и е горд фен наследник на традицията. Явно добре съм си свършила работата 🙂

П.С. Приятно четене. Есента предполага да четем книгите за Хари Потър, защото е магически сезон 🙂

Прочетете още:

4 книги, препоръчани от Ема Уотсън

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *