Любовта, която даваме и получаваме, остава

 и само тя има значение…

Какво е любовта? Прегръдката между две тела и души. Мост на вяра и надежда, че давайки себе си на другия, той няма да те разруши.

Какво е истински да обичаме?

И нужно ли е да даваме, за да получим? Смисълът на любовта е в даването без значение дали ще получим нещо в замяна. Почти винаги обаче, щом даряваме любов на някого, ние му подаряваме светлина и той ни отвръща със същото. Съществуват различни форми на любовта, но единствено тази, която даваме и получаваме е от значение. Тя осмисля съществуването ни, защото винаги „по-благословен е онзи, който дава…“

катинарчета

Колко ни е нужно, за да обичаме? Безкрайно малко. Почти нищо не ни струва – само да отворим сърцето си за другия. Как се учим да обичаме? Трудно, но не е и невъзможно. Важно е да разберем, че всеки заслужава да бъде обичан. Въпреки всичко и въпреки всички.
любов

Имаме нужда от четири прегръдки дневно, за да оцелеем. Имаме нужда от осем прегръдки, за да поддържаме добрата си форма. Имаме нужда от дванадесет прегръдки всеки ден, за да растем.

Имаме нужда да показваме любовта си един към друг – в семейството, в работата, на приятелите си, дори на случайни минувачи. Защото любовта е живот, тя е смисъл и сила. И само този, който е обичал истински, знае, че любовта може да променя светове, да гради и да дава цел и смисъл там, където те липсват.

Любовта е в малките жестове на смиреност и признателност. Тя е в това да направиш някого щастлив, без да получиш нещо в замяна. Накарай някого да се усмихне, направи денят му по-добър, подай ръка на нуждаещите се. Нищо няма да ни струва, а ще променим света за дадения човек. Защото промените започва от малките неща: от една ръка протегната за помощ, открила своя благодетел в случаен минувач.

любовта, която остава

Всеки иска да бъде обичан, но може ли всеки да дари с любов другия? Безвъзмездно и безвъзвратно? Трудно е да си отговорим на това, ако не сме го изпитали. Любовта може да има много форми, но в основата си тя е безгранична. Безусловната любов не иска нищо в замяна, тя просто дарява светлина и смисъл. Именно тя е най-чистата форма на съвършенство и истина. Искаме да сме добри, тогава нека се научим да обичаме по този начин. Само така ще осмислим живота си и ще му дадем цел.

Често забравяме, че именно любовта е смисълът на живота. Затова създаваме семейства, контакти с други хора, затова раждаме децата. За да ги дарим с любов, за да бъде животът им по-красив, по-смислен и по-запомнящ се. Защото само любовта, която даряваме е от значение.

Цитати: „Пилешка супа за душата

Автори: Джак Канфийлд, Марк Виктор Хансен

Издателство: Кибеа

marielasv89

Мечтател, писател, читател

One thought on “Любовта, която даваме и получаваме, остава

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *