Дворецът в Балчик – едно магическо място

Ако мечтите са храна за душата, то красотата на природата и необичайните приказни пейзажи, която е създала, са удоволствие за окото.

Били ли сте на магическо място, където сякаш времето е спряло (в позитивния смисъл, разбира се)? Дворецът в Балчик е мястото, което задължително трябва да посетите. Защо ли? Сами ще видите, не е нужно да ви разкриваме магията, за да повярвате. Достатъчно е да обрисуваме с няколко кратки щрихи Двореца в Балчик, за да се влюбите.

Как да стигнем до Двореца в Балчик?

На около 2 км от центъра на град Балчик се намира архитектурно-парковият комплекс „Двореца”. Заедно с Ботаническата градина са сред Стоте национални туристически обекта. Дворецът съдържа два основни елемента – сграден фонд и Ботаническа градина с парк, стопанисвана от СУ „Св. Климент Охридски”.

дворецът в Балчик
снимка: личен архив

Комплексът е едно магическо място, което ни пренася в миналото. Макар да липсват луксозни и помпозни сгради, множество творци са се влюбвали в това прекрасно място. През 1913г. Дворецът става временно владение на румънската кралица Мария, която избира живописната местност край реката за свой дом.

Парк Двореца Балчик
снимка: личен архив
Забележителности…

В двореца има два извора: „Чатал чешма” и „Бял кладенец”. Водата им е кристално чиста, а в миналото е протичала през малката долина и е задвижвала водениците на местните мелници. В архитектурно отношение в двореца има преплитане на старобългарски, готически, ориенталски и мавритански елементи. Пътят към двореца се спуска между два реда от каменни стени. В двора можем да видим и параклисът „Стела Марис”.

Сред популярните забележителности са „Божествената градина”, градина „Английски двор”, „Градината с кръстовидното водно огледало”, „Гетсиманската градина”, „Мостикът на двореца и гаражите с яхти”, „Алеята на виното”, „Алеята на вековете”, „Висящите тераси”, гробът на кралица Мария и много други.

дворецът в Балчик 1
снимка: личен архив

Красотата и магията на мястото е свързана с това, че всичко, построено от човека, се вписва в природния пейзаж и не дразни окото.

Ако не сте били там, лятото е най-подходящият сезон да се насладите на спиращите дъха гледки и да си направите снимки за спомен сред множеството пъстри градини.

Прочети още:

Поглед към най-романтичните градчета в Европа

За Dolce Vita и сладостта на живота от италианците с любов

25 вдъхновяващи места, на които да бъдем

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.