Фитнесът – дрогата на 21.век

Фитнес манията днес

„Фитнес. Отивам на фитнес! Хайде да блъскаме! Кога ще помпаме?“
Това са най-често срещаните реплики, които ти се натрапват в съзнанието, когато пътуваш в любимият на всички студенти автобус с номер 280.
Няма как да не отбележа, че хората обичат да се гледат в огледалото. Всички до един са суетни. Защо ли? Много просто – всеки обича да му казват колко добре изглежда, завистливо да му подмятат „колко е фин“ и „какви ръце имаш, човече“.

фитнесът днес

Тенденцията да си “батка” изглежда все по-привлекателна и някак си много добра алтернатива, за да „забиеш“ някоя мацка. Някак си е достатъчно как изглеждаш, а не какъв си всъщност. Обвивката, а не пълнежът. Тъжно, но истината.

Фитнесът – дрога на 21 век

Дрога – това би ли било прекалено крайно определение за ‘’спорта’’ фитнес? Не, не че искам да кажа нещо лошо. Хубаво е да се спортува, здравословно е. Но тук смисълът е изопачен. Идеята на спорта е да си здрав и да се чувстваш добре. А не как изглеждаш и кой те определя като такъв. А и фитнесът не е спорт. Защото много хора ходят там, за да свалят мацки. Спортът включва съревнование, изисква се дух, хъс, борбеност. А не просто да въртиш едно колело, докато слушаш музика. Какво значение има колко ти е напомпана ръката, ако в главата нямаш нищо. Получава се ефектът на празната глава.

мускули и фитнес
Фитнесът е като дрога

Не, няма как да намеря по-подходяща дума, която да даде толкова точно представа за този „спорт“.  Спорт за надмощие. На телата. Защо ли? Защото фитнесът пристрастява. Заразява те с една лъжлива представа за света и за себе си.

Фитнесът е токсичен

Защото си даваш последните пари  за стимуланти, за бързи резултати. И след лятото, когато вече няма нужда от „стройното фитнес телце“ намаляват и посещенията във фитнес салона. Тялото се отпуска и се връща в начален стадии.

 Както пролетта кара цветята да разцъфнат, така и идеята за идеално тяло или тяло на фитнес модел започва да съзрява в главите на начинаещите батки.

Но нека не забравяме, че да си фитнес модел е професия, а не пролетна еуфория за стегнато тяло. Това е тяло, постогнато с доста пот, работа и отдаденост, която е малко повече от няколко месеца и мечти за лятото.

Фитнес тялото е комбинация от воля, диета, режим и много прекарани дни в спорт. То не е да задоволява хищни погледи, а само за себе си – така си изкарва прехраната.

Не е и начин да сваля беззащитни момичета, тичащи по пътека, от която им се износват ходилата и ставите.

Но за сега фитнесът си остава най-мечтаният спорт. Ако въобще е спорт.

мъж във фитнеса

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.