8-те най-вдъхновяващи женски образи в литературата

Женските образи в литературата – силни и опасни жени

Всеки, който някога е чел художествено произведение, ще се съгласи, че има женски образи, които ни оставят следа за цял живот. Такива, които ни карат да мечтаем, сякаш са истински и всеки миг ще излязат от белите страници на книгата и ще ни заговорят.

Ние, жените, често мечтаем да им подражаваме. Да бъдем смели, красиви, да отстояваме докрай своето, да не се примиряваме със съдбата и най-вече – да открием истинската любов, колкото и трудно да е.

Кои са онези женски образи, създадени в паралелния свят на литературата, които са толкова живи и истински, че заслужиха своето уважение като най-вдъхновяващи и силни жени?

Женските образи в литературата – толкова съвършени и истински
Ако имаше награда „Оскар“ за герои от книги, то със сигурност всяка от тези героини щеше да получи своя.

Всяка от тези прекрасни дами е известна с нещо. Нека видим с какво е спечелила сърцата на любимите си читатели.

 • Скарлет О’Хара
  скарлет
  снимка: google.com

  Любимата ни Скарлет от „Отнесени от вихъра“ ни е научила на толкова много неща, че дори не можем да си представим. Тя е горда, красива, вироглава, но също и борбена, отстояваща принципите си. Като вятъра се променя, но също така държи на основните ценности в живота – семейството и любовта. Скарлет е една от най-силните жени в американската литература, вдъхновила стотици писатели да създадат своите произведения и научила милиони жени, че в крайна сметка „утре е нов ден“.

 • Джейн Еър
  джейн еър
  снимка: Pinterest.com

  Тази героиня е чудесен пример за страстен индивидуалист и в същото време голям герой. Защо? Защото въпреки всички страдания, на които е подложена, Джейн винаги успява сама да се справи и отново да стъпи на краката си. Похвално за дама от епохата, нали?

 • Хърмаяни Грейнджър
  хърмаяни
  снимка: Pinterest.com

  Красива, умна и добра – такава е любимата ни Хърмаяни от книгите за Хари Потър. Тя е жертвоготовна за приятелите си, винаги има отговор и не се страхува да бъде себе си. Чудесен образ в развитие. Браво на Роулинг. Неслучайно книгите и са така харесвани.

 • Естер Прин
  естер
  снимка: Pinterest

  Защо сме сложили Естер Прин от „Алената буква“ в този списък? Защото смятаме, че тя също е могъщ образ, който заслужава внимание в нашата класация. Макар да е смятана за пропаднала жена от своите пуритански съседи, защото сама отглежда дете, тя успява да се справи с всичко, което и поднася живота. Важен и силен образ за американската литература.

 • Ана Каренина
  ана каренина
  снимка: google.com

  Ана е трагичен образ. Избира да се самоубие, но и това е достойно за похвала. Все пак го прави не от липса на избор, а защото не може да се бори повече със случващото се в живота и.

 • Елизабет Бенет
  елизабет бенет
  снимка: google.com

  Лизи Бенет от „Гордост и предразсъдъци“ е красива, мила и добра. И точно в това е проблемът. Тя вече е на възраст за омъжване, но кой ли е подходящият кандидат? И какво толкова и пречи да си намери? Ами, може би това, че иска да бъде индивидуалност и вярва в истинската любов.

 • Холи Голилайт
  холи
  снимка: google.com

  Холи от „Закуска в Тифани“ е пример за млада, еманципирана жена, която знае своята цена и следва целите си. Макар да не одобряваме много нейният модел на поведение, не можем да не и симпатизираме за ерудицията, с която се справя с всичко, за спокойствието, което излъчва и разбира се – за влиянието си върху мъжете.

 • Катнис Евърдийн
  катнис
  снимка: Pinterest.com

  Катнис от „Игрите на глада“ може и да ни дразни на моменти със затвореното си поведение и част от мъжките черти, които притежава, но не можем да скрием едно. Момиче, което работи така добре с лъка, заслужава уважение. Нейната борбеност и целеустременост са достойни за похвала. Тя е силен образ, който несъмнено е вдъхновил мнозина.

 

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *