Работата през 21-век – прилики и разлики с миналото

Работата в миналото

Какво е била работата в миналото? В годините на прехода? Какви са били условията на труд в сравнение със сега? Как са се мотивирали хората? И какви професии са избирали нашите родители, баби и дядовци? Кое е било важното – да имаш работа, да имаш професия, или просто да си някъде, тихо и кротко, скатавайки се, получавайки едни пари, колкото да минава времето? Дали все още го има този модел и в съвременното общество? За какво работим? – за пари, за чест и слава, за удоволствие, или за себе си?

 

работата днес
снимка: Pinterest.com

 

Най-често срещаният въпрос при среща: А ти какво работиш?

С какво се занимаваш? и Какво работиш? – дежурните въпроси, когато излезем някъде и се запознаем с някого за първи път.
И всеки от нас си казва: учител, родител, продавач-консултант. В крайна сметка няма недостойна работа, стига да я вършиш с достойнство. Но – винаги има едно но – колко процента от тези хора са доволни от това, което правят? И защо го правят? Заради парите, заради възможностите, които им се дават, или защото нямат избор? Именно това премълчаваме в такъв тип разговори. Запазваме го за себе си, или просто се усмихваме, ако темата не бъде сменена след 10 минути.

Има и такива, които обичат работата си, следват мечтите си и не се отказват, без значение колко им е трудно. Поздравления за такива хора, но те са все по-малко.

работа
снимка: Pinterest.com

Голяма част от хората като видят, че това, което са учили, или искали/мечтали за своята реализация не се случи бързо и лесно, го загърбват в търсене на по-добри перспективи на работния пазар. Други пък го правят в свободното си време – като допълнителен доход. Такива са копирайтъри, преводачи, учители и други, които работят за минимално заплащане, ако се занимават само с това. Трудът им е достоен за уважение, изисква много знания, труд и самодисциплина, но просто е трудно да се реализираш в страна като България. Тъжно, но факт.

И има и друг тип хора – онези, които се отдават изцяло на това, което искат. Създават си фирма и работят за себе си. Чудесно, ще кажете. Сами са си шефове, никой не ги тормози да стават в 5, да пътуват като луди и т.н. Да, но има една разлика. Тези хора може и да не стават е 5, но работят по цял ден и нощ, в събота и неделя. Понякога не получават нужното заплащане, невинаги са удовлетворени от работата си и им се налага винаги да са на линия, защото клиентите не чакат и винаги могат да ги сменят. С две думи – и работата от вкъщи за себе си също не е лека.

работата днес в офис
снимка: Pinterest.com

Все по-често виждаме хора, които предпочитат да работят за себе си. Това е разликата с миналото. Днес можем сами да определим колко и как да работим. Имаме цялата свобода и възможност пред себе си. От нас се иска само да имаме достатъчно дисциплина и желание да го направим.

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.