Стрес и депресия: 5 токсични навика, които ни изсмукват

Има някои неща, които всички ние правим неволно, но ни държат под непрестанен стрес. И това води до неминуема депресия.

Стресът е най-лошото нещо, което можем сами да си причиним. Той буквално има силата да ни убие, особено когато е ежедневен гост и в големи количества.

Защо тогава не правим всичко възможно, за да живеем по-малко стресиращо? Може би не си даваме сметка, но попадаме в ежедневни капани, водещи към депресия. Тези капани могат да ни накарат тайно да запазим стреса и да почувстваме, че губим връзка с реалността.

5-те несъзнателните навика, които правим, без да си даваме сметка колко са вредни за емоционалното ни здраве:

1. Да слушаме как клюкарят за други хора

Клюките и натовареността на тялото са една от основните причини, поради които сме толкова напрегнати. Клюки и слухове могат да навредят на приятелства, семейства и личното щастие на хората. Слушането на коментари по адрес на други хора, не е полезно за вас и може да ви накара да бъдете част от подобна история, която дори не е вярна. Ако не идва от източника, не слушайте.

Независимо дали тези малки истории са верни, те могат да наранят!

Повечето от нас знаят какво е чувството, когато хората говорят лошо зад гърба ни. Защото познаваме болката, смущенията или стреса, които идват с подобно деяние.

Някога чували ли сте фразата, ако говорят пред вас за други, ще говорят и на друг за вас?

Хората, които говорят с вас, обикновено не се притесняват да говорят за вас с другите. Дори и да не участвате, те все пак могат да говорят лошо за вас. Моят съвет е да се дистанцирате веднага щом се появи подобен прецедент.

Ако някой почувства нужда да ти даде подобна информация за свой познат, просто кажи: „Не се интересувам“ и остави клюките за друго място.

2. Казваме „да“ на абсолютно всичко.

Да кажем „Да“ не винаги е лошо, но когато винаги казвате „да“, не очаквайте от това да излезе нещо хубаво.

водене на ежедневен планер

Физически е невъзможно да направим всичко. Някои от нас са достатъчно добродушни, за да приемат да помогнат на други, пренебрегвайки себе си. Сещате се какво имам предвид, нали? Да се хвърляте бясно с чужди начинания и в опити за подкрепа във всеки един миг, макар това да не е релевантно, когато става дума друг да го стори за вас. Трябва да знаем, че винаги имаме шанс да кажем „не“.

Никой няма право да ви внушава вина за това, че не искате да направите нещо, без значение колко добър приятел ви е.
Това обаче не е същото като отстъпването в последната минута. Уверете се, че изпълнявате обещанията си, ако вече сте се ангажирали! Отказът от предварителни обещания е добър начин да нарани приятелствата.

3. Свръхпланирана седмица с ангажименти

Да казваш „да” на всичко е също толкова стресиращо.

Когато погледна личния си календар в планера, последното нещо, което искам да видя, е че имам планове да работя след работа. И така ВСЕКИ БОЖИ ДЕН!

график

Дори ако сте екстроверт, имате нужда от време за декомпресиране! Уверете се, че не се подготвяте за стресиращ уикенд, като запълните седмицата си на макс.

4. Поставяме нуждите и здравето на другите пред своите собствени

Може би ви звучи егоистично, но първо трябва да мислите за себе си. Особено ако сте глава на семейство, родител или настойник. Защото ако не се чувствате добре, всичко след вас ще страда. И това води до депресия.

букет и тефтерче

Когато поставим здравето на другите преди нашето, това може да доведе до сериозен стрес. Непрекъснатото тичане и обгрижване на другите ни кара да изпадаме в меланхолични състояния, да сме в депресия. А точно тогава нямаме време за себе си.

5. Позволяваме на чуждите емоции да станат наши

Чуждите емоции са заразни.
Начинът, по който хората се чувстват и действат около нас, може да повлияе на нашите собствени нагласи. Имали ли сте някога колега, който е бил в кисело настроение всеки път, когато ги видите? Това вероятно ви кара да се чувствате по-зле, че трябва да сте на работа, и така губите част от вашата мотивация. А това несъмнено води до…депресия.

чести причини за депресия стол


Когато оставяме емоциите на хората да ни въздействат върху мислите и чувствата, се натъжаваме, стресираме и дори можем да започнем да се чувстваме депресирани.
Можем да изберем положителна промяна в нашия свят. Точно както негативните нагласи са заразителни, така и положителните. Изберете да бъдете щастливи и се надяваме, че можете да разпространите слънчева светлина към хората около вас. За целта, обгръщайте се с позитивни и усмихнати хора, които ще ви зареждат с още повече щастие.

Хареса ли ви статията? Прочетете и следващата:

Дамско предизвикателство: кажи „ДА“ на…

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *