Топ 10 замъци в Румъния, които задължително да видите

Румъния е известна главно с едно нещо: Дракула. Предполага се, че вампирът на Брам Стокър е живял в замък, кацнал на скала в Трансилвания, което прави региона привлекателен за посетителите и тези, които търсят вълнуващи приключения. Не трябва да забравяме, че авторът и създател на литературната творба за Дракула никога не е посещавал Румъния, нито замъкът в Бран. Съдейки по описанията в творбата от далечната 1897 г., резиденцията на героя много прилича на замъка в Бран.

Румъния е дом на повече замъци, цитадели и крепости, отколкото предполагаме, защото сме свикнали да ги свързваме с Австрия, Унгария, Шотландия и Германия. Ето десет от най-невероятните замъци в Румъния, които не предполагате, че съществуват…

крал Карол статуя пред замъка
снимка: Иваничка Петкова

Замъци в Румъния, които да посетите

Посещението на тези прекрасни замъци в Румъния ще ви върне назад във времето, ще ви помогне да помечтаете и да се почувствате като истински кралски особи.

1. Ръшнов

Сякаш кацнал на скалист планински връх над едноименния град, отдалеч виждаме крепостта „Ръшнов“. Построен през 13 век от германско-саксонските тевтонски рицари, основната цел на замъка е била да пази южната граница на Трансилвания от нахлуване на татарите. Цитаделата е проектирана като убежище за хора от три села, представени като трите рози в герба.

Ръшнов
снимка: Pinterest.com

Заобиколена от високи стени, девет кули, два бастиона и мост, архитектурата и разположението му предлагат силна отбранителна система. Ръшнов никога не е бил завладяван със сила. Днес замъкът е туристическа атракция и привлича посетители от цял свят. Доказателство за това е огромния, подобен на холивудски надпис, които улавя погледа на пътуващите от далеч.

2. Хуняди (Корвин)

Някога резиденцията на известния крал на средновековната Унгария – Матиас Корвин – замъкът, известен като Хуняди или замъкът „Корвин“, е построен в сегашния си вид от Янош Хуняди, неговият баща и владетел на Трансилвания, през 15 век. Архитектурен шедьовър от ренесансово-готическия стил, той има всичко от средновековен замък – да се изтегли мост над бързаща река, служеща като ров, високи опори, вътрешни дворове, дебели стени, високи кули и заострени кули, бастиони и др. а прозорците и балконите са украсени с каменна резба.

Замъкът Корвин Румъния
снимка: Pinterest.com

Една от най-впечатляващите характеристики на замъка е Рицарската зала, декорирана в мрамор, включваща впечатляващи осмоъгълни колони и високи арки, корпусни доспехи, оръдия и статуя на Янош Хуняди. Специални поводи, като трапезария. Макар и заобиколен от индустриален град от комунистическата епоха, замъкът все още има истинско средновековно усещане и е заснет през 2011 г., наред с други. Замъкът е отворен за посетители, а по-долу ще получите полезна информация относно цени и време за посещение.

Работно време на замъка:

понеделник 12:00 – 20:30 ч.

вторник – неделя 9:00 – 20:30 ч.

Билети:

Възрастни: 30 леи (6,35 евро)

Ученици и студенти: 7 леи (1,48 евро)

Пенсионери: 15 леи (3,17 евро)

Адрес:

Strada Castelului 1-3,

Hunedoara 331141, Romania

Tel: +40786048718

Контакти и информация: http://www.castelulcorvinilor.ro/

3. Кантакузин

Построен през 1911 г. в нео-румънски стил, замъкът „Кантакузин“ е принадлежал към едноименното  семейство, докато през 1948 г. бива национализиран.

През годините на комунизма, мебелите и цялостното оригинално обзавеждане в замъка е премахнато, дори е пребоядисан. След края на режима през 1989 г., замъкът е върнат на семейство Кантакузин, което през 2004 г. го продава. Днес той е музей, а голямата зала е съхранила много от вещите на семейството от миналото.

Замък Кантакузин
снимка: google.com

В парка на замъка има красиви фонтани и зеленина, където може да отдъхнете след дълга разходка из стаите му.

Работно време:

пон – четв  10:00 – 19:00 ч.

петък – събота 10:00 – 20:00 ч.

неделя 10:00 – 19:00 ч.

Билети:

Възрастни: 20 леи (4,23 евро)

Ученици, студенти: 15 леи (3,17 евро)

Деца под 18 г.: 10 леи (2, 12 евро)

Деца под 12 г.: 6 леи (1, 27 евро)

Адрес:

Bușteni, Str. Zamorei, nr.1
Prahova-Romania 105500

Контакти: http://www.cantacuzinocastle.com/

4. Фъгъраш

Крепостта „Фъгъраш“ е построена през 13 век. Била е свидетел на редица битките, но никога не е била завладяна.  Заради укреплението и ролята на водата, която я заобикаля, крепостта е използвана като политически затвор през комунистическите години на Румъния в средата на 20 век.

замъци в Румъния
снимка: Pinterest.com

Въпреки че отбраната може би е била основната причина за изграждането на крепостта, не можем да не оценим нейното величие и архитектурна красота, които заслужават посещение. В крепостта има и голям исторически музей.

Работно време:

1 юни – 30 септември

пон – затворено

вторник – петък 8:00 – 19:00 ч.

събота – неделя – 10:00 – 18:00 ч.

1 окт – 31 май

понеделник – 12:00 – 16:00 ч.

вторник – петък 8:00 – 17:00 ч.

събота – неделя 9:00 – 17:00 ч.

Вход: 15 леи

Адрес: Str. Mihai Viteazul 1, Fagaras – Brasov county

Тъй като този замък се намира близо до Брашов, не пропускай да посетиш китното градче.

За повече информация разгледай нашите топ 10 предложения за чудесно прекарване в Брашов.

5. Дева

Средновековната цитадела Дева, датираща от 13 век, седи на върха на древен вулкан в Западните Карпати. Макар и малка, Дева играе важна роля за спирането на нашествията в Трансилвания заради местоположението си с изглед към река Муреш и околната долина. Дългата ѝ история разказва, че е била собственост на крале и кралици, които често са се сменяли, въпреки турските нашествия.

Дева Румъния
снимка: Pinterest.com

През втората половина на 17 век крепостта губи военното си значение и се превръща в затвор. Краят на 18 век макар да седи в руини, цитаделата вижда още една битка по време на унгарската борба за независимост от властта на хабсбургите през 1848 година. Цитаделата може да бъде посетена по всяко време и няма входна такса. Всичко зависи от това дали може да се качите на хълма.

6. Алба Юлия (Алба Каролина)

В сегашния си вид, датиращ от началото на 18 век, Крепостта Алба Юлия е един от най-красивите образци на военната архитектура в стила на Вабан. Това е форма на а ъглова звезда. Влизането в цитаделата беше възможно чрез шест богати орнаментирани порти, поставени на отбранителните линии. Разширяване на по-стара, датираща от 10 век, която е била по-стар сайт за запознанства, датираща от римско време. По време на комунистическите години на Румъния, крепостта изпада в тотално унищожение; въпреки това, през последните години по-голямата част от него беше възстановена, а днес можете да преминете през три от нейните първоначални порти.

Алба Каролина крепост
снимка: google.com

7. Струдза

Името му идва от молдовско семейство, което го строи. Фамилията дава на страната много честни управници и културни дадености.

замък Струдза
снимка: Pinterest.com

Дворецът „Струдза“ представлява неоготична сграда с барокови елементи. Строежът е изоставен по време на Втората световна война. Отворен е за посещения на туристи  през почивните дни между обяд и 18 часа. Посетителите могат да направят резервации, за да получат достъп в работните дни. Повече информация може да получите на официалния му сайт.

8. Пелеш

Замъкът „Пелеш“, построен през 1875 г. като летен дом за румънския крал Карол I, е разположен насред буйна зелена гора в подножието на планините Бучеги на Карпатите. Замъкът има множество кули и 160 стаи, като много от тях са посветени на различни култури – турска, мавританска, френска и флорентинска. Замъкът е домакин на една от най-ценните колекции на изкуството, с над 2000 картини, ръчно рисувани, витражи и кристални полилеи. Но най-впечатляващата му колекция е в Оръжейната стая, където са изложени 4000 броя оръжия и брони.

замъкът Пелеш, Синая
снимка: личен архив

Построен през 1883 г., замъкът е б тил снабден с течаща вода, топла и студена,  централно отопление и централна вакуумна система. Дори има малък асансьор за кралското семейство във фоайето. Собствената зала за кралски театър с 60 места, украсена със стенописи на световноизвестния Густав Климт, е била домакин на първата филмова прожекция в страната.

Замъкът Пелеш от далеч
снимка: личен архив

Замъкът става държавна собственост през 1948 г., когато комунизмът идва в Румъния. След падането на режима, дворецът отново става собственост на семейството и е превърнат в национален музей от потомък на краля.

орнаменти върху фасадата
Богата украса върху фасадата на замъка „Пелеш“ в Синая.
снимка: Иваничка Петкова

Адрес:

Sinaia, Walachia – Southern Romania
Str. Pelesului 2, Sinaia

Telephone: 0244 310.918
E-mail: contact@peles.ro
За контакти, цени и работно време: Peles.ro

тераси в замъка Пелеш
снимка: Иваничка Петкова

9. Пелишор

Пелишор (на румънски: Castelul Pelişor, известен и като „малкият Пелеш“) е замък, разположен в подножието на Карпатите, в покрайнините на гр. Синая, в близост до замъка Пелеш. Построен е в стил модерн по времето на румънския крал Карол I (1899–1903 г.)

В двора на замъка Пелишор
снимка: личен архив

Карол I решава да построи замъка като лятна резиденция на кралското семейство. можем да видим и до днес, са дело на виенския дизайнер Бернард Людвиг. В оформлението на замъка умело са съчетани елементите на стила модерн с византийската и келтската символика.

През 1947 г. комунистическото правителство конфискува цялата кралска собственост, включително и замъка. През 1975–1990 г. (последните 14 г. на комунистическо управление), замъкът и прилежащата му територия са затворени за посещения.

синайски замъци
снимка: личен архив

След Румънската революция (1989 г.) замъците Пелеш и Пелишор отново са отворени за туристи. През 2006 г. собствеността върху замъка е върната на бившия крал Михай I.

Замъкът има 70 помещения, всяко от които поразява със своето изящество. Парадният хол има височината 3 етажа, а големите прозорци и стъкленият таван, украсен с витражи създават усещане за простор и светлина. Стените на хола са украсени с дъбови пана и множество картини. Забележителни са и Златната спалня, Златната стая, Параклисът, кабинетът на принцеса Мария и кабинетът на крал Фердинанд I.

Замъкът Пелишор Синая
снимка: личен архив

В замъка са забранени снимките, а при посещение се минава строг контрол на вещите, използват се и калцуни. Реално не се влиза вътре в стаите, а само се наднича, защото са съхранили автентичността на обстановката от миналото.

10. Бран

Замъкът Бран е най-известният и най-посещаван замък в страната, благодарение на романа на Стокър – Дракула. Дори и да не намерите доказателства за съществуването на граф Дракула в замъка, ще усетите магията на това място.

Завършен през 1388 г., той е построен за защита на границите на Трансилвания. Заедно със скалата, на която седи, той има необичайни асиметрични кули. След реновации, кралица Мария Румънска го превръща в своя лятна резиденция, като добавя асансьор, къща за гости и други удобства, след като Трансилвания става част от Румъния през 1920 г.

Днес замъкът е популярна туристическа атракция, която води стотици хиляди хора от цял свят ежедневно, жадни, за да се докоснат до мита за Дракула.

За информация, работно време и билети, прочетете тук.

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.