Сибиу, Румъния – подробен травъл гид

Както вече цял месец повтарям, Румъния е прекрасно място за екскурзия, което за щастие се намира близо до България. Ако сте пропуснали да се запознаете със страната, може да го направите като прочетете публикациите, посветени на културата, храната и интересни дестинации, които може да видите в тази красива наша съседка. Днес ще си говорим за едно скрито бижу с името Сибиу – средновековен град, чиито малки павирани улички ще ви върнат в миналото, с мечти и желания за живот в румънски замък сред спокойната румънска природа. Потопете се в магията на Сибиу с нашия подробен травъл гид по темата. Ако вече сте били там, моля в коментар ни споделете за най-интересните места, на които бихте се върнали отново.

Какво ще откриете в тази статия за Сибиу?

  • Кратки исторически бележки за града
  • Основни факти
  • Информация за това как да стигнете до там, къде да се настаним и др.
  • Забележителности и неща, които да правите в града
  • Съвети, свързани със самото пътуване: хранене, събития и фестивали и др.
  • Идеи за разходки на час от Сибиу

Назад към историята на Сибиу

Още с пристигането си в Сибиу ще забележите германското влияние на практика навсякъде – сгради, имена на улиците, външен вид, храна и пр. Сибиу всъщност има алтернативно немско име – Hermannstadt (на английски: Hermann’s City или „Градът на Херман“). Причината за всичко това е, че през 12 век Сибиу е основан от германски заселници и до днес се възприема като част от германската си култура (най-вече чрез архитектурата, всекидневния вестник, написан на немски език, и немските фестивали). Поради заселниците, идващи основно от германския регион Саксония, седалището на Universitas Saxorum (общност на саксоните) е било базирано в Сибиу, започващо през 1400-те години. Universitas Saxorum организира политическите и юридическите лица в Трансилвания. До 1570 г. градът е част от Кралство Унгария. От 1570-1683 г. градът е част от Княжество Трансилвания, полуавтономна област на Османската империя. След като Хабсбургите овладяват региона през 1683 г., градът остава под австрийско управление почти 200 години, докато не стане част от Австро-Унгарската империя през 1867 година.

Сибиу на румънската карта
снимка: google.com

Сибиу става част от Румъния чак след Първата световна война. Дори тогава градът все още е предимно немски и остава с немско мнозинство до 1941 г. Между 1950-те и 90-те години около 95% от германското население се преселва обратно в Германия (имат право на немско гражданство). Сега в Сибиу има около 2000 германци и общо 14 000 германци в Трансилвания, което е намаление от около 250 000 в началото на 20 век. Независимо от това, германската партия на малцинствата все още е доста влиятелна в румънската политика.

Основни факти за саксонския град

Сибиу е обявен за Европейска столица на културата през 2007 г. (заедно с град Люксембург). Това променя целия град – въвежда нов живот в Сибиу чрез събития, фестивали, реновиране и много посещения на туристи. Същата година се въвежда традиционен немски коледен пазар в града, първият по рода си в Румъния. Освен това Старият град в района на Сибиу е обявен за „8-мото най-идилично място за живеене в Европа“ от списание Forbes през 2008 г.

През 2019 г. Сибиу е една от столиците на гастрономията в Европа (заедно с Куопио, Финландия). В допълнение Старият град на Сибиу, заради който идват туристи от цял свят, е в списък на Юнеско за световно културно и природно наследство.

карта на Сибиу център
източник: http://romaniatourism.com/maps

Как да стигнете до Сибиу?

Пътуването до Сибиу от България може да е предизвикателство поради две причини. Едната е, че се намира в Трансилвания, а там пътищата много напомнят на българските извън големите градове и популярните места. Второ, ако разчитате на обществен транспорт, трябва да се запасите с много търпение… За щастие, Румъния е близо до България и имаме няколко опции за пътуване.

С кола

Със семейството ми използвахме кола, за да обиколим Трансилвания. Причината е, че от Русе до Румъния най-удобно е да използваш такъв тип предвижване, а и когато сте повече хора, плюс деца, най-добре е да сте независими.

Без кола щяхме да бъдем много ограничени в това, което можехме да видим.Пътувахме през Букурещ, Синая, Бран, Брашов и Сибиу (280 км от Букурещ и 40 от Брашов).

Условията за шофиране всъщност са доста прилични в Румъния – най-големият проблем е липсата на пътища. И самите шофьори, специално в Букурещ. Имайте предвид, че пътищата за дадена дестинация почти 90% от случаите минават през града, а не около него. Затова начертайте си предварителен маршрут или използвайте навигация (така направихме ние), за да си спестите главоболия и неприятности.

Не бързайте, защото на границата може да има да чакате. Не забравяйте да си купите винетка за Румъния – не са скъпи, но за жалост не помня каква беше цената. Най-добре да е седмична.

Най-хубавото в цялото пътуване са пейзажите – абсолютно зашеметяващи гледки, редуващи обработваемата земя и високите планини.

архитектура на Сибиу
снимка: Pinterest.com

С автобус

Времето за пътуване е по-дълго (около 6 часа от Букурещ до Сибиу), но автобусите са  надеждни и удобни! Има различни линии и фирми и с търсене в google лесно ще откриете тази, която ви устройва.

Със самолет

Сибиу има летище, но с много ограничено обслужване. Следващото „най-близко“ летище е Клуж – на около 2,5 часа разстояние от Сибиу. Брашов, също на около 2,5 часа разстояние от Букурещ, и също има летище.

С влак

Възможно е да стигнете до Сибиу с влак от Букурещ, но не съм сигурна какви са разписанията. Самата аз не можах да се ориентирам и честно казано не го препоръчвам като транспорт, освен ако не сте на 100% сигурни в точността му.

Сибиу – какво да правим и какво да видим?

Най-зашеметяващото нещо в Сибиу е архитектурата и комбинацията от цветовете. Между калдъръмените улици, външните кафенета, основните площади и цветната архитектура градът не оставя никакво съмнение, че е бил силно повлиян от германската култура.

Дори да имате само един ден за разходка и опознаване на града, това може да се случи. Разгледайте Старият град, където ще научите всичко необходимо за тази румънска перла.

Откъде да започнете?

Piata Mare (Големият площад)

Започнете деня си, като се отправите към Пиата Маре, главният площад на Сибиу. Това е центърът на града от 15-ти век. На този площад се намира и католическата църква в града, както и много кафенета и ресторанти.

Сибиу Стар град

Piata Mica (Малкият площад)

Подплатена с кафе, ресторанти и изобилие от история, Piata Mica е дом на Старото кметство, както и множество музеи. Не забравяйте да преминете през Подул Минчиунилор („Мостът на лъжата“), преди да поемете по улицата „Окней“ към Долния град.

Turnul Sfatului (Кулата на Съвета)

Построена през 13 век, тази кула свързва Малкия с Големия площад. Изкачете се до върха ѝ за видите града отвисоко. През цялата си история кулата се е използвала с различни цели: като портал, затвор, музей, охрана на Старото кметство, а днес – за организиране на изложби. Кулата е чудесно място за спиращи дъха снимки.

гледка към Стария град Сибиу

Улица „Николае Балческу“ (главната улица на Стария град)

Докато се запознавате със Стария град на Сибиу, не забравяйте да се разходите по „Страда Николае Балческу“ – главната пешеходна улица на Стария град. На тази улица има много кафенета и ресторанти на открито, както и най-известната (и цветна!) архитектура в целия град. Австро-унгарското влияние от миналото е ясно доловимо в детайлите по сградите, повечето от които датират от 18-19 век.

Брукентал – националният музей

„Брукентал“ е разкошен дворец в бароков стил, който се намира на Големия площад. Бил дом на Самуел фон Брукентал, управител на Хабсбург на Трансилвания през 1790-те. Дворецът се отваря като художествена галерия през 1817 г., което го прави най-старият музей в Румъния. Има над 1200 произведения на европейски произведения на изкуството от 15 до 18 век. Вътре има библиотека с над 300 000 броя литература. Определено си заслужава да бъде разгледан, ако разполагате с нужното време.

Лутеранска катедрала „Света Мария“

Лутеранската катедрала на Сибиу (Biserica Evanghelică din Sibiu) се намира на площад „Хюет“. Това е третият главен площад в Стария град на Сибиу след Малкия и Големия. Макар строежът на църквата да започва през 1350 г., тя е завършена едва пред 1520. Почти 300 години в нея са били опявани елитни, царски и политически дейци на Сибиу. Въпреки че това е забранено в края на 1790-те, през 1803 г. е направено изключение за Самуел фон Брукентал.

Върху стълба стърчат четирите кули, които напомнят, че в града се практикува смъртно наказание. Връзката е всъщност най-високата кула в цяла Трансилвания и дава най-добрите гледки на целия град. Освен това се смята, че съкровищницата на църквата е една от най-ценните в цяла Европа.

Църквата на Света Троица

Една от най-известните църкви в бароков стил в Трансилвания е тази на Света Троица (Biserica Sfânta Treime). Тя е посочена като исторически паметник от румънското Министерство на културата и вероизповеданията.  Построена през 1720 г., тя е най-дълго действащата католическа църква в Сибиу. Макар и да не се вижда отвън, църквата е сложно и подробно изрисувана отвътре.

Православна катедрала „Света Троица“

Само на малко повече от 100 години, Catedrala Sfânta Treime din Sibiu (Православната катедрала „Света Троица“) е вдъхновена от Света София в Истанбул, Турция.  Интериорните картини на катедралата са направени в неовизантийски стил, въпреки че са претърпели промени през последните 100 години, най-вече през 50-те години. Катедралата е проектирана от унгарски архитекти, а куполът е завършен в Мюнхен. С една дума – Красота!

Мостът на лъжата

Мостът на лъжата се е появил от фолклора. Легендата разказва, че мостът има уши и знае кога човекът, който стои на моста, лъже. Това се установява със скърцане, разклащане и други.  Намира се на Малкия площад в града, където можем да видим и автентични къщи от известни майстори занаятчии.

Улички в Сибиу
снимка: Pinterest.com

Долният град на Сибиу

Изгубете се в страничните улици на долния град на Сибиу. Този район е един от най-старите в цял Сибиу и е дом на много тайни площади, скрити проходи, тесни улички и цветни сгради. Определено разгледайте сградите и архитектурата в този участък на града. И не пропускайте да обърнете внимание на „очите на къщите“. Да, загледайте се добре. Малките тавански стаи и техните прозорчета създават усещането, че сградите имат очи.

Долния град на Сибиу
снимка: Pinterest.com

Идеи за разходки на час от Сибиу

Ако искате да комбинирате своята разходка из Сибиу с посещение на други градчета, ето няколко идеи къде да се случи това.

Брашов и Клуж

Следващите два най-големи града с интересни забележителности са Брашов и Клуж, и двата на около 2,5 часа. Градовете са с културно значение и лесно достъпни с кола. Като допълнителен бонус в Брашов, не забравяйте да посетите трите най-забележителни замъка в близост до града – замъкът Пелеш, замъкът Бран ( резиденцията на Дракула) и Ръшнов.

Повече за тях може да прочетете в подробния материал, посветен на замъците.

Сигишоара

Само на 1,5 часа от Сибиу, Сигишоара е друг град, основан от немски заселници. С население от около 30 000 (в сравнение със 150 000 на Сибиу), това е много по-малка алтернатива на Сибиу. Цветните улици и зашеметяващата архитектура в стария град на Сигишоара вече са обявени за световно наследство на ЮНЕСКО. Освен това градът е бил един от най-важните транзитни маршрути в Трансилвания в продължение на няколко века.

Планината Фагъраш

Разположен точно извън Сибиу в ​​Трансилванските Алпи, планината Фагъраш е рай за любителите на приключенията. Тя е дом на целогодишни дейности на открито, включително туризъм, колоездене и ски.

Ски курорт Păltiniș

Като най-старият ски курорт в Румъния (основан през 1894 г.), ски курортът Păltiniș е един от най-добрите в региона. Въпреки че маршрутите за спускане са ограничени, има изградена обширна инфраструктура за ски бягане.

Събития и фестивали в Сибиу

Най-важните събития и фестивали, които се случват в Сибиу, включват Международният театрален фестивал в средата на юни, Октоберфест в края на септември – началото на октомври и Немският коледен пазар през декември.

Градът също е домакин на популярен рок фестивал Артмания в началото на юни.

Разходка из улуците на Сибиу
снимка: Pinterest.com

Къде да хапнем в Сибиу?

Ето и списък няколко препоръчани местенца, където може да хапнем, да пием топло кафе или да отдъхнем след дълги разходки и уморителни снимки.

Кафенета и сладкарници

Arhiva de Ceai si Cafea – най-доброто лате. Между уютната обстановка, приветливия персонал и разумните цени това е задължително място в Сибиу. Не забравяйте да опитате и техните домашни торти!

Cafeneaua din Librarie – буквално се превежда като „Кафене в библиотеката“. Като любител на книгите и четенето, това място много ми допадна. Няма по-удобно и спокойно кафене за чаша топло кафе и приятна книга.

Кафе Wien – малко австрийскокафене в Сибиу, което сервира не само  традиционни австрийски кафета и десерти, но и е с чудесна локация – в самия център на Стария град. Има и прекрасна външна тераса, която гледа към долния град Сибиу.

Вкусна традиционна румънска храна и чаша вино

Crama Sibiana – разположено в подземна изба, това място е с уютна атмосфера и вкусна храна. Препоръка – опитайте гулаш.

Ако търсите още румънски вдъхновения за хапване, прочетете подробната статия за 12 традиционни румънски ястия, които да опитаме.

Weinkeller – въпреки че е предимно винарска изба, мястото също предлага автентична румънска кухня. Този романтичен ресторант е идеален за нощна среща. През лятото мазето се отваря към тераса, която води надясно към града.

архитектурата в Сибиу

Къде да се настаним?

Ако сте решили да нощувате в Сибиу, има различни варианти за настаняване – от по-икономични до луксозни. Ето и няколко предложения.

Smart Hostel – бюджетен

Разположен точно в средата на Стария град, Smart Hostel разполага с богат набор от частни стаи и общи помещения. Освен това в цената на стаите е включена безплатна закуска. Това е едно от най-високо класираните хостели в целия град.

Хостел PanGeea – бюджетен

Въпреки че е разположен в Стария град на Сибиу, Hostel PanGeea се намира в странична улица (като по този начин свежда до минимум шумовите проблеми). Хостелът разполага и с абсолютно фантастичен бар. Има както частни стаи, така и общи, които се делят с други хора. Въпреки това той е с чудесна локация и най-добро съотношение между цена и качество предвид ограничения бюджет.

Среден клас: Голдсмит

Уютна нощувка и закуска в едно от най-добрите места в Сибиу по оценка на гости. В Голдсмит паркирането може да бъде малко трудно, а закуската се плаща допълнително, но въпреки това като цяло е идеално място от среден клас.

Среден клас: Casa Veche

Удобна стая с вкусна закуска, тук ще се почувствате като добре дошли. Макар да се намира извън района на Стария град (на около 5 минути пеша), мястото е чудесно, защото е тихо, лесно достъпно и има паркинг.

Среден клас: Casa Hermanni

Casa Hermanni е чист, свеж, красиво изглеждащ хотел, разположен в Стария град на Сибиу. Някои стаи разполагат дори с балкон или тераса с изглед към Стария град!

Улиците на Сибиу
снимка: Pinterest.com

Ако търсите конкретно място в близост до историческия център на Сибиу, използвайте интерактивната карта за бързо и лесно преглеждане с актуални места за настаняване.
Booking.com

 

 

За финал

Румъния е едно прекрасно място, а всяко следващо нейно посещение ни кара да се чувстваме като у дома си. Сибиу не е изключение. Местните са изключително дружелюбни, а като най-голям плюс отчитам това, че спокойно можеш да се разхождаш пеша, без да се налага да ползваш транспорт в рамките на града.

Сибиу очарова с вкусна храна, спокойствие, прилични цени и много интересни места за разглеждане. Със сигурност го включете в своя списък с дестинации при опознаване на прекрасната Румъния.

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.