Кои са най-предпочитаните женски спортове днес?

Здрав дух – здраво тяло и защо е важно жените да бъдат във форма?

Много неща са се променили през последните десетилетия. Жените вече не са само домакини, а майки, работещи бизнесдами, хора с лично време, желания и интереси, практикуващи спорт за собствена удовлетвореност. Нагаждайки се към забързаното ежедневие, няма как да не отбележим, че все по-често се случва така, че сме изправени пред избор – да спортуваме ли, и ако да – какво? Вярно е, че времето никога не ни достига, но ако търсим мотивация, тук ще я намерим много лесно.

Спортът е здраве, както физическо, така и психическо

Въпросът не е до отслабването. Има слаби хора, които не изглеждат добре. Нито до мускулната маса. Практикуването на спорт ни дава една удовлетвореност, смисъл на съществуването ни, зарежда ни с енергия и позитивизъм. И не на последно място – изключително здравословно е…. ако се внимава с храненето разбира се.

женски спортове
снимка: pinterest.com

Ако практикуваме редовно спорт, то със сигурност всички проблеми, от които страдаме, ще си отидат – безсъние, перманентно главоболие, стрес, недоспиване, хранителни проблеми и други.

Кои са спортовете, така модерни напоследък, които могат да ни запалят и да ходим всеки пък с огромно желание?

  • пилатес
   Пилатеса като вид от женските спортове набира все повече популярност, тъй като е подходящ за широк кръг от хора – професионални танцьори, балетисти, гимнастици и хора, които не са много добре физически подготвени. Интензивността на тренировката е ниска като фокусът е  върху следните области – корем, ханш и таз. Упражненията са специално разработени с цел да оформят тази част от тялото на дамите. Работи се за издържливост и гъвкавост, а резултатите не закъсняват.

   пилатес
   снимка: pinterest.com

   Вижте тук 30-минутно видео с примерни упражнения за пилатес.
 • йога
  Йогата е женски спорт, който комбинира различни упражнения за разтягане, издържливост и релакс. Практикува се равномерно дишане и изчистване на съзнанието от негативни мисли. Не е с висока интензивност, но в началото изисква повече концентрация  и издържливост.

  йога
  снимка: Pinterest.com
 • зумба
  Тренировките по зумба се характеризират със средна интензивност. Този тип от женските спортове включва упражнения и танци на забавна латино музика като всяко от тях натоварва различни мускулна група. Със зумба се съчета полезното с приятно. Натоварва се интензивно и равномерно цялото тяло, като по този начин се горят доста калории. Разбира се, спортът трябва да бъде комбиниран с подходящ хранителен режим, за да не се получи обратния ефект, а именно – да се качат повече килограми.

  зумба
  снимка: pinterest.com
 • спининг
  Спинингът се характеризира с висока интензивност на тренировките. Той представлява групово аеробно занимание, при което е подходящо за хора с висока издържливост или спортисти в добра форма (това не изключва и тези, които не са, но имат желание). Практикува се на специален уред – велоергометър, наречен спинър и през тренировката се променя темпото с цел постигане на издържливост. Разбира се, и тук музиката не липсва за фон и за добро настроение и мотивация.

  спининг
  снимка: Pinterest.com
 • тае бо
  Тае бо съшо е от типа женски спортове с висока интензивност. Само по себе си то представлява комбинация от бойно изкуство и аеробика. Характерни са упражнения тип ритници за долната част на тялото в комбинация с юмручни удари за стягане на мускулите на горната част от тялото. Музиката е ритмична, а хореографията се базира на комбинация от ритници и удари с определени аеробични движения.

  тае бо
  снимка: Pinterest.com
 • канго джъмпс
  Канго джъмпс е най-модерният вид женски спорт за изминалата година. Какво представлява? Динамични упражнения на приятна музика и…. внимавайте….  практикува се със специални обувки (много приличат на ролери), които имат пружина и помагат при подскоците по време на тренировката. Темпото е динамично, упражненията са познати като аеробични и стягат цялото тяло.

  канго джъмпс
  снимка: pinterest.com

  Успяхме ли да ви запалим по спорта? Женските спортове са чудесен начин да се отървем от напрежението и да се справим със стреса, а защо не и да изваем фигура, нали?

 

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.