„Белият лотос“ – един сериал за истинското лице на съвременния човек

Като чуя израза „истинско лице“, в главата ми се зарежда асоциация с една ябълка. Може би сте я виждали хиляди пъти в социалните мрежи или другаде. Всеки път тази ябълка показва едно и също. Пред огледалото е лъскава и сочна, съвършена, грабваща окото. Но отвъд огледалото тази същата ябълка е гнила и червясала. Защо си представям тази ябълка, когато чуя въпросния израз ли? Защото в съвременния свят много хора се представят за това, което не са. Но по-лошото е, че самите те не осъзнават кое е истинското им лице.

Дисекция на тази тема е направена в мини сериала „Белият лотос“, който представлява социална сатира, макар официалният жанр да е комедия. Сещате се, че не всеки усеща тънката ирония, заложена в сюжета. За да не съм голословна, ще споделя накратко за какво става въпрос в сериала, и ще оставя на вас, скъпи читатели, дали си заслужава времето. Аз лично го изгледах за 2 дни, но седмица по-късно още нищя и разсъждавам над сюжета. И така, напред към действието 🙂

На пръв поглед филмът започва като типичен американски сериал. Група богаташи отиват на почивка не къде да е, а на Хаваите. Героите нямат общо помежду си, освен че ще почиват на едно и също място – хотел „Белият лотос“. Ако правите невинната асоциация с други хора на остров от роман на Агата Кристи, може би не е случайно. Само че тук убийствата не са толкова очевидни, а по-скоро метафорични.

Само че след 5-тата минута се запознаваме с образите и разбираме, че това не е просто един американски филм, а много повече. Това е история за съвременното ни общество, за неговия упадък, за ценностите, за семейството, за истински важното, за онова, за което не си даваме сметка.

Шейн и Рейчъл от "Белият лотос"
снимка: google.bg

„Белият лотос“ е един мини модел на съвременното общество.

В хотела срещаме младото семейство на богаташа Шейн и журналистката Рейчъл. Макар да им предстои светло бъдеще като влюбени, нещата не са толкова блестящи, както изглеждат отстрани.

Семейството на известната бизнес дама Никол и съпругът под чехъл Марк изглежда за пример. Но всъщност и там нещата са доста отвъд нормалното. Жената е поела мъжката роля, а съпругът, свит в ъгъла, преживява криза на средната възраст. Двете деца са типични представители на поколението си. Арогантни, самовлюбени, вманиачени в това да получат желаното на всяка цена в точния миг, без да се съобразяват с нищо. Няма уважение или обич към родителя, той е просто някакъв банкомат.

Интересен е образът на Таня – деформирана от пластичната хирургия стара мома, която изгубила майка си, която всъщност дълбоко мрази, не може да продължи напред, защото е духовно пречупена.

Сред целия този бляскав откъм персонажи свят се появява и още по-ослепителният мениджър на хотела с името Арманд (в ролята Мъри Бартлет).

служителите на "Белият лотос"
снимка: google.bg

Всеки знае, че когато на едно място се съберат много и различни хора, рано или късно става сблъсък. И в сериала това се случва постоянно. Всеки от героите си има своя история, своя драма и свои път на развитие. С всяка следваща серия разбираме повече и повече, подреждайки парчетата. Възвишеният език и претенциите звучат все по-кухо, когато е изгубена човещината. През повечето време героите просто говорят на глас, а не общуват. Всеки е затворен в себе си, самодостатъчен и самовглъбен, без да забелязва как това въздейства на останалите.

И финалът не е изненадващ, защото ни кара да се замислим над абсурда на обществото ни. Над това, което всъщност се вижда, но остава изкуствено и фалшиво. Финалът е отворен, защото дава храна за размисъл на въображението.

Може би едно от основните послания на сериала е, че хората не се променят. Колкото и да искат, колкото и да опитват, героите го доказват. Сякаш събитията, случили се по време на почивката им, не са ги белязали и променили завинаги.

Макар белият лотос да е символ на духовна чистота, красота и умиротвореност, във филма е използван като метафора, с която се разобличава светът на героите. Доколко са духовни чисти, какви са техните подбуди, стремежи, цели и мечти?, разберете сами. Може да гледате „Белият лотос“ в HBO Go.

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.