8 от най-запомнящите се двойки в литературата

Любовта в литературата…

толкова близка и същевременно толкова далечна

Винаги сме се чудили: литературата ни черпи вдъхновение от живота, или той от нея?

Градски дами се погрижи да потърси най-романтичните и запомнящи  се двойки в литературата.

Кой не обича любовните романи? Едва ли има дама, която да не е мечтала да срещне принца на бял кон, досущ като този от книгата, която чете. Дали наистина съществуват такива мъже? Може би да, нали все пак са създадени от своя автор. А може и да са почерпени от действителността, кой знае. Кои са най-романтичните образи на двойки в литературата? Ето ги и нашите 8 предложения.

Скарлет и Рет от „Отнесени от вихъра“

Скарлет О’Хара има безброй почитатели. Но човек не избира в кого да се влюби. Нейна съдба е Рет Бътлър – мошеник, трафикант, женкар и какво ли още не. Рет и Скарлет си приличат по едно – и двамата знаят как да искат от живота. И макар да са вироглави, изключително горделиви, накрая, след всичко, което преживяват, се събират. Защото любовта е по-силна от всичко останало. Скарлет и Рет са една от най-запомнящите се двойки в литературния свят. Тази история е вдъхновила много съвременни любовни истории.

 Естела и Пип от „Големите надежди“

Естела е един от най-силните женски образи, изградени от Дикенс. Тя е много различна от образите на жени, с които сме свикнали. Още от самото начало предупреждава Пип да стои далече от нея. Но Пип обича тръпката от преследването. Не можем да го виним – всички ние сме такива в определени ситуации. Колкото повече расте в обществото, толкова повече иска да я преследва. Защо Пип и Естела са сред най-запомнящите се двойки в литературния свят?
Макар  тяхната любовна история да не е с щастливия финал „оженили се и заживели дълго и щастливо“, все пак научаваме нещо много важно от дядо Дикенс. Сърцето само си избира.

Рон и Хърмаяни от „Хари Потър“

Случаят с Рон и Хърмаяни е привличане на противоположности. Още от самото начало бе ясно, че двамата ще приключат историята заедно.

Вижте още:  10 книги за любителите на Хари Потър
Кати и Хийтклиф от „Брулените хълмове“

Мрачната на пръв поглед любовна история за изоставения замък всъщност е любовна история за поглъщаща и силна, достигаща до разруха страст. Кати и Хийтклиф са сродни души, обичат се безгранично, но не могат да бъдат заедно заради разликата в потеклото им. Тяхната история се повтаря и с техните наследници.

Елизабет Бенет и Мистър Дарси от „Гордост и предразсъдъци“

Класическата любовна история, концентрирана около еманципираната Лизи. Остроумната героиня се противопоставя на слепите социални порядки, наложени в Англия по това време. Случайната среща с високомерния и надут богаташ Мистър Дарси впечатлява Лизи.

Макар с Дарси да не си приличат въобще, любовта си знае работата. Края на историята е ясна – сватба и щастлив край.

Джейн Еър и Мистър Рочестър от „Джейн Еър“

В класическата творба на Шарлот Бронте Джейн Еър е сираче, преживяло трудностите на живота още в ранна детска възраст. Джейн става гувернантка и така се среща с Мистър Рочестър, който въпреки привидната си суровост, много и допада. Двамата стават много близки. Само че, една тайна от миналото ще се опита да помрачи тяхното щастие.

Ромео и Жулиета на Шекспир

Може би една от най-познатите двойки в литературата – това са Ромео и Жулиета. Няма как да не признаем, че Шекспир е знаел как да запали любовната иска в двама младежи. Разбира се, като скара семействата им. И все пак любовта надделява.

Вижте още: Най-романтичните филми

Пийта и Катнис от „Игрите на глада“

Животът е изключително суров за героите в „Игрите на глада“. Още от деца  те са принудени да се бият до смърт помежду си, за да защитят близките си и да осигурят препитание за народа си. Катнис и Пийта се срещат случайно. Когато настъпва моментът единият да умре, тогава се заражда любовта между тях. Ще надделее ли любовта, или обществото ще я унищожи?

 

 

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.