„Мракът в сърцето ми“ – една лична изповед за страховете и тъмните кътчета в душата

Всяка майка се страхува дали детето ѝ се развива правилно. Храни ли се, расте ли, успява ли да се впише в нормите, определени за конкретната възраст. Нормално ли е поведението му? Кога детето се нуждае от професионална помощ и доколко гневът му е оправдан? Можем ли да променим нещо, ако реагираме навреме?

Страх. Човешка емоция, която ни следва във всеки миг от живота ни, напомняйки ни колко незначителни сме. Страхуваме се от провал в работата или в личния живот, от разочарование, от несбъдване на нечии очаквания. Страхуваме се и от самите себе си. Поглеждаме се в огледалото и не можем да познаем човека в отражението. Провалили ли сме се като дъщери, съпруги и майки? А кога ни остава време да живеем сред вихъра от емоции на страх и тъга по несбъднатото? Същото се случва и с главната героиня в „Мракът в сърцето ми“. Страхът е основна мерна единица в романа на Ашли Одрейн от издателство „Милениум“. В психологическия трилър в епистоларен стил се срещаме с три жени – Ета, Сесилия и Блайд и техните тъмни истории. Блайд е щастливо омъжена писателка, която очаква първото си дете. И макар в нея да се прокрадва съмнение, че няма да бъде достатъчно добра и грижовна майка, тя вярва, че ще е различна от своята майка, която я е изоставила в миналото. Само че съдбата е избрала друго. Още с раждането на дъщеря ѝ нещата поемат в различна посока. Връзката между майка и дъщеря, така чакана и мечтана, се оказва кошмар. Но кой е виновният за това?

Наситеният с болезнени и съвършено описани детайли сюжет ни провокира да си задаваме въпроси. Виновни ли сме за грешките на родителите си? Наследяваме ли тяхната карма? Доколко зависи дали ще сме добри родители от това какви са били отношенията ни с нашите родители? Имаме ли силата да променим наследството си?

Може би ще получите отговори на тези въпроси, след като прочетете романа. А може би не. Може би ще се появят още въпроси, които няма да ви дават мир. Ще човъркат съзнанието ви в опит да откриете правилния отговор, а такъв всъщност няма. Защото всеки от нас е подвластен на неща, които не разбира и не контролира.

„Мракът в сърцето ми е“ е майсторски написан разказ за тъмните кътчета в душата на всяка майка. С него преосмисляме онези  малки неща, за които често си затваряме очите. Пренебрегваме себе си в името на другите, скриваме истината за децата си, защото не искаме да изглеждат по определен начин, но не залъгваме ли себе си? Във вихъра от емоции забравяме за партньорските отношения. Тъгата, скръбта и огорчението от непокриването на очакванията ни с реалността създават конфликти на много нива: личности, в брака, в отношенията с приятели и роднини. Доколко всъщност познаваме себе си и колко добре познаваме близките си?

Прочетох романа на един дъх и исках още от него. Дори когато затворих последната страница, имах безброй въпроси, на които не можех да отговаря. Така оценявам една добра книга – когато ти оставя храна за размисъл за в бъдеще.

Приятно четене!

 

Прочети още:

„Прокълнатата книга“ – завладяващ трилър от Нийл Олсън

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.