Румънска митология: 3 легенди, които не знаете

Румънската митология може да бъде наистина впечатляваща, с приказки за гиганти, които защитават Земята, и мощни магьосници още от зората на траките. Прочетете за неподозирани легенди в румънския фолклор, които повлияват и раждат множество приказки и разкази.

3 румънски легенди, за които не предполагате

Нека си го кажем. Румънската митология е доста впечатляваща.  С легенди като тези на Баба Докия, Маноле или Баладата за Миорита със сигурност можем да кажем, че Румъния е доста креативна, що се отнася до митологията. И макар да имаме някои доста смешни суеверия, други легенди са много смислени и дори малко правдоподобни. Затова се разровихме и намерихме цели 3 по-малко известни легенди от румънската митология. С тях ще опознаем малко повече от вярванията и суеверия на тази красива, но мистериозна страна.

Соломонарът

Понякога добър, понякога малко зъл, Соломонарът се счита за великия магьосник на бури и ветрове, господар на всички езера, високи планини и дълбоки пещери и създател на слана, мъгла и градушка. Висок, червенокос, с изпъкнали очи, облечен в бяло дълго палто, той винаги е описван, носейки своята Магическа книга, източника на всичките му сили. Освен това хората, които твърдят, че са го виждали, казват, че заедно с книгата си той носи и парче дърво за повикване на ветровете и желязна брадва, която използва за създаване на градушка.

Румънската митология казва, че само бебе, родено с отличителен знак над лицето и тялото, може да стане такъв магьосник. Отвлечено от стар Соломонар, момчето се обучава 20 години в Соломонарското училище, открито някъде в края на Земята, в дълбока пещера. Там той изучава езиците на всички същества от Земята, всички вълшебни заклинания, създавани някога, а след това, след много тежки изпитания, остава сам, до скална маса, за да запише всичките си знания в собствената си книга.

румънски легенди

Обикновено се считат за добри магьосници и често се представят като фалшиви просяци, изпитвайки добротата на хората. Ако хората отказват да им помогнат, докато са в маскировка, те носят градушка и силни бури, за да съсипят посевите. Но ако им подадат ръка, те предлагат подаръци на реките и зарадват водните феи. В различни региони на страната Соломонарите са разделени на две категории: добро и зло. Говори се, че злите носят бушуващи бури и наводнения, но тези злобни същества имат и враг – бивш Соломонар, който става господар на камъните.

Някои хора смятат, че Соломонарите са наследници на дакийските първосвещеници, известни като Капнобатаи, но са получили името си по цар Соломон, известен със своята мъдрост и големи познания. Други твърдят, че са потомци на св. Илия и че това е причината толкова добре да овладеят бурите и громовете. Какъвто и да е точният им произход, Соломонарите не се смятат за изчезнали и всъщност те са добре уважавани и имат специално място сред магическите същества на румънския фолклор. Някои хора твърдят, че дори са ги виждали, особено в района на Буковина.

Този карпатски Гандалф не само овладява стихиите, но и митичните дракони, като някои хора твърдят, че са видели. Вярва се, че съществува мощен дракон, който се издига от дълбоки планински езера, подчинявайки се на командите на Соломонарите.

Жидови – Карпатските гиганти

Легендите на много нации описват една отминала епоха, когато светът е управляван от хора-гиганти. Някои източници твърдят, че тази легендарна епоха изобщо не е история и че тези великани наистина са управлявали света в определен момент. Дори да съществуват или не, те ни завещават красиви истории за начина им на живот.

Румънските гиганти, известни като Жидови, вероятно са едно от най-обичаните фолклорни създания. Описани са в румънските легенди като любезни и търпеливи, ходейки с огромни стъпки от един хълм до друг. Тяхното присъствие в Румъния е добре поддържано от множеството места, които са кръстени на тях: таблицата на Жидови, пещерата Жидови, хълма или гробниците на Жидови. Също така, има жидовина – измервателна единица, състояща се от няколко метра, еквивалент на стъпка на гигант. Където и да отидете, паметта им е добре запазена и не трябва да се изненадвате, че все още има много хора, които вярват в съществуването им.

