Как да открием повече време за четене?

Четенето – начин да се освободиш от сивата реалност

Ако и на вас ви се иска все повече да четете, но покрай домашните задължения, работата, децата и всичко останало, все не ви остава време, значи сте на правилното място.

Четенето е като лекарство за душата, то е преживяване на сетивата. Всеки от нас заслужава да успява да се потопи в безкрайния свят на литературната магия поне за няколко минутки на ден. А ако не можем да отделим и толкова за себе си, значи трябва да се потрудим. Всичко опира до нашите навици. Нека видим как да оптимизираме времето си така, че да имаме време за четенето.

кафе и книга

Четенето като начин да станем по-добри хора

Приемете, че четенето всъщност е начин да работим по себе си. Подобно на това да тренираме в залата, да общуваме с хора, и четенето ни дава полезни и приложими в живота съвети. Само трябва да погледнем на него сериозно, както на всяка друга дейност. В крайна сметка с него храним своя ум и душа. Как да постигнем баланса в живота си и да ни остава време за четене? Има ли желание, винаги има начин.
Ставайте по-рано сутрин

15 минутки по-рано няма да навредят кой знае колко много на вашия сън. Прочетете нещо вдъхновяващо и денят ви ще започне по-добре. Разбира се, предишната вечер си легнете навреме, за да имате бодрост и сила да се събудите по-рано. С течение на времето това ще ви се превърне в навик и няма да усетите как сте успели да откриете време за четенето в иначе натовареното си ежедневие.

магията на книгите

Подгответе дрехите си от предишния ден

Не оставяйте нищо за сутринта. Подгответе облеклото си от предната вечер. Така като станете сутрин, ще имате време на спокойствие да изпиете кафето си и вместо безцелно да ровите из фейсбук, да прочетете няколко страници, които със сигурност ще повлияят на деня ви.

Четете в метрото или в автобуса на път за работа

Още като студентка винаги носех със себе си тлъсти книги, които поглъщаха времето ми, докато пътувам из софийските задръствания рано сутрин. Така времето минава много по-бързо, по-ползотворно и разбира се – по-приятно. Инвестирайте в себе си, четете, докато пътувате с градския транспорт. Ще усетите колко по-добре се чувствате след втората страница. И така, разстоянието спира да е от значение. Дори когато смених работата си с такава, която бе по-близо до дома ми, започнах да съжалявам, защото успявах да чета само по 5 страници, а не по 20, както преди. Но това са бели кахъри, важно е да се чете. Защото да намериш време да четеш е като да намериш време да обичаш, нали?

Няколко страници на ден – това е, от което имате нужда. И светът ви ще се промени към по-добро.

Снимки: Pixabay.com

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.