Бебешки шопинг: продукти, които избрах преди раждането

Най-важните срещи в живота ни се броят на пръсти. Същото важи и за влюбването. Случва се само няколко пъти в живота. Веднъж в партньора, с кого избираме да свържем живота си. Втори път – при раждането на детето ни. И всеки следващ път, когато видим новия член на семейството. Животът е дар, истинско чудо. Първата среща с мъничето е вълнуваща и неповторима, белязва ни за цял живот. Именно с това трепетно очакване са белязани последните месеци от бременността. Време, в което да се подготвим с всичко нужно за появата на малкия човек. С две думи – бебешки шопинг за най-необходимото.

В тази публикация, наречена Бебешки шопинг, ще споделя най-полезните бебешки продукти, които избрах. Благодарение на правилния избор след много проучване, ги ползвам ежедневно. Повечето от тях купих преди раждането, други – след това. Като цяло съм много доволна, ще споделя линкове към сайтове и подробна информация.

Държа да подчертая дебело, че този пост не е с рекламна цел. Не съм получила финансиране за продуктите, а просто споделям своя опит. Надявам се да ви бъде от полза.

Топ 6 бебешки продукти, които избрах за моето дете

Ще започна с най-голямата и може би най-скъпата покупка, когато говорим за бебешки шопинг. Това разбира се е нейно величество количката. С всичките ѝ екстри, допълнения и т.н. количката е важен атрибут за човек, който иска да я ползва всеки ден. А в голям град като София, където улиците са разбити, няма място по тротоарите, е важно количката да е надежда. С други думи – сигурна и скъпа.

1. Бебешка количка 3 в 1 – Cyber Balios S Lux

Още когато започнах проучването си за бебешка количка, а то, повярвайте ми, беше дълго и всеобхватно, знаех, че искам да взема модел, който е 2 или 3 в 1. Какво означава това? Количката има 2 или 3 части – кош за новородено, кош за седнало положение и евентуално кошница за кола за новородено до 10-12 кг. Този вариант е удобен, защото веднъж купуваш и забравяш.

Кош за новородено

Ориентировъчно кошът за новородено (в легнало положение) се използва до към 5-6 месец, а след това другия – за седнало. Скъпите маркови колички от рода на Макси Кози, Сайбекс и Муци имаха модели. Първоначално се бях спряла на модел на Муци Нио, но след консултация в магазина, оглеждане на безброй модели и изпробването им, установих, че не ми допада. Причината беше че е много тежка, скъпа и няма сервиз и поддръжка. Към юни 2022 г. цената ѝ беше около 2000 лв. без намаление и без кош за кола и аксесоари. Не ми допаднаха и цветовете, които предлагаха, бяха тъмни и убити.

бебешки шопинг избор на количка 3 в 1
снимка: Google

Нашият бюджет за количка от 3 части беше около 2000 лв с изисквания да е маневрена, удобна за сглобяване, да се събира в колата, да е лека и да ни допада като дизайн. За щастие във Вис Виталис консултантите бяха изключително учтиви и ни помогнаха да направим своя избор. Първоначално се бях насочила към количка на Чиполино, но след като ми показаха модела на Сайбекс, не можех да погледна друга. Намерих своето нещо и сякаш беше направено за мен. Имаше всичко, което исках – леко на движение, маневреност, леско сглобяване (само с две сгъвания), красив дизайн. Изборът от цветове беше сведен между сиво, розово и червено. Аз избрах сиво, понеже е неутрално. Цветът се води Soho Grey.

Повече за коша за новородено може да прочетете на страница на Вис Виталис.

Как изглежда седналия кош на модела, вижте тук. Подробно е описано всичко важно.

Тъй като не разполагаме с гараж, маза и т.н., имаше възможност безплатно да съхраняват количката, докато решим да я вземем – в края на юли. Възползвахме се от тази възможност. Също така ни дадоха възможност да платим разсрочено, но решихме да купим количката сега и да забравим, предвид оставащите разходи. С отстъпката, която имаше и всичко останало, количката с двата коша и кошче за кола с адаптори, излезе 1800 лв.

Кош за кола

Кошчето за кола, което ни предложиха, не беше на Сайбекс, а Макси Кози, което е съвместимо със Сайбекс моделите на шаси. Казвам го, тъй като самото кошче може да се монтира на шасито на количката посредством едни адаптори, които ни дадоха. Така, ако бебето е заспало в колата, може лесно да го монтирате в количката и да го приберете у дома, без да го будите. Самото кошче е до 12 кг, но след 6-7 месец, когато детето започне да сяда, вече не е удобно.

При избор на столче за кола, без значение дали е за новородено, или по-голямо, винаги се водете от безопасността. Не купувайте незивестни марки, които не са имали краш тестове. Важно е да се подсигурим, защото инцидентите стават за секунди, а последиците са за цял живот. Моделът може да видите тук.

Аксесоарите, които избрах, не бяха на Сайбекс, защото са доста скъпи. Чантата за количката е на Чиполино, в сиво. Чаршафи и аксесоари избрах от Хиполенд, чадърче, дъждобран и други също от Хиполенд.

Пропуснах да кажа, че коша за новородено върви с предпазител срещу вятър, който е много полезен.

Какво е важно да имаме предвид при избор на бебешка количка?

Когато избирате бебешка количка, имайте предвид следното:

  • Къде и кога ще я използвате
  • Да е лесна и удобна за сгъване и разгъване от сам човек
  • Да е маневрена
  • Да има поддръжка и гаранция
  • Платът да е от дишаща материя и по възможност с UV защита (моделът на Сайбекс е точно такъв)

Моят съвет е да не поръчвате на сляпо, а да отидете в някой детски магазин и да пробвате. Пробвайте безброй колички, докато намерите вашата.

2. На бебешки шопинг за кошара и матрак

Както споделих в предишен текст, първоначално исках да си взема легло Некст ту ми, но предвид малкото пространство в дома ни, реших, че не си заслужава инвестицията за няколко месеца. Затова се спрях на дървена кошара с функция за люлеене от Айко. Моделът беше много красив на живо. Много ми се искаше да е в комплект с повивалник, но предвид ограниченото пространство, се отказах. Моделът се води трансформиращо се бебешко легло-люлка. Може да го видите тук. Цветът е дъб санома, тъй като всички мебели в спалнята са такива. Включително и скринът, който купих от Jysk, за съхранение на бебешките дрешки.

матрак за кошара пиер кардин
снимка: google.bg

Единствения минус е че се сглобява трудно. Друга трудност, която осъзнах на по-късен етап е, че нашият модел е без решетки (има само отпред). Това затрудни поставянето на обиколници около 4-5 месец, когато бебето започна да се обръща активно и да си удря главата в стените. Но няма невъзможни неща за креативната душа. Надупчихме леглото и сложихме обиколниците.

Размерът на кошарата е 60 на 120 и съответно избрах такъв матрак. Моделът е на Магнифлекс, Pier Cardin.

3. Стерилизатор, уред за затопляне и шишета за адаптирано мляко

Въпреки че се надявах до последно, че ще кърмя, имах едно наум, и си поръчах шишенца на марката Philips Avent. Комплектът за новородено включваше няколко шишенца с биберон, четка за почистване и един биберон залъгалка. Купих ги на промоция и бяха около 70 лв. В последствие си купих още няколко шишета, защото количеството мляко, което започна да изпива, нарасна драстично.

Защо избрах шишета на Авент, при положение, че на пазара има много по-евтини?

Пробвах шише на Нук и на Чико, както и някои по-евтини марки от Дм и Лили. Няма база за сравнение. Шишенцата на Авент не пропускат въздух, не се разтичат, лесни за миене и много удобни. Бибероните също са хубави и почти не съм имала случай да се задави. Затова и ги препоръчвам с две ръце.

шишенца за новородено на марката Филипс Авент
снимка: Google.bg

Друг полезен уред на марката е стерилизаторът, който има функция и изсушаване. Нашият апартамент е малък, само две стаи и скромните 45 квадрата. Всяко място е оползотворено. В този ред на мисли няма къде да суша шишета, затова избрах стерилизатора на Авент с тази функция. Малко по-скъп е, около 180-200 лв., но си заслужава всеки лев.

ел стерилизатор с функция сушене Philips Avent
снимка: Google.bg

Освен стерилизатора, си купих и уред за затопляне на храна с идеята отначало да го ползлвам за мляко, а после за пюрета. Как процедирам аз? След като преваря водата, изчаквам да се охлади, после я слагам в специално закупен за бебето термос, където се съхранява стерилна и топла няколко часа. Така не се налага да я топля всеки път. Ако пък вече се е охладила много, я затоплям в уреда на Филипс. Става за няколко минути и се затопля равномерно, понеже е на принципа на водна баня. Не ползвам микровълнова, защото нямаме, а и защото в нея не се затопля равномерно и има риск бебето да се изгори.

Уредът се нарича Бърз нагревател за бутилки, но става и за бурканчета с пюрета, както и контейнери с кърма. Нагрява равномерно, без горещи точки. За няколко минути е готово. Цена – приблизително около 80 лв.

бърз нагревател за бутилки Авент
снимка: Google.bg

4. Слинг

Още преди да родя знаех, че искам да бебенося. Вкъщи, навън, навсякъде. Имах увереност и желание, че ще се справя. Е, в действителност нещата не се случиха баш така. Мислех, че поставянето на слинг е лесно, но всъщност далеч не е така. Въпреки всичко, се реших. Направихме консултация в Сгушени и ни предложиха хибридна носилка на марката Hoppeeditz. Доволна съм от избора си, въпреки че ми е доста трудно сама да си го поставям, но поне има колани, а не се налага да го връзвам и да треперя дали няма да се изхлузи.

Моят съвет е, ако искате да бебеносите, задължително си направете консултация, още повече че е безплатна. Така ще ви насочат към най-подходящия продукт спрямо размерите на вашето бебе и вашите лични нужди.

Нашият слинг го ползваме основно вкъщи, но и навън понякога. През топлите месеци излизахме доста често, но моето момиченце е доста едро и люпопитно и все иска да гледа напред. А самия слинг позволява позиция единствено с лице към родителя. Може би след време ще помисля за раница, която има опция да гледа напред.

слинг
снимка: Google.bg

5. Вана и повивалник + мека подложка за къпане

Както вече споделих, вкъщи нямаме много място. Държах да има повивалник, за да ми е по-удобно със смяната на памперсите и преобличането. Затова се спрях на модел 2 в 1 на Чико, който представлява маса за повиване с вана.

Отгоре има твърд повивалник, който при къпане и ползване на ваната се сваля безопасно встрани. Лесно, удобно, компактно, има колелца и стопери и може да го преместите, където решите. Ваната е хубава, има система за оттичане на водата, а отдолу рафт за съхранение на памперси, козметика и други неща.

вана и повивалник 2 в 1
снимка: Гугъл

Тъй като беше изчерпан на много места, го поръчахме и след 4-5 дни го доставиха във Вис Виталис. Струваше около 300 лв.

Друг полезен артикул, който е част от ежедневната хигиена, е меката подложка за къпане. Има всякакви видове в детските магазини. Тя представлява една възглавничка, пълна с меки топчета, подобни на ориз. Поставя се за ваничката и върху нея поставяте бебето, когато го къпете. Това важи до 5-6 месец, когато то още не може да сяда и се налага да бъде къпано по този начин. Като цена възглавничката струваше 30 лева на марката Sevi Baby.

6. Бебешки дрешки

Бебешкият шопинг на дрешки е най-приятната задача. Разглеждах и избирах от различни сайтове, но най-качествени като материя, цветове, които не изчезват с времето, си остава H&M. Много харесвам марката, а бебешките дрешки са от чист памук. Много меки на допир, нежни към кожата и с прекрасни цветове. Повечето дрешки, които имаме, са точно оттам. Пазарувах също от Пепко, Уайкики и Синсей, но там номерата не си отговарят много.

Може би се питате защо не съм включила бебефон в изброените продукти за бебешки шопинг? Отговорът ще намерите в тази статия.

Надявам се да съм ви била полезна с моите предложения за актуални бебешки стоки за бебешки шопинг. Очаквайте скоро и подробна тема за козметиката за бебе, която използвам. До тогава може да прегледате други интересни текстове от секция Мама и Бебе.

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *