Непознатата Великобритания – мистика, култура и английски чар

Този месец ще си говорим за Великобритания – прекрасна страна с интересна история, традиции, култура, красиви места и пъстър народ. Ако сте любопитни да разберете повече за острова, прочетете въвеждащата статия.

П.С. Тук ще получите информация за:

  • Географски данни
  • Кратки историческа информация
  • Култура – най-общо за острова
  • Големи градове

В следващите статии ще има конкретна информация с предложения за интересни места, вкусни храни и неща, които да не пропускате при следващото си посещение на острова. Готови ли сте? 🙂

карта на Великобритания
изображение: google.com

Географски данни за Обединеното кралство (Великобритания)

Обединено кралство е островна страна, разположена край северозападния бряг на континентална Европа. То обхваща целия остров Великобритания, който включва Англия, Уелс и Шотландия – както и северната част на остров Ирландия. Името Великобритания понякога се използва за обозначаване на Обединеното кралство като цяло. Столицата е Лондон, който е сред водещите световни търговски, финансови и културни центрове. Други големи градове са Бирмингам, Ливърпул и Манчестър в Англия, Белфаст и Лондондери в Северна Ирландия, Единбург и Глазгоу в Шотландия, Суонзи и Кардиф в Уелс.
Произход

Произходът на Обединеното кралство може да бъде проследен до времето на англосаксонския цар Ателстан, който в началото на 10 век си осигурява вярността на съседните келтски кралства и става „първият, който управлява онова, което преди това много крале са споделяли между тях“, по думите на съвременна хроника.

Чрез последващо завладяване през следващите векове, кралствата, разположени по-далеч, попадат под английското владичество. Уелс е официално обединен с Англия през 1542 г. Шотландия, управлявана от Лондон от 1603 г., официално е присъединена към Англия и Уелс през 1707 г., за да образува Обединеното кралство на Великобритания. Прилагателното „британци“ влиза в употреба по това време, за да се отнася за всички народи на кралството.

Ирландия попада под английски контрол през 1600 г. и официално е обединена с Великобритания чрез Акта на Съюза от 1800 г. Република Ирландия получи своя независимост през 1922 г., но шест от деветте графства на Олстър остават част от Обединеното кралство като Северна Ирландия.

Отношенията между тези конституиращи държави и Англия са белязани от противоречия и понякога от отворен бунт и дори от война.

Тези напрежения до известна степен се отслабват в края на 20-ти век, когато в Северна Ирландия, Шотландия и Уелс са въведени делегирани асамблеи. Независимо от това, дори със създаването на събрание за споделяне на властта след референдуми както в Северна Ирландия, така и в Ирландия, отношенията между обединителите на Северна Ирландия (които подкрепят продължаващия британски суверенитет над Северна Ирландия) и националистите (които подкрепят обединението с република Ирландия) остана напрегнат в 21 век.

карта на света Великобритания
снимка: britannica.com

Обединеното кралство има значителен принос за световната икономика, особено в технологиите и индустрията. След Втората световна война, обаче, най-известният износ на Обединеното кралство е културен, включително литература, театър, филм, телевизия и популярна музика, които се привличат във всички части на страната. Може би най-големият износ на Великобритания е английският език, който сега се говори във всички краища на света като един от водещите международни среди за културен и икономически обмен.

Обединеното кралство запазва връзки с части от бившата си империя чрез Общността. Освен това се възползва от исторически и културни връзки със САЩ и е член на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО). Също така кралство стана член на Европейския съюз през 1973 г.

Много британци обаче понякога бяха неохотни членове на ЕС, придържайки се към настроенията на великия военен премиер Уинстън Чърчил, който звучно отбеляза: „Ние не виждаме нищо друго освен добро и Надявам се на по-богата, по-свободна, по-доволна европейска общност. Но ние имаме своя мечта и своя собствена задача. Ние сме с Европа, но не и от нея. Ние сме свързани, но не съставени. Ние сме заинтересовани и свързани, но не се усвояваме. ”

британска природа

Наистина през юни 2016 г. на референдум за това дали Обединеното кралство трябва да остане в ЕС 52 процента от британските избиратели избраха да напуснат. Това постави началото на Великобритания да стане първата страна, която направи това, в очакване на преговорите между Великобритания и ЕС относно подробностите за раздялата.

Ако искате да проучите историята на Обединеното кралство по интересен и визуален начин, гледайте видеото по-долу.

Граници

Освен сухопътната граница с ирландската република, Обединеното кралство е заобиколено от море. На юг от Англия и между Обединеното кралство и Франция е Английският канал. Северно море лежи на изток. На запад от Уелс и северна Англия и на югоизток от Северна Ирландия Ирландско море отделя Великобритания от Ирландия, докато югозападна Англия, северозападният бряг на Северна Ирландия и западна Шотландия са изправени пред Атлантическия океан.

карта на Англия
изображение: google.com

Релеф на Великобритания

Великобритания традиционно се разделя на високопланинска и низинна зона. Линия, която тече от устието на река Ексе, на югозапад, до тази на Тийс, на североизток, е груб израз на това разделение. Ходът на 700-футовия контур (213 метра) или на границата, разделяща по-старите скали на север и запад от по-младите югоизточни слоеве, осигурява по-точно указание за степента на високопланинските райони.

релеф на Великобритания

Климат

Климатът на Обединеното кралство произлиза от обстановката му в атмосферата на циркулацията на атмосферата и от положението на нейните сухопътни форми спрямо морето. Регионалното многообразие съществува, но границите на основните световни климатични системи не минават през страната. Маргиналното положение на Великобритания между европейската суша на изток и постоянно присъстващите сравнително топли води на Атлантическия океан на запад излага страната на въздушни маси с различни топлинни и влажни характеристики.

Основните видове въздушни маси според регионите на източника им са полярни и тропически; по своя път на пътуване, както полярните, така и тропическите могат да бъдат морски или континентални. През по-голямата част от годината времето зависи от последователността на смущения в западните среди, които вкарват предимно полярни морски и понякога тропически морски въздух. През зимата понякога районите с високо налягане на изток позволяват да хапе полярния континентален въздух над Великобритания. Всички тези атмосферни системи са склонни да се колебаят бързо по своите пътища и да варират както по честота, така и по интензивност според сезона, а също и от година на година. Променливостта е характерна за британското време и екстремните условия, макар и редки, могат да бъдат много важни за живота на страната.

Етнически групи и религии

От векове хората са мигрирали на Британските острови от много части на света, някои от тях за да избегнат политическо или религиозно преследване, други, за да намерят по-добър начин на живот или да избягат от бедността. В исторически времена мигрантите от европейската континентална част се присъединиха към коренното население на Великобритания по време на Римската империя и по време на нашествията на ъглите, саксоните, ютите, датчаните и норманите. Ирландците отдавна си правят жилища във Великобритания. Много евреи пристигат във Великобритания към края на 19 век и през 30-те години.

етнически групи Великобритания
изображение: britannica.com

Различните християнски деноминации в Обединеното кралство са възникнали от разкола, които са разделили църквата през вековете. Най-голямото от тях се случи в Англия през 16 век, когато Хенри VIII отхвърли върховенството на папата. Тази раздяла с Рим улесни приемането на някои протестантски принципи и основаването на Английската църква, все още държавната църква в Англия, въпреки че римокатолицизмът е запазил съмишленици.

пътуване по света

В Шотландия Реформацията породи Шотландската църква, която се управлява от презвитериите – местни органи, съставени от министри и старейшини, а не от епископи, както беше в Англия. Римокатолицизмът в Ирландия като цяло беше почти необезпокояван от тези събития, но в това, което стана Северна Ирландия, англиканската и шотландската (презвитерианска) църкви имаха много привърженици. През 17-ти век по-нататъшните схизми разделят Английската църква като следствие от пуританското движение, което породи т. Нар. Нонконформистки деноминации, като баптистите и конгрегационалистите, които отразяват пуританското желание за по-прости форми на поклонение и църковно управление , По това време възниква и Дружеството на приятелите (квакерите).

Религиозните възраждания от средата на 18 век дават на Уелс форма на протестантизъм, тясно свързана с уелския език; презвитерианската църква на Уелс (или калвинисткия методизъм) остава най-мощното религиозно тяло в княжеството. Големите евангелски възраждания през 18 век, свързани с Джон Уесли и други, доведоха до основаването на методистки църкви, особено в индустриалните райони. Нортумбърланд, Дърам и Йоркшир в североизточна Англия и Корнуол на югозападния полуостров все още имат най-голям процент методисти.

През 19-ти век се развиват Армията на спасението и различни фундаменталистични религии. Деноминациите от Съединените щати също спечелиха съмишленици и имаше значително увеличение на практиката на юдаизма във Великобритания. През 1290 г. евреите са изгонени от Великобритания, както биха били и от други страни през XIV и XV век, отражение на средновековния антисемитизъм. Първата еврейска общност, която бе възстановена във Великобритания, беше в Лондон през 17-ти век, а през 19-ти век евреите също се заселват в много от големите провинциални градове. Повече от половината от всички британски евреи живеят в Голям Лондон, а почти всички останали са членове на градски общности. Сега Великобритания има втората по големина еврейска общност в Европа.

карта религия Великобритания
изображение:britannica.com

Британската традиция за религиозна толерантност е особено важна от 50-те години на миналия век, когато имигрантите започват да въвеждат голямо разнообразие от религиозни вярвания. Има големи и разрастващи се общности, които практикуват ислям, индуизъм и сикхизъм. Най-голям брой мюсюлмани идват от Пакистан и Бангладеш, с големи групи от Индия, Кипър, арабския свят, Малайзия и части от Африка. Големите сикхистки и индуистки общности са с произход от Индия. Има и много будистки групи.

Езици

Всички традиционни езици, които се говорят в Обединеното кралство, в крайна сметка произлизат от общ индоевропейски произход, език, толкова древен, че в продължение на хилядолетия той се е разделил на различни езици, всеки със своите особености по звуци, граматика и речник. , Различните езици в това, което стана Обединеното кралство, произхождат, когато езиците от европейския континент се развиват независимо на Британските острови, откъснати от редовната комуникация с техните родителски езици.

английски език

От оцелелите езици най-ранните пристигащи бяха двете форми на келтската: гоиделската (от която произлизат ирландски, манкс и шотландски галски) и бритонска (от която са се развили стария корнишки език и съвременният уелски). Сред съвременните келтски езици уелският е най-силен: около една пета от общото население на Уелс е в състояние да го говори и има обширни вътрешни планински райони и региони, изправени пред Ирландско море, където процентът нараства до повече от половината.

Шотландският гелски е най-силен сред жителите на островите Външни Хебриди и Скай, въпреки че все още се чува в близкия Северозападен Хайлендс. Тъй като по-малко от 2 процента от шотландците са способни да говорят галски, той отдавна е престанал да бъде национален език и дори в северозападните райони, където остава езикът на религията, бизнеса и социалната активност, гелският език губи своето положение.

В Северна Ирландия се говори много малко ирландски език. По същия начин, Manx вече няма носители на роден език, въпреки че още през 1870 г. за него се говори от половината хора на остров Ман. Последният роден говорител на Корниш умира през 18 век.

Икономика на Великобритания

Обединеното кралство има жестоко независима, развита и международна търговска икономика, която беше начело на Индустриалната революция от 19 век. Страната излезе от Втората световна война като военен победител, но с изтощен производствен сектор. Следвоенното възстановяване беше сравнително бавно и отне близо 40 години, с допълнителна стимулация след 1973 г. от членството в Европейската икономическа общност (в крайна сметка наследена от Европейския съюз [ЕС]), за да може британската икономика да подобри значително своята конкурентоспособност.

Британската култура

Английската култура има тенденция да доминира над официалния културен живот на Обединеното кралство, но Шотландия, Уелс и Северна Ирландия също имат важен принос, както и културите, които британският колониализъм е влязъл в контакт с родината. Шотландия, Уелс и Северна Ирландия споделят изцяло в общата култура, но също така запазват оживените традиции, предшестващи политическия съюз с Англия.

риба и чипс в Лондон

Широки промени в културния живот на Обединеното кралство настъпват след 1945 г. Най-забележителната е може би появата първо на Ливърпул, а след това и на Лондон през 60-те години като световен център на популярната култура. „Бийтълс“ бяха само първите и най-известните от многобройните британски рок групи, спечелили свят след това. Британските дизайнери на дрехи за известно време водеха света като новатори на нови стилове на обличане както за мъже, така и за жени, а ярко оцветените тоалети, продавани в лондонските магазини на Carnaby Street и King’s Road, за кратко станаха по-символична за Великобритания, отколкото традиционно прилепналото шиене на Savile Row.

В основата както на това развитие, така и на подобно, ако по-малко забележимо подновяване на енергията в по-традиционните области, бяха няколко важни социални развития през десетилетията след Втората световна война. Най-очевидно беше повишаващият се стандарт на образование.

Ежедневие и обичаи

Културните традиции на Обединеното кралство отразяват хетерогенността на страната и нейното централно значение в световните дела през последните няколко века. Всяка съставна част на Обединеното кралство – Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия – поддържа свои уникални обичаи, традиции, кухня и фестивали. Освен това, тъй като империята на Великобритания обхвана земното кълбо, тя се превърна във фокусна точка на имиграцията, особено след независимостта на колониите, от нейните колониални владения. В резултат на това имигранти от всички краища на света влязоха в Обединеното кралство и се заселиха из цялата страна, оставяйки незаличими отпечатъци върху британската култура. Така в началото на 21 век вековните английски, ирландски, шотландски и уелски обичаи стояха наред с богатите традиции на афро-карибски, азиатски и мюсюлмански имигранти, поставяйки Обединеното кралство сред най-космополитните и най-разнообразни страни в света.

лондонски улици

Изкуство във Великобритания

От пиесите на Уилям Шекспир до музиката на „Секс Пистолс“, британското изкуство оказа огромно влияние върху световната култура. Писатели от всяка част на Обединеното кралство, обединени от имигранти от части от бившата Британска империя и от Общността, са обогатили английския език и световната литература по същия начин със своето творчество. Британските студия, драматурзи, режисьори и актьори са били забележителни пионери на сцената и екрана. Британските комици внесоха смях в разнообразна публика и бяха широко имитирани; Британските композитори са намерили отдадени слушатели по целия свят, както и различни съвременни поп групи и певци; и британските философи са оказали огромно влияние при формирането на хода на научното и нравствено проучване.

От средновековието до наши дни този изключителен разцвет на изкуствата се насърчава на всяко ниво на обществото.

Ранното кралско покровителство изиграва важна роля за развитието на изкуствата във Великобритания и от средата на 20 век британското правителство направи много за насърчаването на техния растеж.

***Тази статия е изготвена от материали в енциклопедия „Британика“.

Очаквайте подробни и интересни статии, посветени на британската култура през целия месец.

Ще споделим и вкусни британски рецепти, с които да докарате английския чар у дома!

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.