Екскурзия до Италия – 10 грешки, които да избегнем

Италия ме спечели от пръв поглед. Взаимната ни любов, свързана с моето италианско име, пристрастеността ми към тестените изделия, джелато и вино, слънцето и спокойния живот и удоволствията от него, я правят още по-мечтана, обичана и търсена като място за отдих, осмисляне на съществуването и дори разнообразието. Италия просто е. Няма две мнения по въпроса. И понеже идва лятото и знам, че много хора ще бъдат привлечени от чара на тази прекрасна страна, пиша тези редове, за да бъдат в помощ на бъдещите италиански туристи.

Ако отивате за пръв път на екскурзия до Италия, но сте изчели доста по темата, може би се заблуждавате, че знаете всичко. А понякога това е причина да бъдете подмамени, подлъгани или дори разочаровани от вашата мечтана екскурзия до Италия. Кои са най-често срещаните грешки, които допускаме и как да ги избегнем?

Чести грешки при пътуване и екскурзия до Италия

1. Пътувате с много багаж…

Италия не е място, което приветстват много багаж. Поради огромния поток от туристи, динамичния живот, забележителностите и древните находки, все ще ви се наложи да смените транспорта, да изкачите стълби, да ползвате тесни пространства. Само си помислете за много багаж, който сте помъкнали. Ужас! Ще ви пречи да се насладите на преживяването си. Плюс това, колкото и красив да е куфарът ви, след 5 часа обиколки и смяна на 2-3 превозни средства няма да го различавате от другите.

Прочете и съвети за опаковане на минимално количество багаж при пътуване!


екскурзия до италия

2. Избягвате безплатните обиколки.

Подобно на голяма част от Западна Европа, Италия трябва да бъде проучена пеша. Това е най-добрият начин да се потопите в културата и настроението и да стигнете до някои фундаментално големи открития. Един от най-добрите туристически инструменти на ваше разположение е безплатната разходка. Препоръчваме ви да прескочите на една от тези обиколки в рамките на първите няколко дни, за да получите информация от първоизточника. Също така това е бърз и лесен начин да избиете няколко от основните туристически акценти, така че можете да се съсредоточите върху останалата част от маршрута си.

3. Забравяте да валидирате билета си във влака

Много пътници ще научат този урок по трудния начин. Когато сте на екскурзия до Италия и закупувате билет за регионален влак в страната, той няма време или дата, което означава, че можете да го закупите предварително и да го използвате при необходимост. Това обаче означава, че трябва да бъде валидиран преди да се качите на влака. Валидирането на билета е достатъчно лесно, но също така лесно е да забравите за него.  Хората, които не получават щамповани билети в една от валидиращите машини (обикновено жълта машина, или на платформата, или на входа на платформата), могат да бъдат глобени от служител по транспорта във влака.

4. Очаквате богата и разнообразна закуска.

Едно от нещата, които донякъде не приемам в Италия, предвид, че съм чревоугодник и обичам да похапвам, е че там закуската не е на почит. Тоест, не се яде много и разнообразно. Повечето италианци пият кафе на крак, а закуската им включва един кроасан или бисквитка за изпът.

Ако сте си запазили нощувка с включена закуска, вероятно ще има малка континентална маса, където да си налеете кафе, вода и някои и друг кроасан. Това е положението. За гладници като мен има няколко ресторанта, които се грижат за комфорта и щастието сутрин под формата на бъркани яйца, месца, сладкиши и хляб и други вкусотии, които срещаме в други европейски страни за закуска.

5. Планувате голяма част от местата за посещение в неделя.

Когато изграждате своя маршрут, не забравяйте да избягвате планирането на големи туристически дни в неделя, когато много италиански фирми са затворени. Поради това неделята са популярен ден за посещение на музеи, но имайте предвид, че те вероятно ще бъдат по-пренаселени. Предлагаме Ви да се възползвате от този спокоен ден, като се присъедините към пешеходна обиколка или се разхождате из улиците със свое собствено темпо. Имайте предвид, че много фирми също са затворени по време на празниците, така че си струва да проверите календара, преди да планирате пътуването си.

6. Оставяте голям бакшиш в ресторанти и барове.

Да разбереш колко пари да оставиш като бакшиш в чужда страна е трудно. Но при екскурзия до Италия е лесно – остави малко. Хубавото е, че не се очаква да дадеш много. Въпреки това, някои места, които обслужват голям обем туристи, могат да очакват допълнително. Внимавайте! Първо проверете дали услугата вече не е включена (тя ще бъде включена в сметката като servizio incluso).

италианска пица

7. Не си вземате адванс билети за популярни дестинации.

Италия притежава едни от най-емблематичните туристически атракции в света и ако не искате да чакате на опашката в продължение на часове, най-добре е да си купите билетите предварително. Места като Колизеума на Рим или Ватикана, галерия „Уфици“ във Флоренция и Наклонената кула в Пиза могат да имат огромни опашки, въпреки че трябва да обмислите и получаването на авансови билети за нещо популярно.

На гости в Италия

8. Не носите пари в брой и се надявате да плащате с карта.

Кешът е крал в Италия. Докато големите покупки и верижните хотели обикновено могат да бъдат платени с карта, има много места и хора – улични търговци, сергии за храна, ресторанти, по-малки хотели, екскурзоводи и др., които приемат само пари в брой. Също така винаги е добре да имате монети. Повечето обществени тоалетни в Италия изискват малка такса за вход.

красиви италиански пейзажи

9. Нямате време да се насладите на la dolce vita!

Лесно е да изготвите графика си от сутрин до вечер, но би било голяма грешка да не си оставяте никакъв престой, за да усетите атмосферата. Всъщност е точно обратното. Тук хората отделят време да се отпуснат и да се насладят на прости удоволствия, като ядене, пиене и приятелство. Те практикуват ла Dolce Vita, или „сладък живот“ – и докато сте тук, трябва също да опитате. Ако не сте запознати с тази специфика на италианския начин на живот, може да прочетете подробната статия по темата За Dolce Vita и сладостта на живота.

10. Поръчвате вода от чешмата и лате.

Когато хапване на заведение в Италия, вашият сервитьор вероятно ще ви попита дали искате газирана, или чешмяна вода. Ако искаш вода с храната си, ще трябва да си избереш една – и ще трябва да платиш за нея. Сервирането на вода от чешмата е рядко нещо в Италия (както и ледът, между другото). По въпроса за напитките, еспресото и капучиното са най-популярни. Ако търсите лате, не забравяйте да попитате за „кафе латте“, тъй като латте сам по себе си означава само „мляко“.

Ако планувате пътуване до Вечния град тази пролет, не пропускайте да прочетете за него тук.

За да бъде ползотворна, спокойна и приятна вашата екскурзия до Италия, внимавайте с изброените грешки. Приятно пътуване и много усмивки!

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *