1 март – Честита Баба Марта!

1 март – да се окичим с мартеници!

По традиция днес празнуваме Баба Марта и си разменяме мартенички. Откъде идва името на празника и какво всъщност символизира той? 

Баба Марта идва от фолклора

Баба Марта е образ, дошъл от българския фоклор. В народните вярвания, представени в пословици и приказки, името ѝ се свързва с името на месец „март“. В българска представа три са месеците, които са персонифицирани. Това са януари, февруари и март. Януари и февруари са представени като братя с лют характер – Голям Сечко и Малък Сечко. Баба Марта се смята за тяхна сестра, която ту е усмихната и добронамерена, ту непредвидимо зла.

Баба Марта мартеници
снимка: google.bg

Оттук идва и представата, че с Баба Марта и месец март се свързват много обичаи и празници, посветени на идващата пролет. Най-известният обичай, свързан с Баба Марта, е закичването на хора и млади животни с Мартеница (усукани бяла и червена нишка) на 1 март – деня на пристигането на Баба Марта. През целия месец се извършват обреди за гонене на змии и гущери, както и гадания, свързани с някои прелетни птици.
1-ви март – време да се закичим с мартеници

В българските традиции 1 март или Баба Марта е празник, символизиращ  пролетта, която ни носи пожелание за здраве и плодородие в началото на новия цикъл в природата. Традицията е свързана с древната езическа история от Балканския полуостров –  всички земеделски култове към природата. Някои от най-специфичните черти на първомартенската обредност и особено завързването на усуканите бяла и червена вълнени нишки, са плод на многовековна традиция, която е била присъща за тракийски  и елински обичаи.

Символиката на бялото и червеното

Ритуалното използване на червени или бяло-червени тъкани, ленти, конци, възли или пискюли е засвидетелствано на Балканите, в Мала Азия, Египет и Близкия изток от античността. В древността, червеният цвят е означавал Богинята (раждането и смъртта), а белият – нейният Син (Слънцето, отвъдния живот, вечността). Традицията се спазва до днес в Румъния, Молдова, Република Македония, част от Гърция, Сърбия, Албания а също и в една част от днешна Украйна.

мартеници
снимка: google.bg

Как празнуваме днес Баба Марта?

На 1-ви март българите слагат мартеници на дрехите или китките си и си пожелават здраве и щастие, изричайки  думите: „Честита Баба Марта“. Мартениците се носят, докато видим цъфнало дърво или пойна птица. Това означава, че пролетта е дошла. Тогава сваляме мартеницата и я поставяме на цъфналото дръвче с обещание да е плодородно.

Първи март се смята за ден на името Марта. Погрешно често към тази дата се добавя и имен ден за името Мартин, като официалният празник според Светия синод е 14 април по повод честването на св. Мартин.

Честита Баба Марта, мили дами! Бъдете бели и засмени, здрави и щастливи! 

Източник: google.bg

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *