Белият остров Лефкада – където планината целува морето

Остров Лефкада в Гърция – дълго чакана и планувана дестинация за почивка през септември в така предизвикателната 2020 г. Тюркоазени води, красиви и чисти плажове, безкраен хоризонт под топлото гръцко слънце. Какво повече би могъл да иска човек!

През месец януари, 2020 г. набързо резервирах нашето мечтано пътуване до остров Лефкада. Само че тогава си нямах никаква идея какво предстои. Въпреки всичко, нашето пътуване се състоя. Искам да отправя огромна благодарност към екипа на ТА „Бохемия“, защото се погрижиха за всичко преди и по време на пътуването: осигуриха ни PCR тестове, спазиха всички мерки, свързани с пандемията, и ни подариха мечтаното пътуване, въпреки сложната ситуация в цял свят.

пристанището на остров Лефкада

Благодарение на тях, за миг забравихме за грижите и тревогите във време на пандемия и се отдадохме на активна почивка на красивия гръцки остров. Избрахме „Бохемия“ за нашето пътуване, защото миналата година пътувахме до Пулия и бяхме много доволни от почивката. Горещо препоръчвам техните програми. Към края на поста ще споделя с коя програма пътувахме този път.

Практическа информация – време, температури, морска вода

През септември времето на Лефкада е много топло. Бяхме благословени с много слънце и високи температури (около 35-38 градуса през деня). Морската вода също беше топла. По островите често вали, особено в този период, но и на остров Лефкада, и на Корфу не беше валяло скоро.

В този ред на мисли може би се питате кога е най-доброто време за посещение на Лефкада. Според интернет източници най-хубавото е през март до юни, а след това – септември до декември. Тази информация е обща и тя важи за разходки и посещения, но не и за плаж.

За лятна почивка най-доброто време е от края на май до края на юли, както и в края на август до средата на септември. След това започват валежи и температурите започват да падат. В началото на сезона – от март до май водата е доста хладна и едва ли става за къпане. Според статистиките най-малко валежи има в месеците юли и август.

плажът Гира на остров Лефкада
снимка: личен архив

И така, време е да разкажа моите впечатления от красивия остров, от който ми се иска да не бяхме тръгвали.

Накратко за Лефкада – вдъхновение с тюркоазен цвят

Остров Лефкада е най-достъпният Йонийски остров. Само на 680 км от София без необходимост от ферибот, по чисти и добре уредени пътища стигаш до едно прекрасно синьо море, което си виждал само по картинки.

Йонийско море
снимка: личен архив

Лефкада се намира в най-западната част на Гърция, между Корфу и Кефалония. Най-разпространената версия за името е свързана с белия цвят на скалите в северната част на острова. На гръцки „лефкос“ означава „бял“.

Легенди разказват, че Зевс често се е появявал на северния Нос Лефкада, където се счита, че е най-краткия път до подземното царство на Хадес. Точно тук богинята Афродита решила да сложи край на живота си като скочи от скалите в йонийските води, след като разбира за смъртта на своя любим Адонис. От същото място скача и древногръцката поетеса Сафо, която страдала в името на несподелена любов.

Лефкада е свързана и с творчеството на Омир. Смята се, че поетът е черпил вдъхновение от острова за написването на „Одисея“. Има теории, че Одисеевата Итака всъщност е Лефкада, но това не е доказано.

Планините и вечнозелената растителност в комбинация с морския пейзаж придават на острова тайнствено очарование. Заради тези природни дадености повечето от плажовете са каменисти и е препоръчително да ползвате специални обувки, за да се изкъпете във водата.

каменистият плаж Егремни остров Лефкада
снимка: личен архив

Очаквайте подробна статия с интересни факти за столицата на Лефкада, както и пешеходен тур с красиви местенца за разходка.

 Белият остров Лефкада – 7 блаженни дни в рая

За мен раят е нещо простичко. Чист плаж, кристални морски води, слънце и може би сянка, под която да се скрия, когато ме напече. Всичко това, което съм виждала по филмите, го видях с очите си на Лефкада – йонийски остров, до който може да стигнем по суша за около 8-10 часа от София (с включени почивки). Красиви девствени плажове, до които се стига с лодка. Без хотели, без прекалено строителство, без мръсни тръби, които се изсипват в морето и го правят да изглежда още по-мътно.

Не всички плажове, които посетихме, бяха с пясък, но въпреки това спечелиха сърцето ми. Малките бели камъчета на Егремни, по-едрите в Итака, непретенциозните смесени пъстри камъчета на плаж Гира, в близост до столицата Лефкада, където бяхме и отседнали в хотел Ianos, точно срещу най-новата и модерна марина (пристанище за яхти).

Плажове, които ще откраднат сърцето ви

Най-забележителното нещо в Лефкада са… плажовете. Много на брой, разположени от западната страна на острова, задължително трябва да бъдат посетени.

качване на корабчето
снимка: личен архив

Нашето пътешествие до седемте острова с любезното съдействие на корабчето „Македония Палас“ започна от пристанището в Нидри. Оттам тръгнахме на 9-часов круиз с включен обяд към едни от най-красивите морски пейзажи, които някога съм виждала. За съжаление, не мога да споделя цени за билетите, защото нашата екскурзия бе организирана от Бохемия, но в сайта на корабчето има подробна информация и контакти.

Силно впечатление ми направи, че по време на круиза до 7-те Йонийски острова, екскурзоводското обслужване беше не само на гръцки и английски, но и на български език.

Излишно е да казвам, че корабчето беше оборудвано с всичко необходимо – кафе, храна, чисти тоалетни и достатъчно място на всяка от трите палуби.

Кои острови посетихме и какво включваше нашата целодневна програма?

Тръгвайки от Нидри, първата ни спирка беше плажът Егремни, където имахме време да се изкъпем в кристалната вода, да се порадваме на слънцето и да се дивим на скалите.

плаж Егремни остров Лефкада
снимка: личен архив

След това минахме покрай Порто Кацики, но корабът не спря, защото капитанът каза, че е опасно заради подводни течения и силния вятър. Въпреки това, успяхме да се насладим на плажа от палубата.

Порто Кацики Лефкада
снимка: личен архив

Следващата спирка бе остров Кефалония и градчето Фискардо. Изключително живописно кътче, с кристални води, множество малки магазинчета с местни стоки, заведения по крайбрежната част и китни малки улички.

Следващата баня за деня бе на остров Итака, известен като дома на Одисей. Корабчето спря близо до брега, а ентусиасти скочиха директно от носа му в кристалните йонийски води.

плажът на остров Итака
снимка: личен архив

След около 2 часа под горещото слънце и прохладната вода, дойде време да продължим по пътя към опознаването на 7-те Йонийски острова, включени в нашия круиз. По пътя спряхме за снимки в една пещера на остров Меганиси.

пещерата на Меганиси
снимка: личен архив
пещерата на Меганиси отвътре
снимка: личен архив

Частният остров Скорпиос

И за финал минахме покрай острова на семейство Онасис – Скорпиос. Гръцкият милиардер Аристотел Онасис е един от първите хора в света собственик на остров. Именно тук се оженил за Жаклин Кенеди и построил свой рай. Макар да е обявен за национално богатство на Гърция, островът е семейна гробница на рода Онасис. Вярва се, че над него тегне проклятие.

През 2005 г. последната наследница на рода иска да го продаде за 200 милиона долара. Но предвид задаващата се финансова криза, лошата слава, свързана с проклятието, и необходимостта от 1,5 милиона евро за подръжката му годишно никой не пожелава да го купи.

През 2013 г. дъщерята на руски олигарх Риболовлев прави сделка за остров Скорпиос като го наема под аренда за срок от 99 години. Сделката за покупка не може да се осъществи, тъй като се изисква разрешение от гръцкото правителство, а то не дава такова.

И до днес остров Скорпиос е достъпен за малцина. Но пък може да се види от водата, а гледката си струва.

Следват островите Спарти и Скорпиди, които също са малки, но интересни на синия морски фон.

Остров Мадури, известен като вечнозеленият остров, също влезе в полезрението ни към края на деня. Най-малкият йонийски остров е необитаем. Красиво е да гледаш как зеленото и синьото се сливат на фона на залязващото слънце.

Остров Мадури
снимка: личен архив

Като извод целодневното пътуване беше много вълнуващо, интересно откъм факти и история и забавно. Препоръчвам подобно преживяване на всеки. А относно морската болест – няма страшно, не се усеща.

Спокойствие и релакс дори в условия на пандемия

Едно от най-големите ми притеснения беше свързано с това дали ще се спазват мерките и предписанията предвид ситуацията с коронавируса. Но в Гърция хората са изпълнителни и дисциплинирани. През ум не им минава да свалят маски, да пипат с голи ръце и други такива неща, които редовно виждам в София. Във всяко заведение, което посетихме, бяхме обслужени приветливо, и за миг не се притеснихме за здравето си.

гръцка селска салата
Гръцка селска салата, поднесена с местна бира „Митос“. Вижда се, че покривката е хартиена. Въпреки това на нея са нарисувани островите.
снимка: личен архив

На всяка маса се поставяха хартиени покривки, които се изхвърлят след това. Сервитьорите носят маски или шлемове, както и ръкавици. На всяка маса има поставен дезинфектант. В магазините и хотелите важат същите правила. Същото беше и на корабчето, с което се возихме до островите, както и на ферибота за Корфу.

гирос порция за двама
Това е гирос порция за 2 🙂 Според мен стига за поне 4-ма. Има 4 вида месо, което беше много вкусно, плюс гарнитура и питки. Понеже не можахме да го изядем, ни го сложиха за вкъщи в картонени кутии, които не ни струваха нищо. Цената на порцията беше 21 евро.
снимка: личен архив

Плажен круиз, разходка до Парга, Паксос и Антипаксос

За съжаление пропуснахме плажния круиз до Фермикола, Кастос и Каламос. Спестихме си и пътуването до Парга, както и разходката до Паксос и Антипаксос. Всички, които посетиха тези места, споделиха, че си струва целодневното преживяване. Аз малко съжалявам, но не бяхме планирали предварително, а и идеята беше да сме на почивка, да се насладим на плажа, който всъщност беше на 1 км от хотела.

Препоръката ми е, ако някога ходите в Лефкада, не пропускайте да се разходите до Парга, да се потопите в чистите води на Паксос и Антипаксос. Следващият път няма да пропусна 🙂

Остров Корфу, столицата Керкира, двореца „Ахилион“ и венецианското наследство

Винаги съм вярвала, че сърцето те води там, където е твоят път. Същото важи и за избора да посетим Корфу. Някак си знаех, че там ще ми хареса, че ще обикна това място, както обикнах Южна Италия от първа среща. Общото между Корфу и Италия е, че на острова е имало венецианци, които са оставили своя отпечатък в стария град в столицата Керкира, по сградите и в културно отношение.

старият град на Корфу
снимка: личен архив

Докато бяхме на Корфу, посетихме двореца на императрица Сиси, посветен на Ахил, а след това имахме разходка в стария град в Керкира. Малките тесни улички и сгради във венециански стил разпалват въображението и те карат да мечтаеш да се върнеш назад във времето, да видиш с очите си старата и новата крепост.

гледка от двореца на Сиси
снимка: личен архив

За посещението на Корфу ще разкажа подробно в друг материал съвсем скоро. Засега само ще кажа, че въпреки дългото пътуване от Лефкада (с автобус до Игуменица и после с ферибот около час и нещо), всичко си струваше.

Живот на лодка – мечта, която може би ще сбъдна някой ден!

Прекарвайки много време в морето, се замислих какъв ли би бил животът на лодка? Всеки ден да се събуждаш от слънчевите лъчи, от плясъка на водата, от крясъка на чайките, а ноздрите ти жадно да поглъщат соления морски бриз? Да можеш да идеш, където си решиш, без да се налада да плануваш много напред. Това за мен е свободата!

Звучи съвършено и прекрасно, но дори в рая няма вечно лято. Иначе казано – всяко хубаво нещо приключва. За да даде ред на друго 🙂 Вече имам планове за следващия морски сезон. Той включва Сицилия – почакай ме, отдавна се глася да те посетя! Дано този път всичко се нареди 🙂

Тук може да видите туристическата програма, с която пътувахме. Горещо препоръчвам 🙂

 

Прочети още:

Приказна морска почивка с аромат на сол, божествени гледки и спомени

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.