Чай за добра фигура

Полезните свойства на обичания чай

Възможно ли е да отслабнем, пиейки чай? И доколко това е необратим процес?

Ползите от консумацията на чай са ни известни още от древността. Не случайно е най-тачената топла напитка след кафето. Какво обаче се е променило в чая, който консумираме днес? С какво е по-различен от онзи от миналото?

Може би това, че му добавяме все повече ефекти. Например, искаме да има мляко (типично по английски), захар, мед, лимони и други плодове. По този начин чаят се превръща в нещо средно между компот и сок, а както знаем и двете напитки са пълни със захар. Ако искаме да отслабнем, то доказано е, че трябва да консумираме някои от посочените видове час. Те намаляват апетита. Вижте кои са те.
Видове чай, с които се отслабва

Чай от хибискус

Смята се, че е много полезен за здравето. Освен това антиоксидантът, който се съдържа в каркадето, наподобява този във виното, без алкохолния привкус. Учени от Тайван са доказали, че редовната консумация на чай от хибискус понижава лошия холестерол и способства за понижаване на кръвното налягане. Що се отнася до отслабването, действа на принципа като потиска усвояването на захари от въглехидратите. Също така стабилизира настроението и помага при депресии.

отслабващ чай

Чай от мента

Ментата широко се използва в народната медицина. Тази билка има доказан положителен ефект върху здравето – действа като успокойтелно при силен стрес, помага да се отпуснат мускулите при нужда от сън, при изгаряния, възпаления, отваря синусите, помага за това да имаме хубава кожа и не на последно място – помага ни да се отървем от излишните килограми. Как ? Като потиска по естествен начин апетита и увеличава съвсем леко производството на естроген. Някои хора, които имат проблеми с кожата, използват чая от мента за външно приложение.

Зелен чай

Какви са ползите от така коментирания зелен чай? Още в древността в Китай го използвали с лечебни цели. Ще кажете защо точно зеления чай? Защото осигурява антиоксиданти, смята се, че удължава живота, предпазва от рак, гори мазнини, облекчава стреса и стимулира мозъка. Ще се спрем на горенето на мазнини. Как го постига? Като стимулира производството на даден хормон, който е отговорен за топенето на мазнините. Колкото по-дълго време се консумира зелен чай, толкова по-голям ефект има при отслабването.

чай

Черен чай

Черният чай, подобно на кафето, съдържа кофеин, който от своя страна помага за увеличаване на калорийния разход и има доказани диуретични свойства. Също така помага за по-добрата работа на клетките. Хората с високо кръвно налягане трябва да внимават с него, тъй като заради кофеина може да има неблагоприятен ефект върху организма. Прекалената му консумация води до безсъние също както с кафето. Най-голям ефект при отслабване има комбинирането му с подходяща диета, тъй като усилва изгарянето на мазнини. Въпреки това, всичко трябва да е съгласувано с лекар.

Снимки: Източник – pixabay.com

marielasv89

Мечтател, писател, читател

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *