„Пясъчния човек“ – сборник със смразяващи кръвта истории

Снегът си вали тихо и кротко, вътре е топло, а чаят е все така ароматен. Но сякаш нещо липсва. Да – хубава книга, която да ни държи в напрежение с всяка следваща страница (аз съм фен на трилърите, не ме съдете:).

Ако ви се чете нещо спиращо дъха, непознато и в жанра на разказа, сборникът „Пясъчния човек. Истории на ужаса“ от ИК „Милениум“ е точно за вас.

Пясъчния човек корица
снимка: ИК „Милениум“

Може би ще се запитате защо да четем страшни истории. Защото с тях преживяваме по-лесно реалността. А и по мое мнение, литературата във всяка форма, е най-хубавото нещо, което може да ни се случи в сивотата на битието.

Разказите са 16 на брой, всеки от тях е мрачен, зловещ и по свой си начин шедьовър. Ще срещнете отблизо мрачни, тайнствени и непознати до сега същества, които ще се развихрят във въображението ви и може би ще ви навестят, докато спите. А може дори да събудят и най-дълбоките ви страхове. Но спокойно – това е само книга, нали? Не е опасна 🙂

В сборника са поместени разкази на  Е. Т. А. Хофман, Евгений Баратински, Вилхелм Хауф, Едгар Алън По, Джоузеф Шеридан Ле Фаню, Марк Твен, Хенри Джеймс, Брам Стокър, Лафкадио Хърн, Монтагю Роудс Джеймс, Хърбърт Джордж Уелс, Алексанър Грин, Хенри Кейн и Стивън Кинг. Може би е странно да си представим, но и Оскар Уайлд е посегнал към ужаса – странно – не го виждахме в такава светлина досега.Още със заглавието на сборника се питаме кой е този Пясъчен човек? Всъщност, името идва от едноименния разказ на германския писател Е.Т.А. Хофман. В творбата му се срещаме със Сънчо – безспорно познат на всички герой от детството, но тук той е опасен, защото краде очи.

И останалите разкази, дело на именити творци, са отвъд пределите на човешкия разум. Някои от тях ни разказват за тъмни сили, които се крият дълбоко в душата. Други пък ни напомнят за онова, което не разбираме и не приемаме и често му лепим етикета „извънземно“ или „нереално“. Въображение или реалност – до самия край няма да знаем какво точно се случва между кориците на тази магическа книга. Едно мога да кажа – тази книга е магия за любителите на стойностни разкази, добре написани и чудесно преведени на български език.

Може да купите книгата от сайта на ИК „Милениум“.

Също така може да зарадвате някой приятел, празнуващ имен ден, рожденик или просто да зарадвате себе си с малко следновогодишни емоции. Приятно четене!

П.С. След като прочетете тези страшни разкази, предлагам ви да хвърлите едно около и на „Прокълнатата картина“.

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *