Приказна морска почивка с аромат на сол, божествени гледки и спомени…

2020 г. не е такава, каквато си представях. Имах огромни планове за пътуване през пролетта, за летни ваканции, но не се оправдаха. Смятам, че вместо да се ядосваме, важно е да бъдем смирени и да приемаме това, което се случва. Нямаше как да предвидим ситуацията с коронавируса, но тя ни научи да бъдем по-добри към близките си, да прекарваме повече време с тях, да се замислим над истинските неща в живота и да ценим повече това, което ни се е случвало до сега. Но най-вече се научихме да сме благодарни.

Ретроспекция за 2019…

2019 г. беше паметна за мен. Три сватби, две от които бяха извън София, на море и на планина. Две почивки на море – на Обзор и в приказната Южна Италия за моя юбилей. Много поводи за празник с близки и приятели, които също навършиха заветните 30. Пътуване до родния дом, слънчево време, приятни емоции. И годината завърши отново на морето – този път в Поморие. Посрещнах 1-ви януари 2020 г. на плажа, където слънцето нежно галеше кожата ми и ми припомняше, че в живота всичко хубаво винаги предстои.

01.01.2020
снимка: личен архив

А за 2020 г.. какво да кажа.. Всъщност, точно преди да избухне пандемията, пътувах по работа до красивата Словения. Споделям за впечатленията си от приказната столица в отделна статия.

Но стига съм се отплесвала от това. Само ще кажа, че съм благодарна за всичко. И си го припомням с щастие и усмивка, когато съм затворена в пределите на столицата.

pomorie_dec
снимка: личен архив

Важни са спомените ни…

И така, понеже скоро няма да имам шанса да ида на почивка, нито да посетя роднините си извън столицата, нищо не ми пречи да си припомня едно прекрасно приключение, за което не съм разказвала. А именно – семейната ни почивка през септември миналата година по северното българско Черноморие.

Да си призная до тогавашния момент не бях посещавала Каварна и региона. Винаги избирах да почивам на юг, защото бе по-удобно за пътуване от София. Но този път имах шанса да се насладя на прелестите на Севера. В следващите редове ще споделя в скромен пътепис къде се разходихме, какви забележителности има, къде може да се настаните и любими места, които успях да заснема. Приятно четене 🙂

Една септемврийска приказка с дъх на море, красиви пейзажи и много смях

Семейната почивка, на която бяхме през септември миналата година, беше в почивните дни около 22.09. Нощувахме в Естрея Резиденс хотел и спа в Св. Константин и Елена, в тихата част до парка. Мястото е приятно, спокойно, с вкусна храна и просторни площи за разходка и отмора. Имаше вътрешен минерален басейн, както и външен. Приятно място, което пак бих посетила.

Споделям няколко снимки от вътрешния двор.

Паркчето на хотела
снимка: личен архив
Вътрешният двор.
снимка: личен архив
Прекрасна гледка от прозореца на стаята ми.
снимка: личен архив

И така, след като се настанихме, хапнахме и опитахме басейна, започнахме да кроим планове за интересни забележителности наблизо. Ето и някои от тях, които заслужават вниманието ви.

Разходихме се и из курорта Св. Константин и Елена, който с всяка следваща година става все по-модерен.

Красиво закътано плажче с модерно заведение, сякаш скрито от любопитни очи.

Обичам това място. Ето и няколко откраднати кадъра по пътя.

таен-плаж
снимка: личен архив
крепостта_Св.Контантин_Елена
снимка: личен архив
kamani
снимка: личен архив

Пропуснах да кажа, че на плажа пред един от хотелите, имаше сватбена фотосесия. Много романтично и красиво, особено на фона на залеза.

Няма да ви затормозявам с маршрута, който бяхме изготвили, за да успеем да видим всичко в рамките на 3-4 дни. Ще споделя само за местата, които си заслужават, а от вас остава да ги нагодите към графика си 🙂

Резерват Яйлата – където небето и морето се сливат в едно!

За Яйлата бях чела в интернет, но имаше оскъдни обяснения. Малко се изплаших като прочетох, че има змии и треволяци. Освен това скалите са доста високи, няма предпазители, които да ограничават, а мен ме е страх от височини. Затова решихме да спрем колата, да видим дали е безопасно, и да пробваме.

Имаше такса вход, но тъй като бяхме на връх празника (22.09.) ни пуснаха безплатно. Доколкото си спомням таксата бе между 6-8 лв. за възрастен и 2 лв. за дете/ученик.

Това, което последва, трудно бих могла да опиша с думи. Красота, природа, солен бриз и зеленина. Вятърът не беше силен, за щастие, и ни позволи да се разхождаме спокойно. Беше доста горещо за края на септември, така че намажете се със слънцезащитен крем и може би носете шапка. Удобните обувки са задължителни. Без тях няма да ви е удобно, а и ще е опасно да се движите по скалистите пътечки.

Яйлата е национален археологически резерват, който е разположен в област Добрич. Наименованието идва от турски и значи плато, високо пасище. Само на 2 км. от Камен бряг и на 18 км от Каварна, това приказно място представлява приморска тераса с площ от 300 декара, отделена от морето от скални масиви, високи около 60 метра. В местността Голяма Яйла е разположен „пещерен град“ от 101 т. нар. „жилища“ – естествени пещери, дооформени от човешка ръка, датирани към V хилядолетие пр.н.е. Те са на няколко нива в скалите и са използвани в продължение на хилядолетия.

Мястото създава едно усещане за приказност, особено ако го посетите следобед, защото може да наблюдавате залеза. През лятото (до края на септември) работи всеки ден до 19:00 ч. Спомням си, че дотам стигнахме с помощта на табелите. Отклонихме се от основния път и имаше дълъг обход, след което стигнахме паркинга с къщичка, където се плащат таксите за вход.

Ако разполагате с достатъчно време, непременно посетете мястото. Приказно е!

Но си отделете поне 2 часа, за да не бързате.

Споделям няколко красиви снимки. И едно шумно видео (заради вятъра):)

 

красиви снимки Яйлата
снимка: личен архив
Яйлата_пикс
снимка: личен архив
морето-от-яйлата
снимка: личен архив

Както обичам да казвам – природата е най-великият творец. Не ѝ е нужен Photo Shop, защото всеки кадър на изображенията, които създава, е прекрасен.

На прибиране по пътя спряхме, за да се полюбуваме на красиви хвърчила. Имаше фестивал на хвърчилата и това направи посещението ни на Яйлата още по-интересно.

хвърчилата
снимка: личен архив

Нос Шабла – най-източната точка на Черноморското крайбрежие

По география сме учили, че нос Шабла е най-източната точка на Българското черноморско крайбрежие. Брегът там е висок, скалист, има фар, който е най-старият в страната. До него не може да се стигне, защото е военна зона. Но въпреки това е интересно да се снимаш отдалече на фона на фара.

нос_шабла-фара
снимка: личен архив

Мястото е спокойно. Чуват се единствено звуците на долитащи и отлитащи чайки, на пляскането на вълните и воят на бриза. Красиво, тихо и спокойно. Плажът е пуст. Тук-таме в далечината се вижда някой рибар или лодка, който кротко хвърля мрежите си с надежда да хване нещо по-едро. Животът тук тече по-бавно. Много ми напомня на Южна Италия и малките селца, които посетихме там преди месеци. Разбира се, в България къщите не са така луксозни. По-скоро бих ги определила като бараки, но пък почти пред всяка има лодка. Интересно е. Бих дошла тук, за да пиша.

 

брегът на шабла
Брегът не е това, на което сме свикнали, но безспорно има чар. А морето е тъй чисто…

Малко преди фара има нещо като паркче с пейки. Там има едно заведение, тип кръчма, до което се намираше интересен слънчев часовник. За съжаление, пропуснах да го снимам.

Каварна и региона (Камен бряг)

Следващите забележителности посетихме през по-миналата година (септ. 2018 г.) Настанихме се в хотел Роял Grand Hotel and Spa в Каварна – прекрасно място, с вкусна храна, просторни стаи, чудесно обслужване и удобна локация. Като апартхотел там има всичко: ядене, шезлонги, открит басейн, спа процедури, детски център гледка към морето. Чистотата е на ниво. Цените са добри, но единственият минус е… плажът. По-скоро няма такъв. Разположен близо до кей, хотелът има малък (изкуствен плаж), но морето там не става за къпане, защото е много мътно. Въпреки това създава приятно усещане за прохлада и романтично преживяване.

Въпреки това, мястото е страхотно. Може да видите снимки и да разберете повече за него тук.

Тук споделям и видео с изгледа от терасата ни.

Разходката из Каварна не беше кой знае какво. Малко градче, с парк, магазини. Сред по-интересните забележителности са:

  • Алеята на рока в Градския парк
  • Художествената галерия
  • Старите магазини на пристанището
  • Историческият музей
  • Старите чешми

През целия престои в Каварна неистово търсихме старите магазини на пристанището. И в последния ден, точно преди да тръгнем, установихме, че са били под носа ни – до хотела на плажа.
Ето и един кадър оттам. Със сигурност ще ви пренесат назад във времето на занаятите.

снимка: личен архив

 Магията на Тюленово

Бях чела за Тюленово и много исках да видя мястото лично. Да усетя атмосферата и да попия енергията.

Известно с уникалния си бряг, в близост до Шабла и само на 30 км от Дуранкулак и на 80 км от Варна, Тюленово събира почитателите на близкия Камен бряг.

Един различен бряг, силен вятър, който сякаш нашепва интересни мисли, красиви пещери, чист въздух, прозрачна морска вода и неповторимата природа. Няма го ежедневието и шума на града, има само спокойни и щастливи мигове! За онези, които търсят по-диви места и искат да се доближат до природата, тук е място за пълноценна почивка, морски риболов и подводен туризъм.

Има един хотел и някакви по-малки места за настаняване. Плаж реално няма, само скали. А селцето представлява къща и център, който има нещо като площад, на който лятото има концерти и други забавни програми. Помня, че пътят до Тюленово бе хубав, т.е. направен, без дупки, но имаше завой. На няколко пъти спирахме кола в опит да уловим гледката на морето, която беше наш спътник.

скала-тюленово
снимка: личен архив

Защо Тюленото?

Историята на Тюленово е интересна. Легенда гласи, че през 1942 г. в района на селото са забелязани тюлени. Това не е случайно, предвид географските дадености на мястото, множеството пещери и скали. Именно затова го и преименуват. Някои и до днес вярват, че тези тюлени още обитават района, макар да не са виждани.

Тюленово е любима дестинация за любителите на гмуркане. Неговият чар и красота са в това, че тук цивилизацията сякаш е отстъпила пред природната красота и неописуем чар.

брега на тюленово
снимка: личен архив

Калиакра – място с история, романтични гледки и чудесни залези

За посещението на крепостта на Калиакра няма да разказвам подробно, защото е популярна дестинация. Ще кажа само две неща – облечете се добре, защото винаги духа. Ползвай слънцезащитен и шапка, която е здраво закрепена за главата ви, понеже може да хвръкне. Отделете си време да се разходите, защото винаги има хора.

нос калиакра
снимка: личен архив

Цената беше около 4-5 лв. за възрастни през 2018 г. Не знам дали сега все още е толкова.

Повече за крепостта може да научите от сайта на Министерството на туризма.

гледка от нос Калиакра
снимка: личен архив

Заливът Болата – раят на една ръка разстояние

Има място на нашето Черноморие, където залив, досущ като скрито съкровище, е запазен девствен и до днес. Красив и защитен, заливът Болата примамва любителите на къмпингуването и спокойствието. Няма как да се влюбите от пръв поглед в това чаровно местенце.

залива
снимка: личен архив

Как да стигнете дотам? От северната страна на нос Калиакра, на около 6 км югоизточно от известното каварненско с. Българево, и приблизително на 35 км от „Белият“ град Балчик, а най-далечната точка е град Варна, който е на 74 км разстояние. А какво ви очаква там? Фин и нежен пясък, спокойни бистри води, красиво небе и безкрайни слънчеви дни. Заобикалящите червени скали са толкова живописни, че ще ви се прииска да отнесете късче от тях у дома.  Болата е и чудесно място за гмуркане.

Подарете си красиви морски гледки, спокойствие и морски спомени като посетите това приказно местенце, известно като Рай на земята в милата ни родина.

водата в залива
Не е лъжа, че водата е кристално чиста. Дори в края на месец септември.
снимка: личен архив

За жалост, когато аз бях тук, времето не беше подходящо за плаж, но пак успях да събера достатъчно впечатление и да мечтая да дойда отново.

залив Болата червени скали
Червените скали и живописният залив Болата
Снимка: личен архив

Балчик и романтична разходка по крайбрежната по залез

Ако не сте били в Балчик, горещо ви препоръчвам разходка по крайбрежната. Лесно ще я откриете – пълно е с красиви заведения, хотели, морска атмосфера и очарователни гледки.

Още по-лесно е да кажа, че където са хората, там е крайбрежната. А и всички хубави неща стават край морето, нали?

Балчик крайбрежната
Кадър по залез.
снимка: личен архив

Аз и семейството ми се разходихме по залез. Беше очарователно.

Разходка в Балчик
снимка: личен архив

Мидената ферма „Дълбока“ – удоволствие за всеки ценител на морските деликатеси

Човек и добре да живее, огладнява 🙂 Особено от интересни и дълги разходки. А какво по-хубаво от пресни морски дарове. Мидена ферма „Дълбока“ е колоритно място. Дотам се стига лесно, защото има много табели. Но….. предизвикателството, свързано със спускане надолу по склон, не ни се понрави. Затова оставихме колата във високата част, с надеждата, че няма да цопне в морето. Слизането надолу беше лесно, но качването обратно до колата след преяждане с миди, беше предизвикателство.

Мидена ферма Дълбока
снимка: личен архив

Извадихме късмет, защото имаше място. На сянка под тентата, с гледка на терасата към морето, се радвахме на вкусна храна. Беше пълно. Цените бяха по-високи от обичайното, но си заслужаваше. Обслужиха ни бързо, храната беше много вкусна и прясна и бяхме много доволни.

Гледка към Дълбока
снимка: личен архив

В заключение ще кажа, че и нашето море крие тайни – приказни места, където можем да усетим връзката с природата и да си починем активно от шума, стреса и безпокойството.

Дори да изберете да почивате на нашето море тази година, винаги има как да разнообразите почивката си, опознавайки нови места.

Весело лято и приятна почивка!

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.