Няколко идеи за пролетни разходки край София

Пролетни разходки край София – малкото бягство, което всеки заслужава

Да се потопим в атмосферата на българското село. Или иначе казано – да бъдем далеч от шумния и натоварващ град. Да презаредим сетивата с чист въздух, приятна атмосфера и много слънце. И това е възможно, дори да сме далеч от морето и от общоизвестните забележителности. България е известна с красотата си – красиви гори, планини, поля, дълбоки и сини реки, безкрайни плажове. Звучи като рай, нали? Стига да имаме очи да го видим и сърце да го почувстваме.

Кои са местата, които можем да посетим край София?

Събота е. Времето е прекрасно. Слънцето грее, птичките пеят и поемаме по път. Накъде?

Първа спирка Пещерата Божийте очи (Проходна)

пещера божийте очи

Това чудо на природата се намира в Карлуково.

Селото се намира на около 100 км по посока Русе/Варна. Какво и е забележителното на тази пещера? Има два отвора, през които влиза светлина. Усещането да стоиш и да гледаш как светлината се пречупва през тях е неописуемо. Трябва да бъде преживяно.

Наречена е така, защото се вярва, че двата отвора свързват земята с небето.

След обхождането на залите, ще видите една малка пътечка. Тя води до върха на пещерата, откъдето се вижда цялото Искърското дефиле. Красиво е. И впечатляващо. Заслужава си катеренето. Мястото е много спокойно и предразполага към отдих.

искърско дефиле  пролетни разходки край София

Съвсем близо до пещерата се намират няколко манастира. Скалният манастир „Света Марина“ – сякаш кацнал на скалата.

Геопарк „Искър-Панега“ също се намира наблизо. Там може да се отдадете на почивка след дългото ходене и да хапнете сред природата.

Спирка Втора – Крушунските водопади

Село Крушуна се намира в област Ловеч. На около 140 км от София. Мястото си струва да бъде видяно и е топ за пролетни разходки край София.

крушунските водопади

Парк Маарата е прекрасно място, където може да се насладите на спокойствието и чистота на планинския въздух. Водопадите се намират в него. Входът е 2 лева, но си струва. Мястото е много добре поддържано. Водопадите са на няколко етажа, а водата им е кристално чиста.

разходки край София крупуна

Спирка Трета – Деветашката пещера

Деветашката пещера (в село Деветаки) е много близо до водопадите. Тя е преди  тях – от основния път има отбивка за нея.

деветащката пещера разходки край София

Интересна е, защото подобно на Божийте очи, и при нея има отвори. Чуват се птици, влиза слънчева светлина. Пещерата изобилства от растителност. Красота.
Спирка Четвърта – Ловеч

Пътят до Крушунските водопади и до Деветашката пещера минава през Ловеч. Защо да не се разходим и в Ловеч. Градът е изключително красив, чист, подреден. Напомня на възрожденските китни градчета с малките си къщички, павирани улички и дюкянчета.

ловеч разходки край софия

Напомня на Търново, Пловдив, Созопол. И все пак си е Ловеч – ухае на люляци, подобно на Вазовите стихове.

Пролетта е най-красивият сезон за посещение на Ловеч. Навсякъде е свежо, пеят птици. И докато се разхождаме из малките китни павирани улички, оглеждайки се в старите къщи, сякаш времето се връща назад.

ловеч приказният град

Няма как да пропуснем Покрития мост – единствен в България. Той свързва стария град (Вароша) с новата част.

Мостът е изцяло от дърво, построен е в далечната 1874 от Кольо Фичето. След това е възстановен – 80-те години на 20-ти век. Днес в него можем да открием малки магазинчета за сувенири и какво ли неща, запазили духа на миналото. В средата на моста има кафене, което гледа към реката. Осъм е красива река. Особено вечер. И мостът е красив. Заслужава си.

възрожденски Ловеч

Стигаме до крепостта на върха. Приказно е. Вижда се целият град. Залез е. Градът е окъпан в светлина. Гледаме и не можем да отлепим очи от ширналата се като на длан градска част. А за нас – подобно на Зевс на Олимп, стои безстрашно паметника на най-видния българин – Левски. Апостола сякаш придържа на рамене небето, загледан към града с онзи свой романтичен поглед. На боец, на човек, обичащ страната си. Погледът на човек, който би дал всичко, за да я вижда свободна и красива.

Левски Ловеч

Вижте още предложения за разходки край София.

 

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.