„Зимна приказка в Ню Йорк“: Една история за магията на чудото и доброто

Макар да не е зима и да сме далеч от Ню Йорк, тази книга от онези, които можем да четем целогодишно… Защото докосва сърцето по онзи начин, който оставя следа завинаги… Изтръпваме при мисълта за емоциите, които сме изпитали, четейки. И вече не сме същите… На вашето внимание: Зимна приказка в Ню Йорк…

Какво би станало ако въобще нямаше звезди на небето? Какво, ако звездите не са това, което си мислим? Какво, ако светлината не идва от лъчите на далечните слънца, а от крилата ни, когато се превърнем в ангели. Съдбата призовава всички ни има свят отвъд света, където всички сме свързани. Всички сме част от един голям, раздвижен план. Магията е навсякъде около нас. Просто трябва да погледнем.

„Зимна приказка” е невероятно наситен с емоции, размисли, събития и магически елементи роман на американския писател Марк Хелприн от 1983г. Творбата е адаптирана за големия екран и през 2014 имаме шанса да се докоснем до част от посланията на невероятната история. В главните роли са Ръсел Кроу и Колин Фаръл – определено едни от най-добрите избори за превъплъщенията.
Действието в „Зимна приказка“ се развива в Ню Йорк в началото на 20. век. Ставаме свидетели на особено преплитане между минало и настояще, умело вплетени в сюжетни връзки, емоционални отношения и разбира се – любов (че къде без нея).

Отначало ни е трудно да разберем за какво точно се говори. Някак хаотично и объркано е, но след няколко страници, всичко си идва на мястото. Пъзелът се подрежда, посланията си идват на мястото, действията на хората придобиват смисъл и дълбочина.

Прочети още:

8 от най-запомнящите се двойки в литературата

Сюжетна линия и развръзки в „Зимна приказка в Ню Йорк“

Сюжетът е следният: имигрантска двойка не успява да се пресели в Елиас айлънд, тъй като са болни от туберколоза. Те решават да дадат шанс на новороденото си дете като го пускат в малка лодчица, наречена „Град на справедливостта”. Детето им израства в Ню Йорк и се превръща в един от най-изкусните крадци и мошеници. Един ден обаче неговият живот се променя. При случайната си среща с Бевърли Пен, младо, но болно от туберкулоза момиче, животът на Питър Лейк променя очертанията си. Любовта го променя.

Целият филм (както и книгата) е едно магическо преживяване с посока към доброто. Този филм е за живота като мисия, но не случайност, а начин да правиш добро за други, безкористно и от цялото си сърце. И като всяка приказка и тук посланията са универсално човешки, а финалът е отворен… Отворен към вечността. Едно от посланията е свързано с чудесата, които сме способни да сторим от любов. Защото любовта е най-великата сила, която съществува.

 Потопите се в:

„Да обичаш Пабло“

Ето и някои от важните и докосващи сърцето послания от филма и от книгата:

  • А ако всеки от нас е неповторим и вселената ни обича всички еднакво? Толкова много, че да се пресегне през вековете за всеки един от нас. Понякога успяваме да го съзрем.
  • Ничий живот не е по-важен от друг. Нищо не се случва без причина. Нищо. 
  • А ако сме част от предопределен път, който някой ден може би ще разгадаем?
  • И един ден, когато сме приключили делата си, ще се издигнем и ще се обединим с тези, които обичаме най-много във вечна прегръдка. А ако се превърнем в… звезди!И макар да не е зима, да не наближава Коледа, винаги е актуално да си говорим за Любов и да четем за нея…. 

Прочети още:

Точният момент, в който всичко някак си ще се нареди…

За това, което все не ни достига…

Мило момиче, той не си пада по теб!

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.