Забележителности в Румъния – посетете най-емблематичните градове

Живописни села, модерни градове или непокътната природа трябва да бъдат включени във вашите почивки в Румъния. Страната е голяма и пълна с живописни места с хубави хора и красиви пейзажи. Всеки регион на страната има знаков град. Букурещ, Тимишоара, Брашов, Сибиу, Клуж или Яш ​​са само някои от най-известните градове в Румъния.

Днес ще набележим накратко интересни забележителности в Румъния в емблематични градове, които да посетите, за да се докоснете до атмосферата и духа на страната.

Пъстрият Букурещ

Букурещ е столицата на страната и като всяка столица е колоритен, събрал множество различни култури, пълен с исторически и културни забележителности, магазини, ресторанти, университети. Почти всичко е забележително – от фасадите на сградите, до шума от натоварените булеварди, през малките павирани улички, успели да съхранят духа на миналото някак си непроменен с времето.

Букурещ Румъния

Разположен в южната част на Румъния, само на 60 км от град Русе, до Букурещ се стига лесно и бързо с почти всякакъв транспорт. Благодарение на международното летище, в града пристигат и много чужденци, дошли да се потопят до магията и легендите на Румъния.

За да разгледате спокойно града, нужни са ви поне 4 дни. От Букурещ можете да наемете кола или да вземете влака и да посетите Брашов – прекрасно градче в сърцето на Трансилвания.

Сред забележителностите в центъра на столицата са Каза Попорулуй (Къщата на хората), Старият център, парк Сисигиу или музеи са някои от нещата, които трябва да видите в Букурещ. Каквото и да кажем или напишем за Букурещ, то ще избледнее. Затова, хващайте раниците, карта на центъра и смело напред, за да опознаете един пъстър и модерен европейски град.

Брашов – трансилванската перла

Брашов е хубав град, разположен в близост до Карпатите, интересна дестинация за почивка в Румъния. Той е заобиколен от планини и е добро място за ски, сноуборд и други зимни занимания.

В близост до Брашов се намира най-популярният румънски замък – Бран, родният дом на една литературна легенда, завладяла целия свят. В района се намират и други интересни замъци. Ако сте почитатели на средновековието и обичате да се разхождате сред паметници на културата, препоръчваме ви да прочетете Топ 10 замъци в Румъния, които задължително да видите и да запазите следващите си пътувания към тези интересни дестинации.

В обиколката си из Брашов не пропускайте Черната църква, разположена в центъра на града, кратка разходка по очарователните улици на Брашов или поход из планината Тампа.

Брашов, Румъния
снимка: Pinterest.com

За повече детайли и предложения за занимания в Брашов, прочетете 10 неща, които да правим в Брашов.

Сибиу – прекрасен средновековен град

Сибиу е на 4 часа път с кола от Букурещ или на 2 часа и половина от Брашов. Сибиу беше европейска столица на културата през 2007 г., а през 2019 г. е гастрономическата столица на Европа в Румъния. Това е един от най-красивите средновековни градове в Румъния с много места за посещение и живописни пейзажи.

Не пропускайте да опознаете миналото, да се докоснете до него и да преживеете румънски приключения на това чудесно място.

Сибиу-Румъния

Разгледайте подробния гид за забележителностите на Сибиу, Румъния.

Клуж Напока – сърцето на Трансилвания

Разположен в сърцето на Трансилвания, Клуж Напока е важен информационен център от региона на Балканския полуостров. Градът е очарователна ваканционна дестинация, пълна с интересни забележителности в Румъния.

Близо е до Карпатите с красиви пейзажи и дива природа. Проломите Турда (Cheile Turzii) или езерото Търнита са добри идеи за еднодневни екскурзии от Клуж. Ботаническата градина, статуята на крал Матиас Корвин и църквата „Св. Михаил“ са други задължителни неща, които трябва да видите, докато сте в Клуж. Всички тези места са удобно разположени в центъра на града и са много достъпни с автобус.

Модерната Тимишоара

Тимишоара е модерен град, разположен в близост до унгарската граница. Той е доста далеч от изброените градове със забележителности в Румъния, така че колата не е добър вариант за пътуване до там. Най-бързият и лесен вариант е със самолет до Клуж (от Букурещ) и оттам с кола, тъй като разстоянието не е толкова голямо.

Забележителности в Румъния-Тимишоара
снимка: pinterest.com

Центърът на града и музеят на село Банат са представителни за Тимишоара. От този град започва революцията през 1989 г., когато комунизмът е победен и се ражда демокрацията. Днес градът сияе като модерен и много посещаван от туристи, но успял да съхрани значението си от миналото. Да, това е място с високо историческо значение за Румъния! Струва си да го посетите по време на своята екскурзия из Румъния.

Непознатият Яш

Яш се намира много далеч от Тимишоара и други основни градове на Румъния. Между Тимишоара и Яш ​​има почти 10 часа път с кола. Защо? Е, Тимишоара на запад и Яш ​​се намира в източната страна на Румъния, близо до границата с Молдова.

Яш има много известен университет по медицина и много студенти от чужбина идват да учат тук! В пътуването си до Яш включете в списъка си Дворец на културата, Столичен център, Копу Парк и къщата на Креанга. Тези места са емблематични за града.

Без значение какви градове сте избрали да посетите, всеки от тях е уникален и има свой чар! Всеки регион има представителен град, който трябва да бъде включен в списъка ви! Планирайте пътуването си предварително и резервирайте няколко нощувки в един от тези градове! Със сигурност ще спечелят сърцето ви!

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *