Какво представлява британската култура? – интересни факти

В общата въвеждаща статия за Великобритания  уточнихме, че четири държави съставят Обединеното кралство с различни традиции, езици, храна и наследство, но едно нещо, което безрезервно се споделя, е британската култура. Макар Уелс, Шотландия, Северна Ирландия и Англия да са различни по много начини, има няколко точки,  по които си приличат.

Най-общо, 5 неща определят британската култура (позоваваме се на книгата на Роб Темпъл – „Много британски проблеми“ – бел. ред.; ориг. заглавие „Very British Problems“ – Rob Temple). Нека видим кои са те и да ги изследваме задълбочено.

5 неща, част от британската култура

 • Чай
 • Маниери
 • Разговори за времето
 • Пиене
 • Специфичен хумор

Чаят – основната напитка на британската култура

Може би си мислите, че британците седят по цял ден и пият чай. Това е така, но не изцяло. Чаят е важен ритуал за всяка дейност. Често се прибягва до него в търсене на комфорт и спокойствие. Популярни фрази са: „Ще сложа чайника“, „Какво ще кажеш за чаша чай?“ и др. подобни. Подобни изразни са част от социални мероприятия, следобедни сбирки, работни срещи, на сватби, годежи, погребения и… въобще навсякъде.

Запомнете – във Великобритания чаят е култура. Пие се постоянно и за всичко. Ако се интересувате от английските традиции и по-специално от функцията на пиенето на чай, прочетете Следобеден чай – факти и история

Учтивостта е признак на добро възпитание

Британците се гордеят с това, че притежават добро възпитание. Думи като „Моля“ и „Благодаря“ ще ви отворят незнайни врати. Например, винаги благодарете, когато някой ви помогне – задържи вратата, отстъпи ви мястоили друго.

Наред с „Моля и благодаря“ е и думата „извинявай“. Тя е най-употребяваната във Великобритания и понякога се казва без абсолютно никаква причина. Например, ако човек А върви по улица и се движи по пътя на човек Б, но човек Б не забравя и все още се натъква на човек А, двамата ще кажат съжаление, въпреки че човек А не е направил нищо лошо. Би било грубо да не кажеш „Съжалявам“ в подобни ситуации.

Нещо, което британците ненавиждат, е грубостта. Когато някой направи нещо грубо, обикновено не му се казва колко груб е бил никой, защото никой друг не иска да изглежда груб, като се конфронтира директно.

червена телефонна кабинка

Може би подобна ситуация ви се вижда като Параграф 22, но това е положението. От друга страна, комплиментите също не се приемат. Смята се, че трябва да останеш смирен, дори когато те похвалят.

Британците са хора на опашките. Да, правилно сте разбрали. Обичат да се редят на опашки и кротко да си чакат реда. Например, ако видите куп хора, които официално се редят пред касата за билети или на бюфет за храна, мога да се обзаложа, че са британци. Да се прередите вероятно е най-грубото нещо, което можете да направите в присъствието на британците. Разбира се, няма да ви кажат нищо директно (все пак не искат да изглеждат груби), но със сигурност ще имат лошо мнение за вас.

Времето – неизчерпаем източник за разговори

Ако сте били в Обединеното кралство и не сте чули никакъв коментар за времето, не сте се докоснали до британската култура в пълняи смисъл. От една страна, времето се използва като тема за дребни разговори в офиси, автобусни спирки и навсякъде другаде, когато британците вътрешно изпадат в паника заради неловката тишина. От друга страна обаче, разговорите за времето са индикатор за това как се чувства някой. Например, дори да вали дъжд, ако човекът отсреща е оптимист, това значи, че се чувства добре. Ако пък отношението му съвпада с мрачното време, вероятно нещо го тревожи или потиска.

британско време

Питиета

И в британската култура, както почти навсякъде по света, социализацията се празнува с… питие, разбира се. Подобно на България, и там, за да консумираш алкохол, трябва да си навършил 18 години, но повечето младежи са пили алкохолни напитки доста преди това.

Всички празници са чудесен повод за консумация на питиета в голяма компания. Най-често се консумира бира, но за любителите на твърд алкохол – уискито е цар.

Сарказъм – отсъства във Великобритания

Всеки народ има свой собствен хумор, който свързва хората на други страни по време на пътуване. Използването на сарказъм и да кажем обратното на това, което имаме предвид, е второ естество във Великобритания. Сарказмът и прекалено подчертаният маниеризъм са част от грима на британски човек. Британският хумор има много слоеве и проста публикация в блога не може изцяло да схване любимата ми част от британската култура. Ако пътувате до Обединеното кралство, ето ви няколко неща, за да научите за британския хумор, който може да ви помогне при пътуванията ви.

Основното време да чуете добър хумор е сред семейството, приятелите и колегите, защото смяхът е в основата на прекарване на приятно време. Едни от най-хубавите моменти са, когато един приятел изпусне блестящ еднолинейник, саркастичен коментар или умен каламбур, а друг приятел отговаря с още по-добър еднолинейник, коментар или каламбур. Британците не разказват шеги, защото от другия човек е да разбере шегата и да излезе с по-добро, саркастично завръщане, което е централно за основния британски хумор.

Хуморът се използва в много моменти като:

 • При лоши новини
 • Като защитен механизъм
 • При смяна на темата
 • При разчупване на обстановката
 • Край на спор
 • Започване на спор
 • Показване на обич
 • Изразяване на дълбок гняв

Има разлика между хумора и грубите шеги. За да не ви разберат погрешно, важно е правилно претегляне на думите, тон на гласа, жестове, настройка и език на тялото.

Фразата „taking the mick“ често се употребява и означава да се шегува с някого или нещо. Да можеш да извадиш мика от себе си е високо ценено в Британската култура.

червен автобус Лондон

Сбържаните и завоелираните изказвания са традиционни за британската култира. Това е така, защото хората разбират по-добре дадено мнение чрез начина, по който се казват нещата, а не с действителни думи. Следователно, във Великобритания това, което казваме, може да се разбере обратно на това, което имаме предвид. Доста объркано, нали? Понякога е трудно да се разбере дали се шегуваме, или не.

Трудно можем да научим за британския хумор само от един пост. Затова, Градски дами ви подтиква да пътувате повече, за да опознаете културата и хумора на Великобритания – една прекрасна страна, която има на какво да ни научи.

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *