7 причини да гледаме „13 причини защо“ и сезон 2

Update: Сезон 2 на „13 причини защо“ е в ефир от 18.05.2018 г. по Нетфликс.

„13 причини защо“ – история, която може да се случи на всеки

Дълго мислих преди да се реша да споделя мнението си за сериала и книгата „13 причини защо“ (автор: Джей Ашър). Може би някои теми все още са табу за нашето така наречено „съвременно и модерно“ общество. Факт е, че историята, която се разказва, засяга проблеми от ежедневието не само на тинейджърите, но и на зрелите хора. Всеки е бил тормозен под една или друга форма: в училище, на работното си място, в дома си. Насилието е най-големият бич на обществото ни, по-страшно е от рака и спина, защото не си даваме сметка, че съществува. Следователно, няма как да го преборим, ако не осъзнаваме, че е проблем.

13 причини защо филм
снимка: https://www.facebook.com/13ReasonsWhy/photos

С тази публикация целя няколко неща:

  1. да провокирам желание с борба с подобен вид тормоз и наблюдателност. Защото утре може да е вашата сестра, вашето дете или някой близък човек.
  2. да осъзнаем, че смисълът на живота не е в материалното, а в това да си помагаме, да се вглеждаме в другите, да споделяме.
  3. да предадете нататък – колкото повече хора започнат да се борят срещу насилието и тормоза, толкова по-добре.

И така, набързо разказвам историята, засегната в сериала и книгата „13 причини защо“ за тези, които не са запознати.
„13 причини защо“ – кратко представяне на историята

Хана Бейкър е 17-годишно момиче, което решава да се самоубие. Причината е проста: неразбрана, тормозена и отритната. От приятелите си, от близките си, от цялото общество. Записва на касетки 13 причини за своето решение. Касетките се разпространяват между хората, които са я наранили на принципа на писмо, променяйки живота им из основи, изваждайки на показ най-грозните черти от характера на човек в ситуация на страх и вина.  Историята се разказва от гледната точка на Хана, като на места се преплитат минало и настояще. Засегнати са важни теми като ролята на семейството, търсенето на смисъла, доколко обръщаме внимание на зова за помощ, когато не е директно отправен, истинските приятели и приоритетите, ролята на училище и др.

Няма да крия, че историята ме разтърси. За 2 дни изгледах целия сериал и прочетох книгата. Не мога да кажа 1 или 2 неща, които ми развълнуваха, а по-скоро комплексната ми представа за посланията във филма и книгата.

13 причини защо
снимка: https://www.facebook.com/13ReasonsWhy/photos

Нямаше как да не се замисля над следното:

Всеки от нас е отговорен освен за своя живот и за този на хората около него. Защо? Защото всички ние сме свързани по необикновен начин. Никога не можем да сме сигурни какво се случва в живота на хората около нас. Но можем да попитаме, да опитаме да помогнем.

Насилието и тормозът съществуват в съвременното общество. И по-страшното, че не физическото насилие остава трайни белези, а вербалното… Думите са най-силното ни оръжие – затова, нека ги използваме мъдро.

За някои може би темата за самоубийството ще се стори леко сладникава и неподходяща. Ще си кажат: „тинейджърски драми“. Само че историята има много по-дълбок смисъл. Доколко очите ни са широко отворени за това, което се случва около нас? Колко пъти реагирахме на несправедливост, колко пъти подадохме ръка? А колко пъти обърнахме глава, макар да сме били свидетели на несправедливост? Давайки си сметка за това, може би ще станем по-добри хора.

Животът е тук и сега, не бива да го отлагаме. Обичаш ли някого – кажи му. Не си съгласен с нещо – направи това, което смяташ за редно. Самотен си, нещастен и неразбран – говори с някого. Намери начин да изразиш себе си. Но не се отказвай. И не си мисли, че не си обичан. Защото може би точно ти си причината някой да бъде щастлив днес. За някого ти си целият свят, не го забравяй!

Човешкият живот е най-ценното нещо. Не само нашият собствен, но и на другите.

Затваряйки очи пред несправедливостта, ти също ставаш част от нея, позволявайки да вземе превес и да провали животи. Няма значение колко несправедлив е животът и как постъпват другите – ти постъпвай според истината и доброто.

 

13 прични защо сериал
снимка: https://www.facebook.com/13ReasonsWhy/photos

Доколко средата, в която живеем, ни определя какви ще сме? Виновно ли е училището, че не е взело мерки срещу системния тормоз? Виновни ли са родителите, или цялото общество е болно?

Отговорите – сами за себе си след като изгледате филма.

Ако все още се колебаете дали това е за вас – изгледайте трейлъра на сезон 1 на „13 причини защо“. Скоро очакваме и сезон 2, който ще следва сюжетна линия, но въпреки това ще доразвие историята и ще добави още детайли.

Трейлър сезон 1 „13 причини защо“

Официалното заглавие на Сезон 2 на хитовия сериал е „The tapes were just the beggining“ („Касетките бяха само началото“ – бел. преводач) и всичко се върти около разкритията, свързани с истината. Но както навсякъде в живота, и тук истината не прави нещата по-добри. Предлагаме ви да видим официалния трейлър за сезон 2 на „13 причини защо“ и да се потопим в това, което ни предстои съвсем скоро. Готови ли сте?

13 причини защо сезон 2
снимка: https://www.facebook.com/13ReasonsWhy/

Официален трейлър на сезон 2

За още интересна информация около новия сезон, следете фейсбук страницата на сериала.

Прочети още:

4 книги, препоръчани от Ема Уотсън

Най-добрите филми за пътешествия

8 от най-запомнящите се двойки в литературата

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.