Дългоочакваният финал на „13 причини защо“, лични впечатления

Юни е месецът, белязал краят на т.нар. сага „Хана Бейкър“ или с официално заглавие „13 причини защо“, сезон 4. За съжаление, финалът на този сериал не оправда очакванията ми. След силния старт, вълнуващи развръзки и мистерии в сезон 2, в сезон 3 някак си нещата започнаха да се размиват. А в сезон 4 всичко беше сякаш не особено логически издържано.

Нека си припомним какво се случи по сезони:

Сезон 1: прочетете подробната ми статия по темата

Сезон 2: проследява се животът на всички в гимназията, които се опитват да живеят след смъртта на Хана.

Сезон 3: Брайс е убит и се разследва кой е виновникът за това.

Дълго чаканият сезон 4 би могъл да е със заглавие „Защо набедиха Монти за смъртта на Брайс?“. Може би аз очаквах повече от това, което реално можеше да се случи в сериала.

След като прочетох доста коментари в интернет, установих, че и моите впечатления се препокрива с тях. Затова реших да ги споделя накратко. С две думи, сезон 4 беше слаб по редица причини. Ето и някои от тях.

Първо, действието се развиваше толкова мудно на моменти, че нямах търпение да приключи. Липсваха логически връзки в отделните епизоди.

Образът на Клей Дженсън – главният герой, бе тотално размит. Клатушкайки се между лудостта и вътрешните си противоречия, причинени от травмите, Клей действаше импулсивно и без всякаква цел. На моменти дори диалозите, които водеше, бяха без логическа връзка в цялостния сюжет. Уж се бореше, но в крайна сметка шизофренията надделя. И самият край беше някак… без отговор.

13 причини защо сезон 4
снимка: imdb.com

Сериозните теми, заради които сериалът беше хит, тук бяха пробутани в последния епизод за по-малко от 20 мин. Като цяло нямаше и особено развитие в сюжетната линия. По мое мнение първи и втори сезон бяха много добре написани и изключително интересни. Спомням си, че не можех да спра да гледам серия след серия, докато най-после стигнах до финала, за който не очаквах да свърши по такъв начин.

Малко в повече ми дойдоха и темите за хомосексуалността. На практика почти всеки втори беше в такава връзка, което не ми се вижда особено реално. Историята със СПИНА също беше някак набързо разказана. Може би така се случва, когато искаш да включиш всичко в последните две серии. Но всъщност не можеш да очароваш зрителското око, защото то е ненаситно и вечно очакващо.

Може би най-хубавото нещо на сериал е, че отвори темата за насилието в училище. А заедно с него и за последиците от нашите действия. А те винаги идват, без значение дали ги искаме.

Може би трябва да погледнем историята от различен ъгъл, а именно как точно самоубийството на Хана повлияе за изборите на тези млади хора, които бяха отговорни за смъртта ѝ по свой си начин.

Въпреки всичко „13 причини защо“ е в моя топ 6 на най-добрите сериали, които съм гледала. Разбирам, че няма как да угодят на всички, но можеше финалът да е малко по-позитивен и изпипан. Но може би другият път 🙂

Ако сте фен на сериала, споделете мнението си в коментар.

Благодаря 🙂

 

Прочетете още от света на киното:

Нова доза психария в продължението на „ТИ“

„Разкажи ми приказка“- модерна интерпретация за възрастни

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.