Градината на човешката душа

В дома на Отца ми има много обиталища

(Йоан 14:2)

Всичките 10 разказа от сборника „Градината на земните удоволствия“ на Ася Кулева ни срещат с образи, които всеки от нас добре познава: овдовелият старец от съседната къща на обезлюденото село, момичето със загадъчната усмивка в кварталното заведение, тихият младеж, който се прибира по светло, уж съвсем обикновен, а сякаш крие целия свят в себе си. Такива са героите в Градината – истински, нелишени от съвършенство, носещи искрица човещина, водещи ежедневни битки за оцеляване със съдбата.

градината на земните удоволствия
снимка: Pexels.com

Всяка простичка история има свой деликатен метафизичен план, стигащ до читателите с вкусовете и ароматите на подправките, цветята и тяхната мистична сила според народните вярвания. Скрити цитати и препратки към българския фолклор и приказки от цял свят оживяват пред нас и променят  бита на героите, превръщайки го в  пъстро и озарено от светлината битие. Езикът в „Градината на земните удоволствия“ е наситен с вкусове и аромати, които раждат спомени, създават асоциации и проектират желания у читателя, пренасяйки го по-близо до героите, които оживяват по страниците.
В разказа „Животът в две половини“ се запознаваме с Милан и Милана – типичното българско семейство, което цял живот е работило усърдно, за да си осигури добър живот. Само че, докато е подреждало приоритетите си, животът някак се е изплъзнал, смисълът е изчезнал, а времето е безвъзвратно изгубено. Късно го осъзнават – едва когато Милан се разболява и няма шанс за спасението му. Краят на разказа ни разтърсва и не можем да останем безпристрастни, задавайки си важния и донякъде вечен въпрос: „Струва ли си всичко това, което правим?“.
градината
снимка: Pexels.com

В лицето на непознатото дете, което нарича Халед-ама-не-Хосейни, случайно прекрачило прага на дома му, овдовелият и самотен дядо Петър (от разказа „Куркудена чорба за Халед“) вижда смисъла да продължи да живее, помагайки на нуждаещите се. Защото какъв би бил животът, ако не си помагахме?Ако не подавахме ръка и не отваряхме сърце, дарявайки с добрина и любов нуждаещите се?

Неда от „Къща за кукли“ не помни коя е, откъде идва и как е попаднала в непознатия град. Всяка нощ тя преживява кошмари, които се опитват да ѝ напомнят за живота, който е изгубила. На сутринта спомени липсват. Докато един ден открива, че всъщност животът, който живее, е сън или по-скoро спомен и е „време да поеме към следващия си дом, далеч от дома, някъде там на третото небе, наречено още Земята на лятото…“. Защото всъщност ние живеем хиляди животи, само единият от които е тук и сега.

райската градина
снимка: Pexels.com

Първият разказ „Градината на земните удоволствия“, дал име на сборника, пряко кореспондира с едноименния триптих на холандския художник Йеронимус Бош. Пи е райтър – човек, който рисува графити, за разлика от тагъра, който само драска тагове и никога не рисува (бел.автор). Пи е човек на изкуството в съвременния свят, който макар да не изглежда магически, е изтъкан от тайни. На пръв поглед странен и неугледен, младежът крие съкровище в себе си – има душа, която усеща дори най-леките вибрации на заобикалящия го свят. Пи е същински съвременен Бош, който вижда света във всичките му нюанси. И макар да има съмнения накъде да поеме, той все пак намира своя път към светлината – към Градината на земните удоволствия –мястото, скрито във всеки от нас.

градината в нас
снимка: Pexels.com

Всеки разказ докосва душата, оставяйки недоизречени отговори на въпросите: Какво е щастието и крие ли се в определен човек? Какъв е смисълът на живота ни? Каква е нашата мисия? Къде е домът? Място ли е, или пък е човек?

Какво е удоволствието от живота? Да Бъдеш. Да Виждаш, да Усещаш. Да Дишаш, да вкусваш. Да Обичаш. И да си добър със Себе си и с Другите.

Универсалното послание на сборника „Градината на земните удоволствия“ е, че всеки е една Вселена. Всеки крие в себе си Райската градина, за която ежедневно трябва да се грижи, защото само така ще изпълни дните си с щастие и смисъл.

 

Използвани източници:  „Градината на земните удоволствия“ – Ася Кулева, gradinatazemniydovolstviq

Издателство „Весела Люцканова“

Автор: Мариела Кръстева

 

Прочети още:

8-те най-вдъхновяващи женски образи в литературата

Как да открием повече време за четене?

Кои са най-романтичните мъже в литературата?

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *