Да Обичаш Пабло – дисекция на „любовта“ на известния наркобос

Още с излизането на рекламния трейлър за филма „Да обичаш Пабло“ бях сигурна, че ще си заслужава.

Защото продукцията не е просто разказ за живота на един от най-известните наркобарони в историята на човечеството, а нещо повече – тя е начин да преосмислим човешката природа.

На пръв поглед историята в „Да обичаш Пабло“ е банална – екшън, трилър, пари, любовна история. Но това е само първия пласт. Това, което научаваме за душевността на истинския Пабло Ескобар, не ни се дава наведнъж.

Сцена след сцена, пред нас се разкрива образът на Пабло (в главната роля Хавиер Бардем) – от една страна безскрупулен наркобарон, готов на всичко, за да бъде „признат“, да стане сенатор.

А от друга – виждаме всеотдайният и обичащ баща и съпруг, който макар да има безкрайно много любовници, да реже хора с електрическа резачка, да е груб, нечистоплътен, с корем, суров, остава докрая със семейството си. Дори тази негова слабост е причината за смъртта му.Да обичаш Пабло и да мразиш Ескобар

Репликата е своеобразен край на филма и затова реших да започна именно с нея. Какво точно означава тя? Че можем да обичам половината от един човек? Че всеки е комбинация от различни лица, функции, социални роли и ние сме в състояние да обикнем една частица от него.

Тези думи са на журналистиката Вирхиния Вайехо (в главната роля Пенелопе Крус), от чието име се води разказът за живота на Пабло. В продължение на 11 години тя е била негова любовница и накрая го предава, за да запази живота си. Любовните им отношение търпят различни фази и съдейки по филма, не можем да отсъдим доколко Вайехо е била важна за Пабло. Първоначалната самонадеяна, самоуверена заради своята външност и добра кариера Вайехо, търпи промяна пред очите ни след влюбването си в Колумбийския кокаинов бос. Постепенно животът ѝ се преобръща, губейки почва под краката си. А дали цената, която плаща за това, че е от кръга на Ескобар, не е твърде висока? Не, в живота всичко си има цена. И все пак, колко ли ѝ е струвало да обича Пабло Ескобар?

да обичаш пабло филм
снимка: google.com

Има ли наистина любов между Пабло и Вайехо?

Съществува ли истинска любов между Пабло и Вайехо? Започвайки като увлечение, страст, преминаващо към обсесия, връзката между двамата е формирана от силната личност на Ескобар ( и ролята му на Робин Худ в началото на познанството им) и желанието на Вайехо да бъде на върха.

пабло ескобар филм
снимка: google.com

Тук може би ще поспорим. Любов има, но тя е едностранна. От една страна, това е любовта към лукса, скъпия живот. И двамата я изпитват. От друга, наблюдаваме любовта като обсесия, като зависимост – сексуална, емоционална, дори желание за контрол.

Жаждата за власт, която Пабло изпитва все повече с течение на времето, давайки му сили да продължи да „върти“ бизнеса си, е страничен ефект от дрогата. Макар да не я употребява, той става зависим от нея по един различен начин.

Може би Пабло и Вайехо ще се пресекат някъде там, в бъдещето. Може би тя го предава не толкова от страх, а от разочарование и гняв, че не е отвърнал на чувствата ѝ по подобаващ начин.

Може би за Пабло Вайехо е просто поредната красива жена (и не единствената). Но това не изключва факта, че и за нея той е просто трофей – начин да получи нужното внимание и финансова стабилност.

Може би единствената истинска любов е тази между Пабло и семейството му.

градски дами - да обичаш пабло ревю
снимка: google.com

„Да обичаш Пабло“ едва ли ще ви изненада с нещо ново около живота на известния наркобарон. Но може би ще ви позволи да го видите в друга светлина. Като човек, който се бори с демони, изтъкан от противоположности и противоречия, не му дали мир до сетния му дъх.

Безспорно, високата оценка за филма беше повлияна от главните герои в ролите Хавиер Бардем и неговата съпруга – Пенелопе Крус. Химията между двамата и невероятния им талант определено е допринесъл за качеството на сцените. Браво!

Ако искате да запознаете с историята за живота на Пабло от гледната точка на сина му, прочетете книгата Пабло Ескобар – моят баща.

Друго интересно четиво е Пабло Ескобар – тайните на наркобарон номер 1 на ИК Милениум. Тук историята е през призмата на по-големия брат на Пабло – Роберто, който се е занимавал със счетоводството на кокаиновия картел в Колумбия.

За да видите кога е следващата прожекция на „Да Обичаш Пабло“, може да проверите тук.

 

Прочети още:

Любовта е да обичаш без да очакваш…

Посетете нашата фейсбук страница за още интересни неща

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.