Запознайте се с Румъния – страна на загадки и мистика

Били ли сте в Румъния? Страна с интересна история, вкусна храна, забележителни места, които заслужават посещение, интересен народ с автентична култура и традиции и много легенди. Готови ли сте за месечно пътешествие към страната на Дракула?

В тази статия ще говорим най-общо за Румъния, за границите ѝ, природни дадености, накратко за историята, влияние, езици и култура, население, забележителности и всичко интересно.

Румъния: местоположение и граници

Произходът на името на страната идва от латинската дума „Romanus“, която в превод означава „гражданин на римската империя“.

карта на света с Румъния
снимка: google.com

Румъния е държава, разположена на кръстопътя на Централна, Източна и Югоизточна Европа. Граничи с Черно море на югоизток, България на юг, Украйна на север, Унгария на запад, Сърбия на югозапад и Молдова на изток.

Карта на Европа с Румъния
снимка: google.com

Има предимно умерено-континентален климат. С обща площ от 238 397 квадратни километра (92 046 квадратни мили) Румъния е 12-та по големина страна и също 7-ма по население държава-членка на Европейския съюз, с почти 20 милиона жители.

Столица и най-голям град е Букурещ, а други големи градски райони включват Клуж-Напока, Тимишоара, Яш, Констанца, Крайова и Брашов.

Румъния е най-голямата страна в Югоизточна Европа и дванадесетата по големина в Европа. Теренът ѝ е разпределен приблизително еднакво между планини, хълмове и равнини.

Природа и животински свят

Карпатските планини доминират в центъра на Румъния, като 14 планински вериги достигат над 2000 м или 6 600 фута, най-високата от които е връх Молдовеану на 2544 м или 8 346 фута.  Те са заобиколени от молдовските и трансилванските плато и Карпатски басейн и влашки равнини.

Около 47% от земната площ на страната е покрита с естествени и полуестествени екосистеми. В Румъния има почти 10 000 км2 (около 5% от общата площ) защитени територии, които обхващат 13 национални парка и три биосферни резервата.

Река Дунав представлява голяма част от границата със Сърбия и България и се влива в Черно море, образувайки делтата на Дунав, която е втората по големина и най-добре запазена делта в Европа, а също и биосферен резерват и свят за биологично разнообразие Населено място. На 2300 кв. км делтата на река Дунав е най-голямото непрекъснато блато в Европа и поддържа само 1688 различни растителни вида.

замъкът Пелеш

Румъния има една от най-големите зони на необезпокоявана гора в Европа, която обхваща почти 27% от територията. В страната са идентифицирани около 3700 растителни вида, от които до момента 23 са обявени за природни паметници, 74 липсващи, 39 застрашени, 171 уязвими и 1 253 редки.

Фауната на Румъния се състои от 33 792 вида животни, 33 085 безгръбначни и 707 гръбначни животни с почти 400 уникални вида бозайници, птици, влечуги и земноводни,включително около 50% от кафявите мечки в Европа (без Русия)  и 20% от вълците му.

Кратка история на Румъния

Най-ранните жители на Румъния са били ловци от каменната ера, които са живели през 8 000 г. пр. н. е. След време хората от Румъния се научават на земеделие и след това изработват бронзови инструменти. Използват и желязото. От около 600 г. пр. н. е. древните гърци търгували с хората, които наричали гети. Те основават селища по крайбрежието на Румъния. Римляните наричали народа на Румъния даки.

През 101-102 г. сл. хр. римският император Траян води поход срещу даките. След периода 105-106 г. сл. хр. римляните смазват даките в битката при Сармизегетуза. След това Дакия става римска провинция. Идват заселници от други части на Римската империя и местните хора стават „романизирани“. Те започват да говорят латински. Римското управление обаче е било краткотрайно. През III век цената на защитата на Дакия от „варвари“ става твърде голяма. През 271 г. император Аврелиан оттегля Римската империя южно от Дунав.

Средновековна Румъния

След това вълни от мигранти стигнаха до Румъния. През V век идват хуните. През VI век те са последвани от аварите, а през VII век – славяни. След това Румъния постепенно се заселва и се появява феодален ред. Междувременно през 10 век в Трансилвания пристига ожесточен народ, наречен маджари (предци на съвременните унгарци). До 13-ти век унгарците управляват Трансилвания, въпреки че е разрешена известна автономия и унгарските крале убеждават германците да отидат да живеят там. Въпреки че жителите на Трансилвания са маджари или германци, по-голямата част от населението си остават румънски селяни.

През XIV век Раду Негру (1310-1352 г.) обединява някои румънци и образува първото румънско княжество, Влашко. По-късно през XIV век се формира друго княжество, Молдова. Повечето от селяните станали крепостни (по средата между роби и свободни). Те били управлявани от аристократи, наречени боляри.

През XV в. нова заплаха идва от юг на Румъния – турците. И Влашко, и Молдавия се сражават с турците, а прословутият Влад Цепеш живее по това време.

Трансилвания Румъния
снимка: Pinterest.com

Ренесансова Румъния

През 16-ти век Трансилвания става част от турската империя (въпреки че все още е била разрешена известна автономия). Въпреки това за известно време Влахия и Молдова успяват да останат независими от Турция.

През 1593 г. Михаил Смелият става владетел на Влашко. През 1595 г. воюва и побеждава турците. През 1599 г. той побеждава трансилванците и става принц на Трансилвания. През 1600 г. той завладява Молдова и се превръща в неин принц. Въпреки това през 1601 г. е убит и съюзът приключва.

През 1683 г. турците са победени при Виена, а през 1687 г. Хабсбургите (владетели на Австрия) превземат Трансилвания. Въпреки че някои от неговите хора са маджари или германци, повечето са румънски селяни. Тяхното грубо отношение води до бунт, начело с трима крепостници, наречени Хорея, Клокса и Крисан. Бунтът се проваля, но през 1785 г. Хапсбургският император премахва крепостта в Трансилвания.

През началото на 19 век Турция продължава да доминира във Влахия и Молдова. Въпреки това турската власт отслабва постепенно. През 1859 г. двете княжества се обединяват от един единствен принц, наречен Александър Йоан Куза. През 1862 г. новата държава е наречена Румъния. Накрая през 1877 г. Румъния обявява независимостта си от Турция.

Модерна Румъния

Куза повежда реформи в Румъния, включително премахване на крепостното право. Въпреки това той е непопулярен и през 1866 г. е свален. Принц Керол го заменя. През 1881 г. Румъния става кралство с цар Карол I.

През 1916 г. Румъния се присъединява към Великобритания, Франция и Русия срещу Германия и Австро-Унгария. През 1918 г. Румъния получава Трансилвания от Унгария. Бесарабия, превзета от руснаците през 1812 г., отново става част от Румъния. В резултат на това Румъния значително се увеличава и населението й нараства от 7,5 милиона на около 12 милиона. През 1920 г. западните сили признават промените с Договора от Трианон.

През 1927 г. в Румъния се формира десният легион на Архангел Михаил, по-известен като Желязната гвардия. 30-те години бележат ера на политическа нестабилност в Румъния с много различни правителства. Накрая, през 1938 г. кралят забранява политическите партии и въвежда кралска диктатура в страната.

През 1940 г. Сталин принуждава Румъния да предаде източната провинция Бесарабия на Русия. Освен това Хитлер принуждава румънците да дадат Северна Трансилвания на Унгария и да дадат други територии на България. В резултат на отдаването на толкова голяма територия, крал Карол стана много непопулярна и той беше принуден да абдикира в полза на сина си Майкъл. Въпреки това, Майкъл има малко власт. Маршал Йон Антонеску се превърна в фашистки диктатор на Румъния и той се нарече Кондуктор или водач. През юни 1941 г. под Антонеску Румъния се присъединява към германското нашествие в Русия, отчасти за да си възвърне Бесарабия. По време на Втората световна война евреи и цигани от Румъния са депортирани и убивани.

От 1943 г. обаче Германия губи войната. На 23 август 1944 г. Антонеску е отстранен при преврат. Тогава Румъния сменя страните и обявява война на Германия. В края на октомври 1944 г. германци и унгарци са прогонени от Трансилвания, която отново става част от Румъния. Но след войната руските войски са разположени в Румъния, което прави комунистическото превземане неизбежно. (Руснаците отново вземат Бесарабия).

