9 задължителни коледни книги, които да прочетем

Коледният сезон е тук! Ние от Градски дами сме решили следващите няколко седмици да бъдат изпълнени с много емоции, защото ще разпръскваме щастие, коледен дух и много, ама много коледни предложения за различни неща: вкусни рецепти, декорация, сладкиши, идеи за прекарване на празниците и още…

Едни от най-хубавите детски спомени, свързани с Коледа, са тези, в които семейството се е събрало след обилното похапване около трапезата и заедно споделя радостта си от прекараното време. А на децата се четат приказки (защото са малки и защото нямаше интернет – ех, славни времена!)

Ние от Градски дами искаме да споделим това щастие с вас. По тази причина събрахме 9 от най-вълнуващите и задължителни коледни книги, които трябва да прочетете. За да почувствате коледния дух и да се насладите на празника.

Приятно четене!


коледни книги

9-те коледни книги, които да прочетем:

Коледна песен – Чарлс Дикенс

Всички сме гледали филма за Скрудж, който бил безкрайно стиснат, и точно на Коледа преживява катарзис. След срещата си с трите духа – на миналото, настоящето и бъдещето (все по Коледа), той отключва сърцето си за доброто. Е, филмчето е хубаво, но книгата е още по-завладяваща. Все пак говорим за Дикенс. Не пропускайте да се отдадете на магията на словото и да се потопите в света на Дикенсовите герои в „Коледна песен“.

Коледна песен коледна книга

Спомен за една Коледа – Труман Капоти

„Спомен за една Коледа“ е колекция от автобиографични истории на Труман Капоти. Публикувана през 1956 г., книгата се превръща в коледна класика, която заслужава вниманието ни.

Лешникотрошачката и кралят на мишките – Е.Т.А. Хофман

Всички сме гледали безкрайно много адаптации на известната творба на германския автор Хофман – „Лешникотрошача“. Новелата е написана през далечната 1816 г., но не спира да бъде актуална и обичана от малки и големи и до днес. Прочетете я – няма да съжалявате!

Храбрият оловен войник – Андерсен

„Храбрият оловен войник“ е сред най-знаменитите творби на Андерсен. Когато я четем в детските години, пропускаме някои важни неща. Прочетете я сега – ще разберете много за себе си през света на Андерсеновите герои.

Животът и приключенията на Дядо Коледа – Франк Баум

Две години след публикуването на „Магьосникът от ОЗ“ Франк Баум написва тази история за живота на Дядо Коледа. Баум следва Добрият старец, който прави играчки, избира еленчета, посещава добрите деца всяка нощ. Интересно и приятно четиво, което ще ви даде още от коледния дух.

Дядо Коледа

Малката кибритопродавачка – Андерсен

Още една от вечните истории на Ханс Кристиян Андерсен. В навечерието на Новата година малко момиче се опитва да продава кибрит на улицата. Тя е облечена в дрипи, студено и е и никой не се интересува от нея. Страхува се дасе прибере у дома, защото не е продала нищо. Търси убежище, където може да мечтае и да си спомня любимата си баба.

Красиво написана, затрогваща история, която ни напомня, че трябва да бъдем по-добри едни към други.

Как Гринч открадна Коледа? – д-р Сюс

„Как Гринч открадна Коледа“ е детска книга, по която има и популярен филм. Няма как да отречем, че д-р Сюс е много добър в замаскирането на моралните уроци от живота в на пръв поглед обикновени ежедневни истории. Доказва ни, че Коледа е духовно изживяване, а не материално. Прочетете книжката – ще ви отвори очите за много неща.

Полярен експрес – Крис ван Алсбърг

Посред нощ малко момче се събужда от звука на приближаващ влак, който идва към неговата къща. Влакът е пълен с деца и ги води към Северния полюс, където ще срещнат Дядо Коледа. Книгата е превърната във фантастичен филм с участието на Том Ханкс. Филмът също е много добър, но първо прегледайте книгата (ако не сте).  Ще ви върне част от детското и ще ви помогне да мечтаете по-силно с широко отворени очи.

 полярен експрес коледна книга

Чудото на 34-та улица – Валентин Дейвис

Най-добрата книга адаптация по филм. Най-добрият коледен бестселър в САЩ. Историята е…. завладяваща! Не случайно в заглавието присъства думата „чудо“. Няма да ви казваме повече – прочетете!

заснежена къщичка

Надяваме се да сме ви вдъхновили с напия списък с коледни книги, които да прочетете или препрочетете 🙂

Споделете ни в коментар кои са вашите любими коледни книги или кратки истории. Помогнете на коледния дух да достигне повече хора и да ги зарадва като споделите тази статия с ваши близки и приятели, на които би била полезна. Благодарим ви!

Не забравяйте, че най-добрият подарък за Коледа е преживяването. А какво по-хубаво от една чудесна книга и удоволствието от нейното прочитане, докато навън снегът се сипе тихо!

 

С обич и пожелания за Бяла и щастлива Коледа,

Хо-Хо,

Градски дами

Прочети още:

Ако се вълнуваш от книги, може би ще ти е интересно да прочетеш и кои са книгите, които актрисата Ема Уотсън препоръчва.

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.