В Карпатите Жидовии често се наричат ​​“Бладжини“, което означава „Отзивчиви“, или „Новаци“, което значи „Мощни“, тъй като са били в състояние да откъртят цяло дърво без усилие.  Те живеели в пещери и гъсти гори, радвали се да говорят и уважавали малките хора, които считали за свои приемници, следващите собственици на всички реки и планини.

В началото на 1900 г. все още има хора, които твърдят, че са чували истински истории за Жидови от бабите и дядовците си, които са ги виждали лично. Според тях са останали малко гиганти, но са живели в добро общение с хората. Когато дошли големи наводнения, Жидови се грижел за хората и техните животни, без да иска възнаграждение.

Освен това има една история, която се повтаря независимо от региона, в която гиганти виждат хората, които орат земята. Вземат ги внимателно в ръцете си като играчки, усмихват им се и после ги връщат обратно на земята.

Но най-добрата легенда е тази на известното споразумение между великия дакийски цар Буребиста и всички Жидови от планините. Те били оставени да живеят в планината, само ако обещаят да пазят с живота си големите дакийски златни съкровища. И така, смята се, че в най-дълбоките пещери на Карпатите все още могат да живеят някакви Жидови, защитавайки съкровищата за следващите поколения.

магическа Румъния

Любовникът от звездите

Митичните създания на нощта обикновено са плашещи и малефинтни, но има едно, увлекателно създание, родено от неразбрана любов, толкова привлекателно и мистериозно като истински принц на нощта. Нарича се Zburatorul, което означава „Този, който лети“, красив авиатор, който измъчва съня на млади момичета и съпруги.

Според румънската митология Zburatorul всъщност е олицетворение на интензивните чувства на еротичното желание и копнеж за мъж. Той е описан като звезда, който слиза през комина или през прозореца. След това влиза в стаята на момичето във формата на невероятно красив мъж, а понякога и във формата на мъжа, който момичето обича. Те се срещат и консумират любовта си в света на мечтите, но всичко е толкова интензивно, почти истинско, че младата жена се изтощава и става обсебващо влюбена.

Някои стари книги дори разказват истории за млади момичета, преследвани от този мистериозен мъж. Стигайки до лудост, отчаяно влюбени, те започват да се държат като лунатици, тръгвайки по улиците на селото почти голи и неразбрани, силно изтощени и понякога полусъзнателни.

За подобно поведение общността съди и заклеймява жестоко. Подобни случаи се смятат за дискредитиране на общността и на семейството. Девойки, страдащи от подобни състояния, биват обвинени в слаба воля и без любов.

Дори днес в някои отдалечени села малко хора помнят такива жени, които са били на ръба да загубят ума си или браковете си завинаги. За щастие, вярва се, че има определени избрани хора, известни като добри магьосници, които с разрешение на обладаните момичета и с малко магия успяват да излекуват страдащите. Говори се, че те използвали вълшебни думи, които помолили съществото да напусне, да се скрие и никога да не се върне. Те също използват вълшебни растения като див чесън, мандраке, лова или еленова трева, за да създадат силни отвари, с които жените се къпят в 3 поредни дни. В края на този ритуал момичетата са излекувани и животът продължава постарому.

Ако се знае, че магьосниците са изчезнали отдавна, любовните истории и страстните мечти със сигурност не са. Може би Zburatorul се е приспособил към нашето съвремие и използва други начини да присъства и обсвебва любовния живот на младите жени.

Красотата и мистерията на Румъния са изпяти от поети и изписани с мастило от знаменити писатели.  Направете своето пътешествие из културата на тази невероятна страна, създавайки безброй красиви спомени.

За да направите бързо и лесно резервация, използвайте картата долу.Booking.com

 

Прочетете още:

Топ 10 замъци в Румъния, които задължително да видите

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *