Предизвикателството избор на професия

Избор на Професия или работа?

Всеки ден се сблъскваме с различни хора, упражняващи своята професия. Лекари, шофьори, банкери, продавачи, учители и др. Питаме се как са избрали да  бъдат това, което са? Как са усетили къде са били нужни? Има ли време, в което можем да разберем какво точно искаме да правим, кое е професионалното ни поприще?

работа или професия
снимка: Pixabay.com

Каква е разликата между работа и професия?

Работа е нещо, което се работи (може и без квалификация), може и физически труд, докато професия е нещо, което се придобива след учене и специализиране и цял живот се доусъвършенства.

 

работа или професия
снимка: Pixabay.com

Вярно е, че човек е добър в това, което му харесва. Но въпреки това, в края на месеца трябва да се яде нещо. Доколко сме склонни да правим компромиси с работата си и какво бъдеще имаме?

Трудно е да определим дали това, с което сме се захванали, ще го бъде близките 10-15 години.

Човек започва да учи в университета, но докато завърши, се получава така, че неговата професия/специалност вече не е актуална. Къде е проблемът тогава? В нас, че сме избрали нещо, което не струва? В системата, че поддържа изкуствено професии, които ги няма на пазара? Или сами сме си виновни, че не гледаме в перспектива и не умее да догаднем какво ще е на мода след 15 години?

21 век – технологии, компютри, бизнес и имоти и все по-малко общуване

Напоследък все повече хора предпочитат да се реализират в сферата на технологиите и компютрите. В това няма нищо лошо. Все пак натам е тръгнал светът. А и там са големите пари, ще кажат някои. Да, но нека си представим нещо друго. След 20 години, всички хора са се образовали в сферата на технологиите или бизнеса. И става така, че липсват лекари, сестри, зъболекари, а учители – за тях да не говорим.

избор на професия1
снимка: pixabay.com

Какво ще правим? Ще внасяме изкуствено от други държави специалисти, както внасяме храна и продукти за дома?  Може би все пак трябва да се замислим над това, че професията не е точно това, което е модерно. Тя е онова, което избира на базата личните ни качества и желанието ни да се реализираме. Да, има професии, които не са много доходоносни. Но има и хора, които не се интересуват толкова много от парите. И слава богу, че иначе нямаше да имаме учители и тогава кой щеше да учи децата?

професия учител
снимка: Pixabay.com

Вярно е, че цялата държава има нужда от реконструкция, всичко е с краката надолу, но това не трябва да ни демотивира. Напротив, всеки ден трябва да се борим за своето; да отстояваме правото си на реализация. Да се борим да останем, а не да си тръгнем като всички. Да, трудно е да останеш, лесно е да си тръгнеш и да започнеш отначало. Но в живота няма лесно, а вселената не търпи празни пространства. Затова, да изберем своето бъдеще. Да изберем професия, а не просто работа, защото е по-лесно.

 

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.