Дългочаканата премиера на “Последните оцелели” – коментари и ревю

Спомням си момента, в който за пръв път се докоснах до света на “Последните оцелели” (The Last of Us). Държах първата част на играта в ръцете си преди няколко години и усещах нетърпение да включа плейстейшъна и да се потопя в постапокалиптичния свят на героите. След като изиграх няколко часа от играта, си казах: “Нямам търпение това да се превърне в сериал”. И един прекрасен ден това се случи. Още от момента на обявяването на предстоящия сериал нямах търпение да изгледам първия епизод. И така на 15 януари 2023 г. Скромната ми мечта се сбъдна. В следващите редове ще ви споделя всичко за сериала. Надявам се да ви е интересно. И да, няма да има спойлери. Ще се опитам да разкажа така, че да не ви разкрия всичко. Приятно четене.

Последните оцелели видеоигра корица
снимка: Google

Последните оцелели – чудесно допълнение към постапокалиптизчните шедьоври

Като заклет фен на “Живите мъртви” и всичко от вселената на зомбитата, разбира се, че “Последните оцелели” ще привлече вниманието ми. Темата за края на света, свързана с появата на смъртоносен вирус, който променя човешкото ДНК и диктува нова история, ми е много скъп. В подобна ситуацията хората сме изправени пред много предизвикателства като основното е свързано с оцеляването. В подобни моменти се вижда истинското ни лице, както и на тези около нас. Тогава излизат и важните ценности – семейството, безопасността им и самия живот като такъв. В сериала по едноименната игра “Последните оцелели” всичко това го има и затова смятам, че продукцията добавя още един интересен прочит на това какъв би могъл да бъде бъдещият апокалипсис за човечеството. Откъде започва всичко?

Педро Паскал като Джоел в Последните оцелели
снимка: Facebook The Last of Us HBO

Преди да ви разкажа за сюжета, ще ви дам 5 причини защо да гледате сериала.

5 причини да гледате „Последните оцелели“

  • Интересен сюжет с център постапокалиптичното бъдеще
  • По-различен прочит на зомби темата
  • Силни характери, които изпъкват на фона на новия свят
  • Ако сте фен на играта, няма как да пропуснете
  • Нещо познато, но и много различно, което заслужава вашето внимание.

Началото на края – апокалипсис, предизвикан от гъби

Докато в “Живите мъртви” не беше ясно до самия финал откъде се е появил вирусът, който заразяваше всички (в последствие се оказа, че изначално всички са заразени), в скандинавската продукция “Дъждът” пък вирусът се разпространяваше чрез дъжда, в “Последните оцелели” още от самото начало има загадка какво е причинило Апокалипсиса. Спори на гъби. Интересно, нали? Във видео в социалните мрежи от продукцията обясняват подробно откъде е дошла идеята за вируса и че всъщност съществуват подобни спори на гъби, които видоизменят ДНК на хоста си.

Видеото може да видите малко по-надолу

Сюжет и герои в “Последните оцелели”

Годината е 2003 г. И първият епизод на сериалът ни среща с главните действащи лица. Джоел (в ролята Педро Паскал) и брат му Томи. Те живеят в Остин, Тексас, заедно с дъщерята на Джоел, Сара. Един ден обаче животът на всички се променя. Без да очакват, военните обявяват бедствено положение, градът е затворен, има хеликоптери и царят безредици. Тогава Джоел и брат му тръгват да бягат извън Тексас с надежда да се спасят от ширещият се вирус, който превръща хората в хищни за плът създания. За съжаление дори не предполагат, че това, което е отвъд е още по-страшно.

След това следват сцени от бъдещето – 2023 г. А локацията е Бостън. Животът на хората е много по-различен, живеят в общност, която се пази от заразата. Има правила, а всеки има своя роля в този малък микросвят. На пръв поглед сякаш човешката цивилизация е оцеляла и се самоизгражда наново, но поглеждайки по-навътре осъзнаваме, че реалността е съвсем друга.

кадър от Последните оцелели
снимка: Google

Джоел е изпечен контрабандист. Макар да са минали 20 години от началото на заразата, все още има неща, които не се променят, а именно – вирусът еволюира и не могат да се преборят с него. В мини обществото царят безредици, тайни организации организират бунт. И едно момиче, което ще промени света. Да, тези, които са играли играта, ще се сетят, че говоря за Ели ( в главната роля Бела Рамзи, която познаваме от “Игра на тронове”).

Какво общо има между Джоел и Ели? Разберете сами. Няма да ви разкривам повече, за да гледате първия епизод. Силно се надявам да ви допадне.

Къде може да го гледате?

В HBO Max може да гледате “Последните оцелели”. Всеки нов епизод излиза в понеделник с български субтитри, тъй като премиерата му в САЩ е в неделя. Първият сезон се води изцяло по играта (тези, които са я играли, ще ме разберат) и съдържа 9 епизода.

Официален трейлър

Моето мнение за първия епизод

Много ми допадна началото на сериала. Води се изцяло по сюжета от играта с доста добавки, които на мен лично много ми допадат. Единствен минус, който виждам е, изборът на Бела Рамзи за ролята на Ели. Някак си не ми се връзва, но пък за сметка на това Педро Паскал е идеалният Джоел. Надявам се и следващите епизоди да продължат да следват играта и да загатват все повече за света на Последните оцелели. Приятно гледане.

П.С. И тъй като напоследък започнаха да филмират доста игри (напр. „Извън картата“ (Uncharted), „Вещерът“ (The Witcher) и много други, ще се радвам да видя екранизация и на някои от любимите ми игри за PS. А те са Detroit:Become Human, Until Dawn и Life is Strange. Чакам с нетърпение екранизациите.

Не пропускайте да прочетете още за Постапокалиптичния свят тук:

Живите мъртви – сезон 11 Началото на края

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *