5 лесни начина естествено да повишите тонуса си

Може би никога няма да спрем да търсим начини да повишим тонуса си. Кой не би искал да е активен и жив през целия ден, да може да работи пълноценно и същевременно да се наслаждава на случващото се около себе си?! Рецептата ни е ясна донякъде – започваме деня с кафе/та, после с  енергийни напитки, шоколад, захари и какво ли не. Може би ни звучи полезно, но не е никак полезно. Ако само променим режима си, ще видим как тялото ни произвежда много повече енергия, която ще ни държи в добър тонус през целия ден. Не ви се вярва? Вижте сами нашите 5 предложения за това как по естествен начин да повишите тонуса си.

Как да повишим тонуса си по естествен начин?

Ставайте по-рано

Дори да е неделя и да мечтаете да си откраднете няколко часа повече сън, по-късно ще съжалявате за това. И причината не е само, че ще загубите ценни часове от прекрасния ден. Когато спите повече, отколкото тялото ви се нуждае, може да получите главоболие и замайване. Препоръчително е да се събуждате около времето на изгрева. Ако вашият режим е гъвкав, не прекарвайте сутринта си в сън само и само защото няма какво друго да правите.

как да повишим тонуса си
снимка: Pexels.com

Ставането рано сутрин е обвързано с ранното лягане. Избягвайте всички изкушения, който се опитват да ви държат будни до късно вечерта. Ако не можете да заспите, опитайте чай с мента или практики за отпускане. Ако пък страдате от безсъние, може би трябва да се консултирате с лекар. Вашият цикъл на съня е от огромно значение за енергийната ефективност на тялото ви и съответно за вашия тонус. Не е достатъчно да спите по 7-8 часа на ден. Важно е и качеството на съня ви – в кои часове на денонощието е, дали се събуждате, сънувате ли и т.н.

Успокойте ума си

Ако се вълнувате за нещо, или пък сте притеснени, вашият ум не може да си почива, дори когато спите. За да успокойте ума си и да се освободите от емоциите преди сън, се препоръчва да не гледате филми 2 часа  преди лягане, особено ако са страшни филми или трилъри. Също така избягвайте сериозни разговори и разправии с близки и хора от семейството преди сън. Друг полезен начин да успокойте ума си е с помощта на йога практиките. По този начин постигате душевен мир, изпразвайки съзнанието си от всичко излишно и се подготвяте за пълноценен сън.
Хранете се пълноценно и разнообразно

Докато някои храни могат да ви дадат допълнителни енергия, то съществуват и такива, които ви отнемат и малкото, което имате. Консумирането на твърде много въглехидрати може да има ефект на понижаване на енергията ви, докато протеините например ще ви дадат повече тонус и сила. Без значение какво ядете, ако преяждате, ще се чувствате уморени и ще ви се спи. Вечер се препоръчва да не се прекалява с храната – около 2 часа преди сън трябва да не ядете нищо, ако искате да имате здрав и спокоен сън. Ако спазвате това правилно, като допълнение няма да напълнявате, тъй като вечерните часове се трупат най-много мазнини, докато тялото ни уж почива. Важно е закуската ви  да е обилна, защото тя ви дава енергия за голяма част от деня.
кафе
снимка: Pexels.com
Пийте повече вода

Водата е от основно значение за вашето тяло. Често чувате колко е важно да пием вода ежедневно, но трудно го правим. Водата ни дава много енергия и е важна за добрия тонус през целия ден. Препоръчително е да започвате деня си с чаша вода, а не кафе. Няма нищо лошо в това да пиете кафе сутрин, но нека е след чаша вода и обилната закуска.

пийте повече вода
снимка: Pexels.com
Правете физически упражнения ежедневно

Може да ви се струва, че физическата активност само отнема от енергията ви, но истината е, че създава баланс в тялото ви. Ежедневните упражнения спомагат за доброто физическо и психическо здраве, за по-ниските нива на стрес, за добрия метаболизъм и баланса в тялото ни. Опитайте да ходите пеша всеки миг, когато имате възможност.

Ако все пак ви е трудно да се занимавате със спорт ежедневно, макар да имате голямо желание, то може би се нуждаете от приятел, с когото да се забавлявате. Вдъхновете приятели си да тренирате заедно и ще видите колко интересно и зареждащо ще бъде ежедневието ви и как ще чакате с нетърпение всяка следваща среща.

Да вземете в ръце живота си, повишавайки ежедневния си тонус, е лична отговорност. Когато сте изпълнени с енергия, сте продуктивни през целия ден и се справяте с всякакви предизвикателства много по-лесно. Да получим добър тонус през целия ден не е трик. Просто трябва да си създадете режим, следвайки 5-те лесни правила. Ако успеете да давате на тялото си всичко това, което иска, вие ще получите огромно количество енергия в замяна. Струва си, нали? Защото инвестицията е дългосрочна.

 

Източник: goalcast.com

Прочети още:

Не приемай здравето за даденост

5 начина да влезем във форма за идващите топли месеци

Кои са най-предпочитани женски спортове днес?

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.