Букурещ Румъния
снимка: Pinterest.com

През ноември 1946 г. в Румъния са проведени избори и партиите на лявото крило се справиха добре. Комунистите заемат ключови постове и през декември 1947 г. кралят е принуден да абдикира. През февруари 1948 г. други леви партии се обединиха с Комунистическата партия и в Румъния e въведен тоталитарен режим. Индустриите бяха национализирани. Руските войски се оттеглят от Румъния през 1958 г. и след 1960 г. Румъния приема независима външна политика. През 1965 г. Николае Чаушеску става владетел на Румъния.

Въпреки че Чаушеску е имал независима външна политика, той управлява Румъния с желязна тояга. Чаушеску e решен да увеличи тежката промишленост в Румъния, но обикновените хора изпадат в бедност и търпят репресии. Комунистическият режим в Румъния внезапно се срива през 1989 г. През декември се проведоха демонстрации в Тимишоара.

На 21 декември Чаушеску е освиркан от множество в Букурещ и на следващия ден избягва с хеликоптер. Комунистите на Чаушеску го напускат и той бива арестуван. Той и съпругата му са застреляни на 25 декември 1989 г. Тогава Румъния е изправена пред труден преход от комунизъм към демокрация и пазарна икономика. Орган, наречен Национален фронт за спасение, поема контрола и през май 1990 г. печели избори.

Румъния се присъединява към НАТО през 2004 г. , а през 2007 г. става част от ЕС. Румъния страда тежко през рецесията на 2009 г. Въпреки това се възстановява от 2011 г. Днес икономиката расте стабилно. Днес населението ѝ е 21,5 милиона.

Интересни факти за страната

Чуждестранните посетители смятат румънците за най-дружелюбните и гостоприемни хора на земята. Румънците по природа са забавни любящи, топли, гостоприемни, игриви, с вродено чувство за хумор.

Около 19 500 000 души живеят в Румъния. Повече от 55% от населението на Румъния живее в градски райони (има 230 града, 25 града с население над 100 000 и 8 града с над 300 000 жители), докато 45% от румънците имат основно местожителство в селските райони (2868 комуни и 13 285 села). Основните административни деления се наричат ​​“judet“ (окръг).
В Румъния има 41 графства. Столицата, Букурещ (Municipiul Bucuresti), има статут на окръг.

Основни религии в Румъния:

  • Източноправославни 78%
  • Гръко-католически 10%
  • Римокатолически 5%
  • Протестант 5%
  • Други  2 %

Език и интересни факти за образованието в страната

Румънски език, основан на латиница, който е продължение на латинския език, говорен в древността в Дакия и Мизия – източните провинции на Римската империя. Използва се латиница с 31 букви.

Етническите малцинства (унгарски и немски) използват собствените си езици в училищната и гражданската администрация.

Грамотността в Румъния е 98%.

Повечето румънци, които живеят в градове, могат да общуват на английски, френски или немски език. В по-малките села само по-младите хора и децата обикновено говорят чужди езици. Около 80% от румънците говорят един чужд език, 25% от румънците говорят поне два,
4% от румънците говорят три или повече чужди езици.

региони на Румъния
снимка: google.com

Румъния има над 100 университета, а страната годишно произвежда около 30 000 завършили инженер; 8 000 печелят своите степени по ИТ науки.

Традиции и обичаи

На 1 март румънците празнуват началото на пролетта по свой, уникален начин. За да покажат своето приятелство, уважение или възхищение, мъжете и момчетата предлагат на своите (женски) членове на семейството, приятели и колеги „Мартисор“ (малка дрънкулка, прикрепена към червена / бяла дантела – червена за любов и бяла за честност). Традицията се казва, че е възникнала в римско време.

Напомня ли ви на нашата българска традиция с мартеничките?

Само седем дни след това, на 8 март, румънците празнуват Деня на жената – традиция, подобна на Деня на майката, която се отбелязва по цял свят.

Още интересни факти за Румъния очаквайте в подробните ти статии през целия месец.

Дотогава може да хвърлите едно око на Мистичната и очарователна Румъния

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.