Кои са най-романтичните мъже в литературата?

 и изчезващ вид ли са?

Литературата е начин на оцеляване от сивотата на ежедневието. Всички ние, четящите хора, се дистанцираме от реалността и мечтаем за един по-различен свят. Свят, изпълнен с доброта, красота и справедливост, точно като този в романите. Не е тайна, че жените често фантазираме за любовта. Иска ни се да е толкова чиста и безкористна, както в роман от 18 или 19-ти век. Представяме си принца на бял кон досущ като някой литературен герой. Бедата е, че напоследък все по-малко мъже в реалността са такива като в литературата. А вие колко срещнахте през последната седмица, месец, година? Николко, нали?

Животът променя хората, техните ценности и идеали. Четенето не е сред любимите забавления на повечето хора. По-лесно е да гледаме телевизия или да висим в интернет. Именно това е и причината днешните мъже да нямат нищо общо с тези, за които четем. Защото в техния свят липсват част от ценностите, на които учи литературата. Но тази статия не цели да обиди някого или да показва негативи. И все пак, хубаво би било да се чете повече, ей така, за духовния свят.

А сега, по темата. За мъжете в литературата. Онези истински мъже, които, ако видим на улицата, непременно ще се залепим за тях с тайната мечта да останем заедно завинаги. Кои са тези романтични мъже в литературата, които често пъти са ни завъртали главата, създавайки стереотип за истинския принц на бял кон?

Най-романтичните мъже в литературата

Градски дами направи проучване и установи, че най-желаните и романтични мъже в литературата са следните.

Ноа Калхун от „Тетрадката“

ноа от тетрадката

Спомняте ли си трогателната история на бедното селско момче Ноа, което се влюбва в Али – богато момиче с уреден живот и бъдеще? За едно лято животът на двамата е белязан от силата на чистата и истинска любов, но за съжаление не могат да бъдат заедно заради разликата в техния социален статус. Въпреки това, Ноа не се отказва от Али, не спира да се бори за нея. Ако не сте чели тази прекрасна книга на американския писател Никълъс Спаркс, то определено имате нужда да си подарите няколко дни чиста емоция. Направо ще се влюбите в Ноа.
Господин Дарси от „Гордост и предразсъдъци“

Колкото и да ни е някак странен и затворен, Господин Дарси от „Гордост и предразсъдъци“ печели сърцата ни то първия миг, в който се появява в романа. Колкото и сдържан и аристократичен да е Дарси, той все пак дълбоко в себе си крие заключена емоция, която в края на романа става видима за всички. Понякога сме твърде заслепени от егото си, за да видим ситуацията реално.

гордост и предрасъдъци

Господин Рочестър от романа „Джейн Еър“

Ще си кажете, че всички романтични мъже в литературата са все от класически произведения, но не е точно така. Господин Рочестър от романа на Шарлов Бронте „Джейн Еър“ е сложен образ. Любовта между тях се случва постепенно и някак поради случилото се. Въпреки това,  загадачният Господин Рочестър е изцяло романтичен герой, който няма как да не стопли сърцата ни. Първо, той спасява Джейн като и предлага работа и дом. Втори път я спасява като я предпазва от страшната тайна, която носи като товар. И всичко това само за да го спаси тя накрая. Класическа любовна история с щастлив край.

джейн еър

Хийтклиф от „Брулените хълмове“

хийтклиф брулените хълмове

Историята на Кати и Хийтклиф е мрачна, но коя любовна история е идеална? Двамата се срещат, когато бащата на Кати се връща от дълго пътуване. Той носи със себе си сирачето Хийтклиф, което остава да живее в дома им. Отначало Кати не го харесва, но докато растат, двамата стават много близки. Заради разликата в социалния статус не могат да бъдат заедно, но това не им пречи да се обичат до лудост. Тази класическа любовна история за трудната любов изважда на преден план романтичния и готов на всичко образ на мъжа – Хийтклиф, който ще обърне света, но ще бъде със своята любима.
Гейбриъл Оук от „Далеч от безумната тълпа“

Томас Харди винаги е знаел как да изгражда героите си. Романът „Далеч от безумната тълпа“ не прави изключение в това отношение. Гейбриъл се запознава с Батшеба и се влюбва в нея от първия миг. Той притежава качества, достойни за уважение – добър, любящ, скромен, със собствен бизнес – отглежда овце. Но това не е достатъчно за нея, за да го приеме. Много време ще мине, докато двамата се приемат такива, каквито са. Препятствията в живота се появяват, за да изпитат духа на човек. Именно чрез тях Батшеба разбира, че Габриел е нейната истинска любов.

романтични мъже гейбриъл оук

Рет Бърлът от „Отнесени от вихъра“

Последен, но не и по важност е Рет Бътлър – мошеник, хитрец, трафикант на стоки, лъжец, прелъстител и любимец на всички жени, чели някога за вълнуващата история между Скарлет и Рет. Колкото и да се гонят по време на Гражданската война в САЩ, те накрая винаги се намират. Дори в далечна Ирландия. Защото упорството и любовта вървят ръка за ръка, ако говорим за истинската любов.

скарлет и рет

Рет Бътлър е типичен южняк, горд и самодоволен. Въпреки това, той може да бъде много нежен и мил, да разкрие душата си пред Скарлет дори с риск да бъде отхвърлен неколкократно. Какво ли не прави любовта с хората?

Несъмнено най-романтичните мъже в литературата едва ли съществуват в реалния живот. Но пък може би ще ги видим в някой романтичен филм.

Винаги е хубаво да се надяваме, защото надеждата променя ежедневието ни. Мечтайте, обичайте, смейте се. Животът е прекрасен. Четенето променя светоусещането, затова – нека го разпространяваме свободно и без задръжки. Защото, ако романтичните мъже са изчезващ вид, нека четящите да не се претопяват във времето.

 

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.