Английски традиции – следобеден чай. Факти и история

Каква е първата асоциация, която правите, когато чуете Англия? Червени телефонни бутки, „Окото на Лондон“, „Тайуър бридж“, а може би Английската кралица? Е, моята първа асоциация е… английски чай. (Добре, че не е английска сол, че ще е страшно….)

И макар да не съм фен на традиционната им напитка, реших да отделя време и да проуча откъде тръгва традицията, свързана с пиенето на следобеден чай.

Какво представлява следобедният английски чай?

От началото на 1840 г. във Великобритания има ритуал, при който следобед се въвежда мини хранене (обикновено сандвичи), на което се консумира чай. Така се намалява глада до следващото хранене, което обикновено е в 20:00 ч.

Следобедният чай е съпътстван от сандвичи (обикновено нарязани на триъгълници), кифлички или кроасани със сметана и конфитюр, сладкиши и торти. Интересното е, че бонбоните не са често срещани при следобеден чай и се въвеждат едва през ХХ век в менюто.

време е за чай!

Събития, свързани с пиенето на чай следобяд

Първоначално, следобедният чай е бил частно социално събитие за дами, които се изкачиха на ешелоните на обществото. Едва когато кралица Виктория се включва в ритуала за следобеден чай, той се превръща в официален повод в по-голям мащаб, известен като „прием на чай“. По време на тези приеми са присъствали до 200 души, поканени с отворена покана „У дома“, в часовия пояс между 16:00 и 19:00, като са имали възможност да дойдат и да идат, когато решат.

Днес следобедният чай във Великобритания обикновено се отбелязва като случайно снизхождение или за празнуване на специално събитие като рожден ден, или преди сватба или бебешко парти с група приятели.

Следобеден чай – история и традиции

Консумацията на чай нараства драстично в началото на деветнадесети век и приблизително по това време се казва, че Ана, седмата херцогиня на Бедфорд, се е оплакала, че в късния следобед се чувства уморена и отпаднала. По онова време обичайно хората се хранят само по 2 пъти на ден – за закуска (около 8 ч.) и за вечеря (20 ч.). Предвид дългия хранителен прозорец, съвсем нормално е да се чувстват гладни по средата на деня. Като решение на казуса херцогинята въвежда междинното хранене с чай и лека закуска с ранния следобед, като самата тя го практикува насаме в будоара си.

По-късно към подобна инициатива се присъединяват и приятелите и в абатството „Вобърн“. Тъй като подобна практика се харесва и популяризира сред хората, тя бързо стига и до Лондон, където херцогинята изпраща картички на приятели с молба да се присъединят към нея на чаша „чай и разходка из полята“.

британски традиции

Препоръчваме ви и Чай за добра фигура

Високият чай – какво представлява?

Може би сте виждали или чували да се предлага high tea („висок чай“ –  букв. превод от англ. език). Името му произлиза от височината на масите, на които се сервира – например на маса за вечеря. Високият чай се сервира обикновено в късния следобед – след 17, може дори в 18 ч.

Традициите на следобедния чай днес

Практикува ли се традицията на пиенето на следобеден чай във Великобритания днес, в 21 век, когато всеки бърза и не му стига времето? Иска ни се да вярваме, че и тук, подобно на Италия, традициите са се съхранили, но уви не е така. Подобно на Италия, където времето между 2 и 4 е за семейството и за спокойствие, но всъщност само на юг се практикува, заради големите жеги лятото, и в Англия пиенето на чай си остава лукс.

Обикновено трябва да има специален повод като сватба, детско кръщене, специални гости, рожден ден или друго. Не е изключено в далечната провинция да има хора, които все още да го правят, но предвид темпът на живот налага промени.

Но специално за туристи има заведения, където в автентична обстановка могат да се насладят на тази поизчезнала традиция.

Прочетете и за Непознатата Великобритания – подробна информация – мистика, култура и чар

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.