Отглеждане на деца – 6 неща, на които да ги научим

Като родители винаги искаме най-доброто за децата си. Да са здрави, щастливи, успешни, да не им се налага да срещат трудности в живота. Няма универсална рецепта за това как да отгледаме щастливи и успешни личности. Но има някои неща, които можем да използваме по пътя към търсенето на най-добрия подход.

Отглеждане на деца – предизвикателствата пред всеки родител

Всички деца са различни и е много трудно да ги сложим в една категория, когато избираме как да ги възпитаме и мотивираме.

Как да ги научим да бъдат щастливи и мотивирани?

Според психолозите в книгите за отглеждане на деца и тяхното възпитание пише, че има 6 неща, които ще помогнат на вашето дете да бъде по-щастливо и мотивирано. Голяма част от тях включват и вас. Вижте кои са те!1. Преди всичко важно е и Вие да сте щастливи!

Децата се учат от вашия пример. Затова, за да бъдат те щастливи, трябва и вие да бъдете. Може да не усещате, но ви гледат под лупа, особено когато са малки. Опитват да копират всичко, което казвате, или правите. Ако не сте щастливи и вашите деца ще бъдат нещастни. Ако сте стресирани – това ще се отрази и на тях. От друга страна, ако сте мотивирана и щастлива личност, която подхожда с ентусиазъм към всичко, ще научите вашите деца, че това е правилната посока в живота.

отглеждане на деца: щастливи и мотивирани

Не е достатъчно просто да кажете, че ще сте щастливи, а да го покажете!

Това означава, че при отглеждането на деца, вие трябва да общувате с тях, да бъдете част от живота им ежедневно, да се интересувате от техните неща и др. И всичко това с усмивка.

Прочетете още: Спортувай с детето си

2. Научете вашите деца да ценят това, което имат

Благодарността е силна емоция, която не оставя място за гняв и ярост. Научете децата си да се радват на това, което имат (буквално и преносно).

Как да го постигнете? Изградете си рутина по веднъж на ден всяко дете да казва или да си записва поне 5 неща, за които е благодарно днес.

Прочетете още: 10 неща, за които съм благодарна

3. Наблюдавайте и отразявайте постиженията при отглеждане на деца

Голяма част от родители (защото не сме съвършени) забелязват единствено грешките, които детето им прави. Много рядко обръщат внимание на хубави неща, които то постига. Децата заслужават да бъдат поощрени за хубавите неща, които правят. Не им ги спестявайте, защото те им помагат да бъдат по-добри.

щастливи деца

4. Научете ги да ценят критиката

За бъдещето развитие на личността при отглеждане на деца е изключително важно да бъдат научени, че критиката е за тяхно добро. Тя им помага да се поучат от грешките си и да продължат напред.

Много възрастни също не умеят да търпят критика и това им изиграва лоша шега на работното място или в кариерното развитие. Много често забравяме, че критиката всъщност ни помага да бъдем по-добри, да израстем духовно във всеки един миг.

Как да научим децата да ценят критиката?

Трудно, но постижимо. Особено ако отделите достатъчно време и енергия от ранна възраст.

Най-лесният начин е да промените начина, по които показвате грешките на другите. Използвайте топли думи и равен тон. Не критикувайте, когато сте гневни  или много ядосани.

Прегърнете вашето дете и му кажете, че го обичате въпреки всичко. Показвате му грешката, защото искате да бъде по-добро следващият път и защото знаете, че ще успее. Ако при следващия случай се поправи, не пропускайте да го похвалите. Кажете: „Браво на теб! Толкова се гордея, че си се научил от грешката!“

Имайте търпение, всичко става постепенно.

5. Научете децата си да работят заедно помежду си

Най-добрият и полезен начин при отглеждане на деца е да ги научите да общуват помежду си, работейки в екип. Връзките между братя и сестри са сложни, но трябва да се поддържат от ранна възраст.

Как да постигнете това? Измислете различни домашни задачи или рутинни процедури, които да се вършат от вашите деца: помощ при простиране, сгъване на дрехи, подреждане и др. подобни. Така ще ги научите и на ред и отговорност.

брат и сестра

6. Поощрявайте ги да се изправят пред предизвикателства

Децата растат, когато се изправят пред своите страхове. Узряват, когато преодоляват препятствия. Окуражавайте ги ежедневно, за да опитват, да се учат да се борят и да не се примиряват с нищо. Само така ще сте сигурни, че сте дали най-доброто, на което сте способни при отглеждане на вашите деца.

Най-важното, което не трябва да забравяме, е че и ние се учим – всеки ден ставаме все по-добри родители!

Прочети още:

Детската стая – как да я декорираме?

Посетете нашата фейсбук страница за още интересни неща

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.