„Живите мъртви“, сезон 11, епизод 2 – ревю и размисли

В премиерата на Сезон 11 от миналата седмица на „Живите мъртви“ нашите герои се спуснаха в мрежа от тунели на метрото под Вашингтон, окръг Колумбия, за да избегнат голяма буря на път към старата общност на Маги. В Александрия няма храна и те решиха, че ако могат да работят заедно, за да се преборят с жътварите – лошите, които прогониха Маги и нейните хора – ще успеят да възстановят всичките си стари запаси.

Както отбелязах в моя преглед от миналата седмица, най-лошото тепърва предстои. Нигън няколко пъти посочи, че идеята за разходка из метрото не е добра, но никой не отрази мнението му като глас на разума.

Преди да направя кратък анализ на втория епизод, ще припомня накратко как свърши първата серия.

В края на епизод 1 от сезон 11 на „Живите мъртви“ групата в тунелите беше нападната от зомбита и се наложи всеки да се крие възможно най-бързо. Дарил и Куче се отделиха от групата, както и няколко души от групата на Маги. Епизодът направи силен финал със сцена, в която Маги моли Нигън за помощ. Дали той ще ѝ подаде ръка разбираме в епизод 2.

За всички фенове е ясно, че Маги няма да умре, защото е главен герой и едва ли това е начинът, по който ще я затрият от продукцията. Но тази сцена беше важна по друга причина. С нея се представи гледната точка на Нигън за поведението на Маги.

Всеки срещу всеки в името на оцеляването

Както се вижда в началото на епизод 2, (предстоят спойлери, който не е гледал, да не чете!) Маги се спасява сама от зомбито. Нигън не ѝ подава ръка. Маги го изобличава и групата започва да му търси сметка и да го обвинява в лицемерие.

И докато всички го плюят и обиждат, редно е да се замислим над поведението му по-дълбоко. Всъщност той е искрен в думите и действията си. Да си припомним, че именно Нигън уби Алфа. Участва и във финалната битка с Шепнещите. Помогнал е много на жителите на Александрия, въпреки враждите в миналото. Въпреки своята честност и откровеност, Нигън винаги ще бъде черната овца в групата. Той е обвиняван, че оставяйки Маги, всъщност е искал да я убие. Но не очаквали същото и самата тя? Не иска ли Маги да се отърве от Нигън колкото мжое по-бързо? Докато споровете текат, се задава нова и много опасна ситуация.

Групата в тунелите, еп. 2, сезон 11
снимка: AMC

Младеж от групата на Маги се появява от другата страна на вратата, водеща към следващия вагон на метрото. Групата се опитваше да разбие вратите, водещи към всеки вагон, в опит да се отърве от зомбитата, които неистово блъскаха по прозорците.  За съжаление хлапето в съседния вагон беше изтеглило късата клечка и в далечината зад него беше пълно със зомбита. Маги даде заповед да не му се помага, макар че имаше реален шанс да го спасят.

Това решение малко ме озадачи, защото показа Маги е друга светлина – като безмилостен и твърд лидер, готов на всичко, за да оцелее. Но защо е готова да остави хората си да умрат, когато има шанс да ги спаси?

Маги е обвинена в липса на достойнство, но никой не смее да наруши заповедта ѝ. Всички мълчаливо гледат как зомбитата разкъсват тялото на момчето, което малко след това се превръща в един от тях и започва да блъска по вратата.

В капан

Групата е в капан и нещата не изглеждат добре. Правят стратегия, опитват да се прехвърлят в друг вагон, но вратата е залостена. Решават да изчакат. В това време Маги разказва зловеща история, която донякъде ни дава отговори на въпроса защо се е превърнала в такъв безкомпромисен човек. По нищо не ни напомня на Рик, нито на Глен – любими образи и лидери от миналото на сериала.

Трябва да си дадем сметка, че всъщност невинаги времето лекува. Напротив. В света на „Живите мъртви“ с времето човек става безчувствен, защото осъзнава, че кошмарите са реалност и светът не става по-добър. А оцеляването е въпрос на гледна точка, а не на морал.

Естествено, в най-важният момент се появяват Дарил и Куче, за да помогнат на останалите да се спасят от ордата зомбита, която е нахлула във вагона. Следват бойни сцени и много адреналин.

Машина за убиване

Дарил е машина за убиване. Всеки куршум, който изстрелва в зомби тълпата, разсича кървава пътека от бродещи. Когато най-накрая пробива от другата страна, той казва на всички да се скрият. Дърпа щифта от граната, пъха го в устата на зомбито и го рита обратно в другия вагон, затръшвайки вратата и скачайки в заслона. Гранатата изгасва и превръща целия вагон в зомби супа, парченца червена утайка капе от тавана. Като цяло сцената след гранатата не е за хора със слаби сърца 🙂 Доста гнусна е, но такъв е светът на зомбитата, нали?

Жътварите

Обнадеждени, че са успели да излязат живи от метрото, героите се движат по градската улица, която им изглежда смътно позната. Срещу тях висят трупове, окачени на въжета. Нигън промърморва, че „това място е занемарено“ от последното му идване. Все пак светът е малък, нали?

Докато разменят реплики, се чува свистящ звук от стрели. Една от тях попада в окото на един от групата. Той умира бързо, а друг е уцелен в крака. Всички се покриват. А на преден фон излиза група от маскирани хора. Това са Жътварите. Новото зло, което предстои да опознаем. Интересни въпроси, които изплуват в съзнанието ми, са:

  • Защо Жътварите са на това място в този момент?
  • Защо се готвят за битка?
  • Знаели ли са предварително, че нашите герои ще са тук?
  • Това част от рутината им ли е, или по-скоро се крият и чакат да нападнат някой случаен?

Нямам отговори на тези въпроси, а вие? Ще трябва да изчакам следващия понеделник, за да разплета възлите.

Групата на Юджийн
снимка: AMC

Забравих да добавя, че в епизода групата на Юджийн беше приета в общността на хората със скафандри. Най-после Юджийн срещна Стефани и може би късметът най-после се усмихна на цялата група.

Финални мисли

Колкото и да обичам „Живите мъртви“, за мен по епизод на седмица е малко. Причината е, че всяка серия е пълна с адреналин и събития, но докато дойде време да гледаме развръзката в следващата, магията се е загубила. Според мен е по-добре да се гледат накуп. Само така ще успеем да наредим пъзела и да се порадваме на емоцията от Вселената на „Живите мъртви“.

Нетърпеливи ли сте за още интересни факти, анализи, ревюта и предложения?  Следете блога. До нови срещи 🙂

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.