10 неща, които да правиш в Брашов, Румъния

Само на 2 часа път с кола от столицата на Румъния – Букурещ, сгушено в полите на Трансилвания, се намира едно красиво и тайнствено градче със звучното име Брашов. Често свързваме Трансилвания с вампири, Дракула, мистика и тайни. И това важи с пълна сила и за Брашов, защото градчето предлага толкова много неща, които можем да направим, че със сигурност ще искаме да се върнем за второ, трето и следващо посещение.

карта на центъра на Брашов
източник: http://romaniatourism.com/maps

Накратко за Брашов

Брашов е седмият по големина град в Румъния, разположен в сърцето на Трансилванския регион сред Карпатите. До там лесно може да се стигне с влак от Букурещ за няколко часа. Брашов е и чудесна отправна точка за разходки и опознаване на Трансилвания.

Брашов Румъния

Като типичен малък град всички забележителности са концентрирани на пешеходно разстояние и дават възможност за бързо и лесно обхождане без излишни приготовления. По време на своята разходка из средновековния град ще се насладите на красиви исторически сгради, румънски дух и легенди и спокойствие.

Запознайте се детайлно с Румъния в подробния ни материал по темата

брашовските улици

Ако сте решили да прекарате уикенд в Брашов, Румъния, или минавате пътьом през района, чудите се какво да правите, предлагам ви цели 10 неща, които да опитате, докато сте в Брашов.

цетъра на Брашов

Топ 10 неща, които да правим в Брашов, Румъния

1. Посетете Черната църква (Biserica Neagra)

Едно от най-популярните неща, които може да направите в Брашов, е да посетите Черната църква. Тя е най-голямата готическа църква в Източна Европа, а изпеченият черен нюанс по стените ѝ, породен от пожар в далечната 1626 г., ѝ придава още по-мистичен вид. Макар пожарът да нанася изключително сериозни щети на църквата, тя се съхраня и продължава да осъществява своята дейност и до днес. За щастие, картините, които и до днес са изложени вътре, са били пощадени от пожара.
Сред интересните особености на Черната църква са османските анатолийски килими.

Черната църква в Брашов, Румъния
снимка: личен архив

Адрес: Curte Honterus Johannes nr. 2, Brasov 500025, Romania
(в самия исторически център)

Цена за вход: 2 евро/10 леи

Работно време:

неделя 12:00 – 19:00 ч.

вторник – събота 10:00 – 19:00 ч.

часовниковата кула на Черната църква
снимка: личен архив

2. Разгледайте Piata Sfatului

Piata Sfatului е идеалното място за опознаване на града. В сърцето на Брашов, в самия исторически център, площадът ще ви предложи много красиви сгради, на които да се любувате, място за отдих, красив пейзаж, средновековната часовника кула, която придава автентична атмосфера на мястото.

централният площад в Брашов

Ако за миг затворим очи и се върнем назад във времето, ще разберем, че точно тук, на това място са правени публични процеси и екзекуции. Страшничко, нали! Но през комунизма всичко това е променено и мястото се превръща в чудесна зона за комуникация и почивка между местни.

фонтан в Брашов

Съвсем наблизо се намира и площада на Съвета, който няма как да пропуснете, защото има красиви фонтани и много хора, поспрели да се полюбуват на красивата гледка.

гледка с надпис Брашов

3. Опознайте Strada Sforii – въжената улица

Точно тук се намира една от най-тесните улици в Европа. Конкуренция по теснота ѝ правят единствено Spreuerhofstraße в Ройтлинген, Германия и улица на Парламента в Ексетер, Англия. 111 см в 80-метров проход от далечната 1600 година – това е същинско предизвикателство за тези, които се страхуват от тесни пространства.

Въжената улица в Брашов
снимка: google.com

Невъзможно е да разперете ръцете си, докато преминавате през този сенчест проход. Първоначално улицата не е била предназначена за ежедневна употреба, а като маршрут за пожарникарите в Стария град.

Името на улицата на румънски означава „въжена улица“.

4. Разходка по Strada Republicii

Тръгвайки по диагонал от площада на Съвета, ще стигнете до оживената главна улица на Брашов, която е напълно пешеходна. През последното десетилетие улица „Република“ бе обновена и почти всички фасади от началото на века са възстановени. Ако се вгледате, ще откриете красиви проходи, водещи към скрити дворове.

Ако сте по-наблюдателни, ще откриете германски надписи от началото на 20 век върху някои сгради.

център Брашов Румъния
снимка: личен архив

Ако посетите Брашов през лятото, ще се порадвате на открити тераси, барове и ресторанти, където спокойно може да се насладите на чаша местно вино и вкусно румънско ястие от региона.

Брашов център 1

5. Първото румънско училище

Селският окръг Чехи в югозападните покрайнини на Брашов е място с реална стойност и изключително важно за румънската култура. Тук, в основата на църквата „Свети Никола“ от 16 век (Biserica Sfântul Nicolae) се намира първото училище, в което някога се преподават курсове по румънски език. Това се случва в далечната 1583 г., а самото училище съществува като такова до 1941 г. След това става музей, но не за дълго.

В музея има повече от 4000 книги и 30 000 исторически документа. Там се намира и първата румънска библия, както и томове от най-ценните първи издания. Най-старият документ от всички е ръкопис от XI век.

6. Синегогата

В Брашов има еврейска общност от 1807 г., когато на първите ѝ членове е разрешено да се заселват в града. До началото на Втората световна война общността нарасна до над 4 000, много повече от днешните 230 жители.

Православната синагога на Брашов става жертва на диктатурата на Йон Антонеску през Втората световна война, но Неологичната синагога все още е тук.

С нео-мавритански и нео-византийски дизайн и впечатляващ мащаб, построена в началото на века, сградата свидетелства за жизнеността на еврейското население на Брашов.

Архитектът е унгарецът Липо Баумхорн, който проектира над 20 синагоги в Австро-Унгария.

7. Погледнете града от високо – планината Тампа

Издигащ се на 400 метра над южната част на Стария град, до максимална височина 960, планината Тампа е вечно присъстваща част от пейзажа на Брашов.

Ако сте планинари по душа, имате възможност да опознаете това чудесно място и да покорите варовиковия връх, някога защитен от Тевтонска цитатела през 13 век.

Най-старият маршрут към върха се нарича Рицарския път и напомня за миналото.

Планината Тампа е и природен резерват, осигуряващ местообитание за сиви вълци, златни орли, кафяви мечки и евразийски рисове.

И ако склоновете изглеждат прекалено взискателни, винаги има въжена линия, пътуваща до върха за три минути и с панорамен ресторант в горната ѝ станция. По това много прилича на връх Снежанка в Родопите.

8. Бялата кула (Turnur Alb)

Като пазител на западната страна на Стария град е полукръглата Бяла кула, която образува двойка с близката Черна кула.

Няма да имате проблеми с идентифицирането на този ярък белеещ се бастион на високия му костур от площада на Съвета.

Издигната през последните десетилетия на 15-ти век, тази структура се поддържа от гилдията на производителите на плочки на Брашов и със своите пет етажа е най-високата защитна кула в града.

В кулата има дървено стълбище, по което можете да се изкачите, за да видите Стария град на фона на планината Тампа.

9. Опитайте традиционната румънска кухня

Какво е едно пътуване, без вкусни приключения! Румънската кухня е разнообразна, а ястията са възприети от различни култури, с които е имала досег. Силно изразеното влияние на балканската кухня се усеща в ястия като шкембе чорбата, мусаката и други.

Обядвайте или вечеряйте в типичен румънски ресторант, където ще ви предложат мамалига или качамак (сварено царевично брашно) в различни разновидности в зависимост от региона. Сред основните ястия, които да опитате, са свинска яхния с качамак, сирене и пържени яйца (“tochitura cu mamaliga, branza si ochi”), гулаш, зелеви рулца с кайма („сармале“).

Мамалига в Румъния

Всички тези ястия са много питателни и трудно смилаеми! Така че, внимавайте какво как и колко ядете! Препоръчвам ви да опитате храносмилателна напитка (т.нар. дайджестив), която да помогне на стомаха ви. Ако искате да опитате нещо традиционно, тогава изпийте сливова ракия („palinca de prune“) или черешова ракия. И двете са местни специалитети!

Традиционни десерти в Трансилвания са палачинки от сирене („papanasi“), кнедли със сливи и традиционен пай.

10. Разходка до замъка Бран и легендата за Дракула

Еднодневна екскурзия, която не трябва да се пропуска от Брашов, е замъкът Бран, който се намира на разстояние под 30 мин до час на югозапад.

Замъкът Бран
снимка: личен архив

Крепостта от XIV век често се свързва с граф Дракула и неговото историческо вдъхновение от 15-ти век Влад Цепеш. Това не е изцяло вярно, защото Влад Цепеш не е имал много общо със замъка, но истинската история на сградата е достатъчно вълнуваща.

дворът на замъка Бран
снимка: личен архив

Романтична плетеница от кули, построена върху скалиста местност над дефиле, замъкът е бил опора срещу Османската империя през късното Средновековие и е била контролирана от редица унгарски крале.

В замъка Бран
снимка: личен архив

Когато Трансилвания става част от Румъния след Първата световна война, тя се превръща в любима резиденция на румънската кралица Мария, а музеят вътре е съхранил много от вещите ѝ, които можем да видим и до днес.

център на Брашов
Моя милост в един дъждовен ден в прекрасния Брашов на централния площад в историческия център.

Очаквайте подробна статия за замъка на Дракула. Междувременно може да прочетете пътеписа Мистичната и очарователна Румъния.

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.