„Момичета“ – за силата на голата истина, която провокира

Попаднах случайно на този завладяващ сериал и за няма и седмица изгледах всичките 6 сезона. Историите, които се разказват, не са оригинални, мястото – също, актьорите не са световни звезди. Но нещо в искреността, в голотата, в представянето на образите, на истината и посоката в живота, ме завладя до степен, в която не можех да се откъсна от телевизора.

Накратко, „Момичета“ е комедийно-драматичен сериал по HBO (HBO GO или HBO OD), който разказва за живота на 4 приятелки в най-вълнуващия град на света – Ню Йорк. Може би е познато от друга история, която нашумя и се превърна в марка за жените от цял свят. Нека видим какви са приликите.

Видими и невидими препратки към „Сексът и градът“

„Момичета“ е донякъде една стара история, разказана по нов начин. 4 приятелки, дошли да търсят щастие, успех, възможности в града, който никога не спи. Макар Хана, Марни, Джеса и Шошона да не приличат изцяло от „Сексът и градът“ (Кари, Миранда, Шарлот и Саманта), определено „момичетата“ са научили и наследили много от своите предшественички. Какво се случва с 4-те приятелки по пътя към съзряването? Вярно ли е, че 20-те години от живота са за купон? Тласкани от различни изкушения, момичетата често губят връзка помежду си, карат се, сдобряват се, сменят партньорите си, работата, остават на улицата, губят посока. Но нима това не е типично за 20-те – най-бурният житейски период за всеки!

Корица на сериала "Момичета"
снимка: www.imdb.com

Главно действащо лице в сериала е Хана Хорват (в главната роля е Лена Дънам, която е и режисьор, дошла от Мичигън в Ню Йорк, за да сбъдне мечтата си да стане писател. С времето обаче Хана осъзнава, че не всичко е такова, каквото сме очаквали. Заедно с приятелките си и бившето ѝ гадже заедно предоляват трудностите на съзряването и независимотта. Липсата на пари, сигурност, подкрепа и посока допълнително каляват характера на иначе безгрижната писателка.

Животът на Хана много напомня на Кари Брадшоу, с всичките върхове и спадове. Само че Хана се отличава по няколко неща от Кари – самовлюбена, себична, с външност, която далеч не буди сексапил. Въпреки всичко, Хана има самочувствие за своята външност, която често е „изтипосана“ пред зрителите. Изключителната игра на Лена Дънам прави образът на Хана още по-многопластов и интересен. Друга изключителна разлика между Кари и Хана е в това, че Хана не подбира дрехите си. Нейното мото, че може да ходи цял живот по шорти, с пижами и какви ли не парцали, всъщност би предизвикало инфаркт на модерната Кари Брадшоу. За обувките няма да коментираме, защото те не са особено важни за Хана.

Лена Дънам в "Момичета"
снимка: www.imdb.com

Безспорно, поредицата „Момичета“ поставя редица интересни и трудни за смилане въпроси като ролята на жената в обществото, моно и полигамията, ролята на семейството в съвременния свят, феминизма, хомосексуализма и много други. И всичко това през призмата на горчивия хумор, голотата и неподправените човешки емоции. Често виждаме сцени, в които героите пикаят, събличат се голи и се разхождат така неопределено време, говорят и правят първични неща. И всичко това не е случайно – то е призмата, през която изследваме ценностите и морала на съвремието.

Всеки от 6-те сезона изследва и задълбочава различни теми от емоционалния свят на героите. Например, възможна ли е любов между хора, които не си приличат, достатъчно ли е да се привличат? Кога намираме баланса и как успяваме да се справим с всички противоречия в самите нас, докато животът ни люшка с предизвикателства всеки ден?

„Момичета“ е съвременна история за любовта, за приятелството и смисъла във времена, в които съществуват все по-малко ценности и все повече изкушения.

Хана Хорват – бунтарката творец или върлата феминистка?

Да се върнем на Хана. С всеки следващ епизод зрителят опознава нов неин образ, пласт от дълбоката ѝ душевност. И макар в началото да ме дразнеше, защото все искаше да е център на внимание, всъщност приех, че това е нормално. Всички творци го правим, нали?

Хана
снимка: www.imdb.com

Житейските уроци на Хана не спират до самия финал на поредицата (няма да кажа и дума за него, спокойно!). За отрицателно време тя преживява хиляди неща – от нездравословни любовни връзки, безцелни пътувания, неприятни работни места, фалшиви контакти с приятели и мъже, до загуба на идентичността си, сблъсък с депресията и други съвременни болести, тормозещи хората на изкуството. Въпреки всичко, Хана успява да намери своята посока в живота, благодарение на силата, която притежава. И донякъде на желанието за живот. Именно тогава творческият ѝ потенциал се разгръща и доказва, че за всяко нещо си има време и няма нужда да се насилваме излишно.

Адам Саклър – метаморфозата на особняка

Всяка история с момичета заслужава и едно момче. Ей така, за цвят. Иначе няма да е интересно. Адам Санклър ( в ролята е знаменитият Адам Драйвър, познат ни като Кайло Рен или Бен Соло от „Стар Уарс“) е особнякът, който е гадже на Хана още от първия епизод на сериала. И макар връзката им да е предимно първична, с времето това се променя. Много допирни точки има между Хана и Адам и Кари и Тузара, но ще спрем дотук. Защото Адам, който се превърна в мой любимец в сериала, преживява невиждана метаморфоза. От особняк и безделник, той се превръща в добре платен актьор,  интелигентен и добре изглеждащ млад мъж, който обича и приема Хана такава, каквато е. Само че като всяко нещо в живота, пътищата им се разминават. И какво ще определи съдбата за тях, не е ясно.

Момичета сериал
Адам Драйвър и Джемайма Кирк в сериала „Момичета“.
снимка: www.imdb.com

Първоначално бях скептична, защото не харесвах особено Адам Драйвър. Причината бе не само в щръкналите му уши, неправилната форма на лицето и липсата на какъвто и да е сексапил. Да, бях го гледала като Кайло Рен и не ми хареса особено. Въпреки това, в „Момичета“, Адам е в свой води. Сякаш ролята е писана за него, разкривайки най-нежните струни на душата му. Не можех да не се припозная в него, обсебен от съмнение за стойността на творческите си изяви, или пък питайки се какво му предстои в житейски план. Може би „Момичета“ не би бил същият без Адам Драйвър. Честно казано не искам и да си мисля.

сериалът "Момичета" по HBO
снимка: www.imdb.com

Истината е, че с времето като гледаш подобни сериали, осъзнаваш изборите и уроците, които си направил през 20-те години от живота си. Интересно, тъжно, но и много поучително. Със сигурност „Момичета“ е едно от любимите ми телевизионни преживявания, които открих уж случайно.

Ако искате да гледате „Момичета“, да се запознаете със света на Адам и Хана, да бъдете част от ежедневните драми и да видите как те израстват, регистрирайте се в HBO GO. Първите 7 дни може да тествате платформата безплатно. Насладете се на най-интересните филми и сериала с български субтитри.
Приятно гледане!

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.