За Dolce Vita и сладостта на живота от италианците с любов

7 урока по dolce vita от италианците

Колко сладък може да бъде животът? Изключително е отговорът, който ни дават италианците. Всички искаме да постигнем „dolce vita“, но само те са тези, които го живеят всеки ден. Почерпихме от тях седем лесни правила, с които всеки миг става прекрасен.

Когато сте навън, обличайте се като дама

С други думи, клиновете и развлачените дрехи нямат място в изисканото общество. Италианската философия за bella фигура се състои в това, че животът е по-добър, когато изглеждате по-добре. Изберете качеството за сметка на количеството, когато става въпрос за дрехи – купувайте само най-доброто, поддържайте го внимателно и го носете често. Обувките също са важни. Те трябва да са стилни, чисти и практични.
Виното не е за напиване

Истината за него е в качеството му, а не в количеството му. Доброто вино трябва да бъде уважавано, като се пие по малко и с удоволствие. Поръчката на литър или повече няма да предизвика симпатиите нито на сервитьорите, нито на околните маси. Това важи не само, когато сте в Италия.

вино dolce vita
снимка: Pexels.com

Естествената топлина е наш приятел

Прехваленият климатик всъщност повече вреди, отколкото помага. Затова и в Италия винаги предпочитат вентилаторите. Или разхлаждащо потапяне в морето, да им завиди човек. Но пък имат право. Няма прекомерно изсушаване на въздуха, безумни температурни амплитуди и куп други последствия, които действат зле на кожата, съня… и въобще на доброто настроение.

dolce vita слънце
снимка: Pexels.com

От паста не се дебелее

От преяждането е. И от бързото хранене. За разлика от нас, италианците не се притесняват от белите въглехидрати. От пицата, през пастата, та до прясно изпечения хляб, те не странят от глутена – просто ядат малки порции и се хранят бавно. Отношението им към храната е като към всяко друго нещо в живота, трябва време, за да се насладиш. Затова и много малко хора на Апенините страдат от затлъстяване.

dolce vita паста
снимка: Pexels.com
Питиетата се пият в истински чаши

А храната се поднася в истински чинии. С изключение на парчето пица, храненето и пиенето „на крак“ не съществува. Те са събития в Италия и точно по този начин трябва да бъдат възприемани – с повече уважение от това, което носи хартиената чаша. Капучино за из път? Достатъчно богати ли сте да си платите допълнително за нея?

dolce vita
снимка: Pexels.com

Салатата не е вечеря

Нито пък сандвичът и купата с корнфлейкс. Въз основа на италианската концепция „храната е събитие“, повечето хора там са убедени, че менюто от поне три ястия е необходимост в края на деня.

Piano, piano“, хора

Търпението продължава да е все така височайша добродетел, от храненето, през подхранването на взаимоотношенията до вземането на почивка. Десетминутен обяд на бюрото? Намерете място, където да седнете извън офиса. И ако се нуждаете от почивка, преди да продължите със задачите, дайте си я.

Остава да добавите и вашите съставки, за да може животът ви наистина да стане dolce.

Текст: Ивайла Влахова, Източник: fashioninside.bg 

(*Текстът е копиран от интернет източник, тъй като е интересен и подходящ за аудиторията на Градски дами)

Прочети още:

7 от най-добрите региона за винен туризъм

Най-красивото от Италия – в снимки

Бързи и лесни рецепти за летни салати

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.